X
 
 

Промените за вероизповеданията минаха на първо четене, въпреки недоволството

963 6
photo of Промените за вероизповеданията минаха на първо четене, въпреки недоволството
Снимка: БГНЕС
Въпреки недоволството на Светия Синод, католическата общност, Арменската църква, Мюфтийството – поправките в Закона за вероизповеданията минаха на първо четене в пленарната зала, почти единонодушно.

Все пак премиерът Бойко Борисов се срещна преди седмица с митрополитите и им обеща, че измененията няма да станат факт, докато не се намери консенсус по текстовете.

Депутатите обсъждат новите модели за финансиране на вероизповеданията

Депутатите започват пленарното заседание в четвъртък с работа по първото четене на предвидените промени в начина на финансиране на веро...

Осен това той обеща, че заплатите на свещениците, имамите, равините ще бъдат приравнени към тези на учителите.

Измененията в закона са внесени в два проекта – единият е на ГЕРБ, БСП, ДПС, а другият на "Обединени патриоти".

Част от промените предвиждат нов модел на финансиране на вероизповеданията. Според него те ще получават държавна субсидия, ако са изповядвани от не по-малко от 1% от населението на страната. Критерий ще е самоопределението на гражданите при последното национално преброяване.

Размерът на субсидията се определя по модела на финансиране на политическите партии. Максималният размер на субсидията е 15 милиона на вероизповедание.

На критериите за новия модел на финансиране отговарят само източноправославното християнство и мюсюлманството.

Борисов бързо-бързо обяви, че БПЦ няма да се отчита на държавата за даренията си

"Никой никога не е мислил и не мисли техните доходи (бел. ред. - на Светия синод), които получават от дарения, от продажба на свещи и т...

Останалите ще бъдат финансирани по досегашния начин - чрез Закона за държавния бюджет и дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет.

Целта на промените, внесени от Патриотите цели спиране на чуждото влияние върху някои вероизповедания в България, водещо до радикализъм.

Според текстовете свещеници могат да са само "български граждани, завършили училищното и висшето си образование в България".

Патриотите още искат регистрираните вероизповедания да декларират пред Сметната палата банковите си сметки в страната и чужбина.

Именно срещу този текст е насочено най-вече недоволството на църквите у нас.

Промените в закона за религиите дискриминирали малките вероизповедания на католици, арменци и юдеи

Основният минус на предложените промени в Закона за вероизповеданията е, че се пренебрегват малките вероизповедания като католици, арме...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

6 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • до 1,2 и 1,3 2 до 1,2 и 1,3 преди 4 месеца Профил на трол?
  Единствено християнството проповядва любов към ближният. Исляма проповядва джихад, (виж ИД в Близкият изток какво прави) Няма смисъл да спорим, в Библията Бог определя друг начин на финансиране-десятък, дарения, а за мюсюлманите - да се оправят.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Който дава данък за та се плаща на имамите, подкрепя исляма и неговата идеология.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Как ще плащат заплати на имамите с парите на данъкоплатците?! Та това е грях, да се инвестира в исляма, религията на антихриста! Християни, протестирайте, вашите пари отиват при противника на вярата ви! Ако не се противите, дяволът ще ви напада с право, защото сте вложили пари в неговото царство!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Матей 6:"20 Но събирайте си съкровища на небето, гдето молец и ръжда не ги изяжда, и гдето крадци не подкопават нито крадат; 21 защото гдето е съкровището ти, там ще бъде и сърцето ти." Всяко влагане на пари във вяра, която на проповядва правилното Евангелие, е лоша инвестиция и привързва даващите не към Божието царство. Даже и БПЦ изкривява Евангелието, да не говорим за исляма, религи виж още ›› ята на убийците и враговете на Йехова и Неговият Син, Спасителят на душите.
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  А като ги има, кво да се правим че не съществуват. Или ще ти е по - добре да идват имами от Саудитска Арабия да ги правят сектанти и след 20 години да направят шериатска република? Точно това е моделът, финансиране, да но под контрола на държавата. Закъсняхте с 30 години, но това е начина.
  : 1 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Абсолютно демократично и справедливо е финансирането на религиите според броя вярващи. Имаме съвсем достатъчно мюсюлмани, те също са данъкоплатци, те какво, нямат ли думата? "Не финансирайте други религии, само моята", нали, само вашето евангелие е вярното, нали? Ама всъщност вашият измислен приятел трябваше Лично да се грижи за материалните нужди на служителите си, а не да посяга към да виж още ›› нъците от държавната хазна. Но щом се прави, ще е справедливо, според вярващите. Държавата не може да е арбитър коя секта държи господ за шлифера. По тоя въпрос вашият въображаем приятел подло не взима отношение и добродетелно ви е оставил да се препирате до Второто пришествие, че и след това.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Пуснаха СЕКС видео с Никол Шерцингер, Гр...

В последните дни усилено се говори за Никол Шерцингер и изглежда това няма да спре скоро. Първоначалната тема бе за това, че американск...

Последно в Актуално