X
 
 

Първи прогнозни резултати за ЕС като цяло - ЕНП печели, ГЕРБ бие с 8% БСП

1997 0
photo of Първи прогнозни резултати за ЕС като цяло - ЕНП печели, ГЕРБ бие с 8% БСП
Снимка: iStock/Guliver
Големият победител в изборите за Европейски парламент (ЕП) на паневропейско ниво поне засега е Европейската народна партия (ЕНП). Това стана ясно от първите официални прогнозни резултати, публикувани на сайта на Европейския парламент.

ЕНП вземз 173 места, което е с 44 места по-малко от досега, а Партията на европейските социалисти (ПЕС) е втора, със 147 депутати, т.е. 39 по-малко от досега. На трето място са либералите от АЛДЕ, със 102 места т.е. 34 места повече, а „Зелените” са на четвърто място, със 71 евродепутати.

Румъния ни бие жестоко по избирателна активност за евроизборите

Към 19:00 ч. местно време избирателната активност на евроизборите в Румъния е била 42.87% по официални данни, съобщава Румънската центр...

Иначе и на сайта на ЕП има потвърждение на прогнозните резултати от България – 7 места за ГЕРБ и 1 за „Демократична България” т.е. общо 8 за ЕНП, 5 за социалистите, 3 за АЛДЕ и 1 за Европейските консерватори и реформисти, която е петата по сила група досега според данните от екзит половете – с 58 места. А според сайта на ЕП ГЕРБ печели 31,60%, докато БСП - 23,35%.

Дотук прогнозни резултати на сайта на ЕП са публикувани от 11 страни-членки на ЕС, при общо 28, в които се гласува.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители