Интерконекторът с Гърция ще бъде открит официално

2380
Интерконекторът с Гърция ще бъде открит официално
Снимка: Actualno.com

Интерконекторът Гърция – България ще бъде открит официално. Церемонията по официалното въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка ще започне от 11:00 ч. в зала 3 на Националния дворец на културата.

Домакин на церемонията ще бъде държавният глава Румен Радев. По покана на българския президент участие в церемонията ще вземат председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис, министър-председателят на Румъния Николае Чука, министър-председателят Гълъб Донев, както и изпълнителните директори на "Ай Си Джи Би" АД Теодора Георгиева и Джордж Сатлас.

Междувременно заради присъствието на президента на Азербайджан в същия час пред пилоните на НДК ще се състои протест срещу агресията на Азербайджан към суверенна Армения. Демонстрацията е организирана в социалната мрежа.

Още: Армения обвини Азербайджан в "неописуеми зверства"

За откриването на гръцкия интерконектор не са правени никакви документални компромиси. Газовата връзка разполага с Акт 16, разрешение за ползване в България и Гърция, както и разрешение за пренос на природен газ. Ден преди откриването двата национални енергийни регулатора на България и Гърция одобриха със съвместно решение промени в Мрежовия и Тарифния кодекси на ICGB. Одобрена е и промяна на датата за влизане в търговска експлоатация.

Междусистемната газова връзка Гърция-България е наричана още с абревиатурата IGB или Интерконектор Гърция – България. Тя е от стратегическо значение за Югоизточна Европа и предоставя възможност за реална енергийна диверсификация на доставчиците на природен газ за региона. Интерконекторът осигурява директен достъп на България до Южния газов коридор и доставки на природен газ през Трансадриатическия газопровод (TAP), Трансанадолския газопровод (TANAP), а в близко бъдеще и от терминала за втечнен газ край Александруполис.

Проектът се реализира от смесеното инвестиционно дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери с равни дялове БЕХ ЕАД и IGI Poseidon. Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката компания DEPA International Projects S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison S.p.A (50%).

В съответствие с устава си, „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД е собственик на газопровода IGB, като извършва финансиране на реализацията му, разпределяне на преносния му капацитет и получаване приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB е свързван с гръцката национална газопреносна система (DESFA S.A.) и с Трансадриатическия газопровод (TAP AG) в района на гр. Комотини (Гърция), и с българската газопреносна система (Булгартрансгаз ЕАД) в района на гр. Стара Загора. Общата дължина на газопровода е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и проектен капацитет до 3 млрд. кубически метра/год. в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес към използване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд. кубически метра/год. с допълнително изграждане на компресорна станция.

Още: Радев след срещата си с Алиев: Големите консуматори у нас може да получават газ директно от Азербайджан

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Инспекцията по труда започва засилени проверки в селското стопанство

Системата бонус-малус няма да работи: Мнението на експерти

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...