Първанов: С "Кумгейт" се губи големият дебат накъде да върви България

1908
Първанов: С "Кумгейт" се губи големият дебат накъде да върви България
Снимка: БГНЕС

"Покрай шума около "Кумгейт" се губи големият дебат накъде да върви България. В политическия живот виждам една характерна особеност – прилича на кеча – имитационни борби, изхвърляния, много шум, викове, но всичко е имитация. Имитация е битката между ГЕРБ и БСП. „Отдавна не помня голяма тема, по която са спорили двете формации, която да е израз на алтернативна политика."

Това каза в интервю за bTV президентът (2002 – 2012) Георги Първанов.

Цветанов: Някой провокира да има война с президента

"Някой провокира да има война, ГЕРБ не иска да има такава, дори не използваме такива термини. Термините за война ги използват други." ...

По думите му "противопоставяне има, даже е много шумно. Но не виждам в парламентарната опозиция, в лицето на БСП, алтернатива. Не се запомнят ключови идеи, фрази, които да залегнат в основата на една нова политика. По същия начин ДПС и Патриотите го играят в много голяма степен имитационно, дори с много тежки и груби думи. Всичко това има една-единствената цел – да ремотивира позадремалия електорат."

Очевидно е, че има много тежко напрежение между институциите (Министерски съвет и президентство), това се вижда в почти всяко действие и на едните, и на другите. Поведение сякаш на инат, което не прави добро впечатление, допълни още той.

Помолен да коментира провала на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) той посочи, че "законът за КСНС трябва да се преработи основно, той е неработещ, той е формален закон".

Според Първанов и на 4 февруари 1997 г., когато Николай Добрев върна мандата на БСП, също не е имало кворум. "Ползвахме формата на консултативния съвет, за да решим един проблем, който наистина беше драматичен. Избегнахме гражданската война, без да се питаме има ли кворум, или не“.

По думите му вероятно има пропуски в организация на проваленото заседание, но и поведението на участниците е неразбираемо – „един влиза, друг излиза, трети не идва – като хан, не най-висшия форум в държавата, от който хората чакат да излъчи поне позитивни сигнали“.

Фандъкова: Най-добрият начин за носене на отговорност е оставката

"Всеки политик, когато допусне грешка трябва да може да носи отговорност и най-добрият начин за носене на отговорност е подаването на о...

Първанов посъветва държавния глава Румен Радев да не влиза в дебат с всички. „Първо, президентът не може да води дебат на всички фронтове. Второ, когато дебатът се води, той трябва да е по политики. Разменените реплики нагнетяват допълнително напрежението и не водят до изход“.

 

"Усещането ми е, че в последните седмици нещата се нагнетяват и може да се свлекат, да придобият онзи вид, които познаваме от предишните издания на кабинета "Борисо", 

Освен това, „с тези партньори, които има, особено в лицето на Валери Симеонов, управляващата коалиция ще има много сериозни проблеми“, каза още Първанов. Според него фигурата на Симеонов „вреди определено“ на правителството „защото този дебат, който подхваща, сигурно ще натежи негативно на едно правителство и го отклонява от коментари, от анализи и обяснения на това, което реално прави кабинетът“.

Попитан кой според него трябва да назначава началника на новия антикорупционния орган, Първанов посочи, че „един колективен орган, формиран на базата на предложение от ралзинчните институции, може би е по-разумното, по-работещото решение. Едноличен орган, назначен от президента, звучи симпатично, но само ще го натовари с отговорност, без няма да му позволи да може да контролира този орган, а след това ще носи вината за несвършена работа“.

Проф. Михаил Константинов: Радев и Борисов трябва да се разберат по мъжки

"Има двама силни мъже в държавата – Румен Радев и Бойко Борисов. Те трябва да се разберат по мъжки, а не да пускат вторият отбор ...

Първанов разкри, че пише книга, в която има и мемоарен елемент, но и много широк документален елемент. Тя е за периода от 1990 г. насам.

"Чрез моята дейност се опитвам да обясня някои от явленията и процесите, които са се случили около нас", сподели още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика