Първанов: Имаше по-добри кандидатури за премиер, но народът избра Борисов

13712
Първанов: Имаше по-добри кандидатури за премиер, но народът избра Борисов
Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов сгреши през 2009 година, когато не направи коалиция и всичко беше на ръба заради правителството на малцинството. Например Тройната коалиция беше по-успешен проект. През 2009 година беше много по-лесно, трудно ми е да кажа от дистанцията на времето, но сега е много по-трудно заради много по-голямото противоречие. Това заяви президентът за периода 2002-2012 година Георги Първанов.

Надявам се сега Борисов да ме опровергае, защото дадох друга оценка за предишното му управление. Знам, че имаше по-добри кандидатури за премиер – един от тях ще е вицепремиер сега (бел. ред. – Ивайло Калфин е вицепремиер), каза Първанов пред Нова телевизия.

Неособено убедено: БДЦ и БСП се готвят да бъдат опозиция

В неособено убеден дух председателят на ПГ на Български демократичен център (БДЦ) и депутатът от БСП и бивш заместник-министър на околн...

Абсурдно ли е Георги Първанов да прави правителство с Радан Кънев? А абсурдно ли е в Германия християндемократи и социалдемократи да правят кабинет – това е европейски модел, отговори бившият президент. Преговорите показаха, че ГЕРБ са готови на компромис. В програмната декларация има около 40 предложения на АБВ, които са приети – енергетика, данъчна политика например. Тепърва ще има борба по отношение на плоския данък, но ние и с „Позитано” не се преборихме, обясни Първанов.

Ако нямаше социален коректив, лява формация, нямаше да има тези записи за пенсията в програмната декларация. Вкарахме поне три записа по въпроса – да не се увеличават годините, да се отчита продължителността на живота, да се отчете първо сложността на първа и втора категория труд. Предварително в програмната декларация нямаше и думичка да се вдигат доходи, а ние вкарахме опцията „ако има възможност”, изброи Първанов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Такава сложна комбинация, която се получи, е по-добре, отколкото да идем за трети път за девет месеца на избори. Българинът няма да го преглътне, продължи Първанов. Не е ли отговорът по-прозаичен – че партиите нямат пари за избори? На този въпрос лидерът на АБВ отвърна, че държавата била свършила парите.

Най-лесно беше да поискаме икономиката или финансите в новото правителство. Социалната политика обаче се прави с много отговорност и ангажираност, каза Пъранов. Той беше попитан дали има притеснения относно избора на Владислав Горанов за финансов министър заради срещите му през 2010 година с Делян Пеевски. Горанов е много добър специалист – но ако има действия, подсказващи „друга посока”, аз не бих се поколебал да оттегля подкрепа, обеща Първанов.

Не всички от "Патриотичния фронт" ще подкрепят правителството

Не е вярно това, което каза вчера Николай Бареков при Цветанка Ризова – че съм му се обаждал за Бойко Борисов и да не го подкрепя...

По въпроса с промяната на Изборния кодекс Първанов подкрепи идеята за промени.

Лидерът на АБВ беше попитан и дали има 80 млн. лева в КТБ. Казвал съм, че не е вярно и съм поискал от компетентните органи да разкрият банковата тайна и да се види какво имам. Който твърди, че държа пари с подставени лица, да направи разследване и да го докаже, уточни Първанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика