Прокуратурата подвигна второ обвинение на Ненчев

1672
Прокуратурата подвигна второ обвинение на Ненчев
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата повдигна второ обвинение за длъжностно престъпление на министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев. То е заради договор от 2014 г. - за облекло за Българската армия.

Ненчев отказа да коментира по същество обвинението си, но го обясни с това, че с действията си като министър бил засегнал нечии икономически интереси. Без да уточнява, чии са те, обвини главния прокурор, че изпълнява поръчката срещу него.

Министърът на отбраната се обяви за радикална реформа в прокуратурата и обясни, че в оставащите му дни като депутат ще работи за това, предаде БНР.

Според обвинението Ненчев е отговорен за обществена поръчка за облекло на военно служещите от която е била ощетена хазната.
Това е второто обвинение срещу министъра след като преди 3 дни той привлечен под наказателна отговорност за ремонта на изтребителите МиГ-29.

Днес, 25 ноември Военноокръжна прокуратура – София привлече като обвиняем Николай Ненчев, министър на отбраната в оставка за престъпление по служба, представляващо особено тежък случай и извършено в съучастие с негов подчинен. Това съобщиха официално от пресцентъра на Прокуратура на Република България.

Обвинението на Николай Ненчев е за това, че в качеството му на длъжностно лице - Министър на отбраната на Република България в периода от 19 декември 2014 г. до 26 януари 2015 г. в гр. София в съучастие като подбудител, умишлено склонил извършителя – В. Ц. - Директор на Дирекция „Инвестиции в отбраната” – МО да извърши престъпление по служба в качеството си на възложител на процедура за обществена поръчка за доставка на дрехи за военнослужещи, от което са настъпили значителни вредни последици за Министерство на отбраната в размер на 259 773 лв.

С Решение № 100/20 октомври 2014 г. е открита процедура за обществена поръчка с предмет: „Сключване на рамково споразумение по обособени позиции за доставка за военно полево облекло. На 11 август 2014 г. със заповед министърът на отбраната В. Шаламанов е определил В. Ц. за възложител на обществената поръчка.

При проведената обществена поръчка на първо място е класирано „Лортън“ ЕООД, тъй като е предложило най-ниска цена.

Разследването на ВОП-София е установило, че в периода декември 2014 г. януари 2015 г. Николай Ненчев поискал и разпоредил на Началника на кабинета си да предаде на В. Ц., че договор не трябва да се сключи с класираното от комисията на първо място дружество „Лортън“ ЕООД.

В изпълнение на указанията на министъра Ненчев, за времето от 19 декември 2014 г. до 26 януари 2015 г. В. Ц не изпълнил служебните си задължения, произтичащи от Закона за обществените поръчки и не издал решение за обявяване на класирането на участниците. В. Ц. не сключил и споразумение с класирания от комисията на първо място участник в процедурата. Вместо да бъде сключен договор с търговското дружество, предложило най-ниска цена за доставка на облекло, МО е сключило договор с друго дружество - „Интендантско обслужване” ЕАД.

Ненчев вече е с официално обвинение заради двигателите за МиГ-овете

Връчиха ми обвинение, което не ме безпокои. Абсолютно съм сигурен, убеден съм във всичко онова, което съм правил през тези години. Това...

Върху управителя на „Интендантско обслужване” ЕАД пък е бил упражнен натиск самостоятелно да сключи договор с „Лортън“ЕООД, по сила на който това дружество да се определи като подизпълнител на „Интендантско обслужване” ЕАД.

От това са настъпили значителни вредни последици за Министерство на отбраната в размер на 259 773, 78 лева, изразяващи се в разликата в ценовите предложения на „Лортън” ЕООД и „Интендантско обслужване” ЕАД .

Николай Ненчев е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Разследването по делото продължава.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика