Първанов: Оставка от Борисов не ме стряска, няма да подкрепим новия заем

15291
Първанов: Оставка от Борисов не ме стряска, няма да подкрепим новия заем
Снимка: АБВ

АБВ няма да подкрепи предложението за заем от 16 млрд. лева. Не ме плаши оставката на когото и да е. Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов, предаде БГНЕС.

Бившият президент обясни и мотивите за тази позиция. "Основанията са в няколко насоки. Първо имаме много възражения по начина, по който беше осъществено всичко това. Буквално за броени дни, да не кажа за часове, ни беше "сервирано" едно предложение, което засяга стратегически въпроси. Ние цялата есен дебатираме програмна декларация, обсъждаме програма за управлението на страната и нито веднъж не стана въпрос за това", заяви Първанов. Той уточни, че според него това не е подходящо отношение между коалиционни партньори в управлението.

Румен Гечев обвини ГЕРБ: Няма да погасявате стар дълг, числата го показват

"Купувате си политическо бъдеще с милиарди левове. Изглежда някой иска да се представи добре на предстоящите избори, а след това бълг...

"Второ имаме много възражение, които не са само наши, а и на експертите, относно начина, по който са избрани банките, които имат, своите ангажименти по изпълнение на споразумението", каза той. "Трето, без съмнение трябва да бъде подкрепено искането за дълг, който да покрие и рефинансира старите дългове натрупани от много правителства от времето на Тодор Живков досега", посочи лидерът на АБВ, цитиран от Агенция "Фокус". По думите му се разбра, че има много въпросителни, които са поставени на масата, на коалиционните партньори, и които очакват отговор. "Това не са само въпроси свързани с дейността на финансовия министър Владислав Горанов", заяви Георги Първанов. Той каза, че това са въпроси, които засягат дейността на правителството.

Запитан дали го плаши намека на Бойко Борисов за оставка, Първанов отвърна: "Не, аз не мога да бъда уплашен с оставката на когото и да било, макар и на премиера. Не искам да се вземат решения под натиск, искам да има дебат". "Не смятам, че това е отношение между партньори в управлението", каза Първанов и добави: "Станаха твърде много фактите от нашето партньорство – а партньорство не знам дали вече да не го поставя в кавички, с ГЕРБ, които ни изпълват със съмнение, че има коректни отношения". Първанов припомни, че социалният министър Ивайло Калфин е разбрал последен за пенсионните промени.

Междувременно лидерът на БСП Михаил Миков поиска пленарното заседание да бъде удължено до приключване на дебатите и гласуване дали да бъде взет нов външен заем от 16 млрд. лева или не. Като причина Миков изтъкна "пазарлъците" на финансовия министър Владислав Горанов с цели парламентарни групи и отделни депутати. При първото гласуване предложението не беше прието, а Волен Сидеров веднага поиска прегласуване с аргумента, че така ГЕРБ ще си спести пари да купува цял нощ подкрепа.

При второто гласуване 73-ма бяха "за", 104-ма бяха "против" и 19 се "въздържаха". Логично ГЕРБ и Реформаторския блок бяха против, но против бяха и десетима депутати от БДЦ. БСП, ДПС и "Атака" бяха "за" удължаване на заседанието. Последваха викове "Оставка" отляво и "Малко сте" отдясно.

Опозицията опита да отложи дебата за 16-те млрд. заем заради Борисов

Както се и очакваше, днешният дебат за новия външен заем от 16 млрд. лева тръгна при много високо напрежение в парламента. Първоначалн...

За капак от АБВ поискаха нов конкурс за избор на банки за дилъри и организатори на пласирането на държавни облигации на международните пазари на стойност 8 млрд. евро. Чу се и въпрос защо не е имало пряка, публична договорка, с Deutsche Bank например. От АБВ посочиха, че отново в рамките на тази коалиция ГЕРБ действа "на тъмно" по важен въпрос - след пенсионната реформа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика