X
 
 

Промените за вероизповеданията минаха на първо четене, въпреки недоволството

682 6
photo of Промените за вероизповеданията минаха на първо четене, въпреки недоволството
Снимка: БГНЕС
Въпреки недоволството на Светия Синод, католическата общност, Арменската църква, Мюфтийството – поправките в Закона за вероизповеданията минаха на първо четене в пленарната зала, почти единонодушно.

Все пак премиерът Бойко Борисов се срещна преди седмица с митрополитите и им обеща, че измененията няма да станат факт, докато не се намери консенсус по текстовете.

Депутатите обсъждат новите модели за финансиране на вероизповеданията

Депутатите започват пленарното заседание в четвъртък с работа по първото четене на предвидените промени в начина на финансиране на веро...

Осен това той обеща, че заплатите на свещениците, имамите, равините ще бъдат приравнени към тези на учителите.

Измененията в закона са внесени в два проекта – единият е на ГЕРБ, БСП, ДПС, а другият на "Обединени патриоти".

Част от промените предвиждат нов модел на финансиране на вероизповеданията. Според него те ще получават държавна субсидия, ако са изповядвани от не по-малко от 1% от населението на страната. Критерий ще е самоопределението на гражданите при последното национално преброяване.

Размерът на субсидията се определя по модела на финансиране на политическите партии. Максималният размер на субсидията е 15 милиона на вероизповедание.

Борисов бързо-бързо обяви, че БПЦ няма да се отчита на държавата за даренията си

"Никой никога не е мислил и не мисли техните доходи (бел. ред. - на Светия синод), които получават от дарения, от продажба на свещи и т...

На критериите за новия модел на финансиране отговарят само източноправославното християнство и мюсюлманството.

Останалите ще бъдат финансирани по досегашния начин - чрез Закона за държавния бюджет и дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет.

Целта на промените, внесени от Патриотите цели спиране на чуждото влияние върху някои вероизповедания в България, водещо до радикализъм.

Според текстовете свещеници могат да са само "български граждани, завършили училищното и висшето си образование в България".

Промените в закона за религиите дискриминирали малките вероизповедания на католици, арменци и юдеи

Основният минус на предложените промени в Закона за вероизповеданията е, че се пренебрегват малките вероизповедания като католици, арме...

Патриотите още искат регистрираните вероизповедания да декларират пред Сметната палата банковите си сметки в страната и чужбина.

Именно срещу този текст е насочено най-вече недоволството на църквите у нас.

Actualno.com

Етикети:

6 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • до 1,2 и 1,3 2 до 1,2 и 1,3 преди 6 дена Профил на трол?
  Единствено християнството проповядва любов към ближният. Исляма проповядва джихад, (виж ИД в Близкият изток какво прави) Няма смисъл да спорим, в Библията Бог определя друг начин на финансиране-десятък, дарения, а за мюсюлманите - да се оправят.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 6 дена Профил на трол?
  Който дава данък за та се плаща на имамите, подкрепя исляма и неговата идеология.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 6 дена Профил на трол?
  Как ще плащат заплати на имамите с парите на данъкоплатците?! Та това е грях, да се инвестира в исляма, религията на антихриста! Християни, протестирайте, вашите пари отиват при противника на вярата ви! Ако не се противите, дяволът ще ви напада с право, защото сте вложили пари в неговото царство!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 6 дена Профил на трол?
  Матей 6:"20 Но събирайте си съкровища на небето, гдето молец и ръжда не ги изяжда, и гдето крадци не подкопават нито крадат; 21 защото гдето е съкровището ти, там ще бъде и сърцето ти." Всяко влагане на пари във вяра, която на проповядва правилното Евангелие, е лоша инвестиция и привързва даващите не към Божието царство. Даже и БПЦ изкривява Евангелието, да не говорим за исляма, религи виж още ›› ята на убийците и враговете на Йехова и Неговият Син, Спасителят на душите.
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 6 дена Профил на трол?
  А като ги има, кво да се правим че не съществуват. Или ще ти е по - добре да идват имами от Саудитска Арабия да ги правят сектанти и след 20 години да направят шериатска република? Точно това е моделът, финансиране, да но под контрола на държавата. Закъсняхте с 30 години, но това е начина.
  : 1 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 6 дена Профил на трол?
  Абсолютно демократично и справедливо е финансирането на религиите според броя вярващи. Имаме съвсем достатъчно мюсюлмани, те също са данъкоплатци, те какво, нямат ли думата? "Не финансирайте други религии, само моята", нали, само вашето евангелие е вярното, нали? Ама всъщност вашият измислен приятел трябваше Лично да се грижи за материалните нужди на служителите си, а не да посяга към да виж още ›› нъците от държавната хазна. Но щом се прави, ще е справедливо, според вярващите. Държавата не може да е арбитър коя секта държи господ за шлифера. По тоя въпрос вашият въображаем приятел подло не взима отношение и добродетелно ви е оставил да се препирате до Второто пришествие, че и след това.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Самолетът със заподозрения за убийство С...

На летище София кацна самолетът с екстрадирания от Германия Северин Красимиров, заподозрян за убийството на телевизионната водеща Викто...