Работодателите към Донев: Енергийни компенсации и догодина

1025
Работодателите към Донев: Енергийни компенсации и догодина
Снимка: ПЦ на МС

Енергийните компенсации за бизнеса да се запазят и догодина поискаха работодателски организации от служебния премиер Гълъб Донев.

Служебното правителство продължава да работи за сигурността в доставките на енергия на достъпни цени за бизнеса и гражданите. Само за два месеца успяхме да постигнем пълна диверсификация на източниците и на маршрутите на природен газ след старта на Интерконектора Гърция-България. Това заяви министър-председателят на среща с представители на работодателските организации, в която участваха вицепремиерите Христо Алексиев и Атанас Пеканов и министрите Росица Велкова, Никола Стоянов и Александър Пулев.

Премиерът изрази надежда, че по-ниската цена на природния газ за месец октомври и намалени цените на горивата ще окажат влияние върху инфлационните процеси в страната. „Продължаваме програмата за компенсация на небитовите потребители, работим и по механизъм, който да гарантира на гражданите енергийна сигурност през следващите месеци“, подчерта министър-председателят.

Гълъб Донев заговори за допълнителни количества газ пред президента на Азербайджан

В рамките на официалното посещение в България на президента на Азербайджан Илхам Алиев, служебният премиер Гълъб Донев проведе работен ...

Донев изтъкна пред работодателите, че България, Европа и светът се намират в безпрецедентна криза в следствие на войната в Украйна, която е причина за високите цени на енергоносителите и първите признаци на глобална рецесия. „В този контекст е важно да имаме адекватни планове за стабилност и развитие на икономиката ни, да търсим алтернативни източници на доставки и за излизане на допълнителни пазари, извън традиционните“, каза Донев.

Премиерът добави, че кабинетът работи и по процеса по присъединяването на страната ни към Еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Приоритет за служебното правителство е подготовката на законопроектите, свързани с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. С тези действия България потвърждава пред европейските си партньори позицията си на стабилна държава с предвидимост в икономиката.

Представителите на работодателските организации отбелязаха добрата комуникация със служебния кабинет. Те приветстваха решението на правителството за удължаване на програмата за компенсации на бизнеса заради високите цени на електроенергията до края на годината. Те подчертаха, че е изключително важно действието на тази мярка да бъде продължено и през следващата година.

Премиерът Донев отбеляза, че в работодателските организации правителството вижда реален коректив на своите действия и подчерта, че ще продължи открития диалог с тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика