Псевдоспор в НС за КПКОНПИ, докато Пламен Георгиев говори за "притеснителни неща" в депутатски декларации

3549
Псевдоспор в НС за КПКОНПИ, докато Пламен Георгиев говори за "притеснителни неща" в депутатски декларации
Снимка: БГНЕС

Остро възразявам срещу това, че докладът за дейността на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е разпределен в Комисията по етика, а не в правната комисия. Така председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов разбуни духовете в пленарна зала при гледането в пленарна зала на доклада за дейността на КПКОНПИ, който не беше гласуван в крайна сметка, защото свърши работното време на депутатуте и те го оставиха за утре, 14 март. Председателят на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев обаче специално благодари на етичната комисия.

През миналата година в цели 34 законопроекта, гласувани в парламента, КПКОНПИ е направила 101 бележки и 127 предложения относно наличието на корупционен риск. Приети са 57 предложения в 15 законопроекта. Това сочи статистиката в доклада за дейността на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

Казусът Горанов и КПКОНПИ - с елементи на добра мафиотска история

Финансовият министър Владислав Горанов подаде оставка, след като стана ясно, че от години ползва безплатно жилище от 180 кв. метра, соб...

По отношение на статистиката, стана ясно, че Антикорупционната комисия е наложила глоби и санкции по наказателни постановления за малко над 105 хил. лева. В съда са уважени искове за незаконно придобито имущество за малко над 826 хил. лева, като председателят на КПКОНПИ изрази задоволство, че имало "гражданска конфискация" т.е. неподвластна на съда и благодари на правната комисия на парламента за бързата реакция да позволи това. Георгиев каза и, че имало над 700 декларации с несъответствия на лица, заемащи публични длъжности – включително депутати, министри, кметове, които сега щели да бъдат търсени да си отстранят пропуските в декларациите. Имало и "много смущаващи неща", добави председателят на КПКОНПИ, без да влиза повече в уточнения.

Оказва се обаче, че в териториалните звена на Антикорупционната комисия най-често идвали уведомления за престъпления, свързани с наркотици, а чак на второ място са уведомленията за организирана престъпна група, а под 7% са уведомленията за престъпления против финансовата и данъчната система.

Като по-конкретни успешни измерения на работата на КПКОНПИ бяха посочени случаите "Иванчева и Петрова", този с кмета на Септември Марин Рачев, като при него КПКОНПИ установи конфликт на интереси чак като вече имаше дело в съда, и арестите в ДАБЧ. При последния случай беше арестуван шефът на агенцията Петър Харалампиев. Нито един от тези случаи все още не е намерил окончателна развръзка в съда, но Пламен Георгиев уточни, че щом прокуратурата ги е поела и превърнала в съдебно дело, значи КПКОНПИ си е свършила работата и сега държавното обвинение трябва да го стори в съда.

За още знакови случаи, където изпъкнала работата на КПКОНПИ, говори бившият кмет на Пловдив и сегашен депутат от ГЕРБ Спас Гърневски. Той наблегна на специално на случая "Баневи" и как Николай Банев бил подставено лице на полковници от Държавна сигурност, използвайки историята като пример каква е отговорността на БСП. "Изброихме известните олигарси – всички видяхте червено", заключи Гърневски, като не пропусна да каже, че не всички олигарси били лоши хора, но всички били от комунистическата номенклатура и трябвало да се проверява, защото "ако се върне една трета от това, което е разграбено, пенсиите ще бъдат три пъти по-високи, заедно със заплатите".

КПКОНПИ не откри конфликт на интереси при Горанов заради апартамента от кръстника*

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) не установи конфликт на интереси ...

Превенция

В доклада се набляга и на дейността на КПКОНПИ по отношение на превенцията на корупция – например "създаването на специалност във висшето образование за противодействие на корупцията" (в УННС има магистърска специалност "Противодействие на корупцията"), "разширяване на обхвата на антикорупционното образование в началните и средните училища като елемент от гражданското образование" и "формиране на култура на нетолерантност към корупционно поведение от най-ранна детска възраст". Точно в тази връзка, когато беше обявено намерението на КПКОНПИ да се бори с корупцията още от ранна детска възраст и дори Пламен Георгиев постигна съгласие с кмета на Перник пилотно това да се случи в детските градини в града, се появиха куп подигравки как ще се случи това. Например децата да пеят: "Хей, ръчички, хей ги две, да държат парички е най-добре, но да са изкарани с труд и пот, левове от корупция - не е гот".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика