Радан Кънев: България може да е една малкото страни с големи ползи от Зелената сделка

7719
Радан Кънев: България може да е една малкото страни с големи ползи от Зелената сделка
Снимка: Actualno.com

"Следващият състав на Европейския парламент ще ревизира законодателства. Комуникацията с хората за "митичния Брюксел" остава проблем".

Това са част от притесненията на евродепутата от Европейската народна партия (ЕНП) Радан Кънев, който разговаря с млади журналисти в Българската телеграфна агенция (БТА). Дискусията бе част от второто за тази година обучение за млади репортери и представители на националните и регионалните медии в България и се организира от БТА в партньорство с представителството на Европейския парламент (ЕП) у нас.

Избори на хоризонта

По думите на Кънев предстоящите избори за нов европарламент през юни 2024 г. ще са изключително различни: "Следващите 720 евродепутати ще бъдат избрани от хора, чиито първи проблем е ниската покупателна способност". 

Кънев препотвърди тезата си, че след изборите за ЕП ще има възход на крайнолевите партии и не се очаква бум на антиевропейската десница. "Ще видим съществен възход на тъмночервената левица и спад на зелените. Тази тъмночервена левица комбинира антиевропейско отношение с консерватизъм, докато сегашните патриотични и националистически сили в сегашния мандат на ЕП ще се ориентират към центристки политики, защото вече са в мейнстрийм разказа. Със сигурност ще бъдат и по-активно търсени за определени формати и решения", допълни още Радан Кънев. 

Още: Евроизбори 2024 г: Ще има 15 депутати повече, ето от кои страни

По време на дискусията Кънев разказа за наблюдавания с тревога в ЕС възход на крайни тенденции, като най-видната проява е в Германия - там досегашната тревога около крайнодесните от "Алтернатива за Германия" вече има конкуретн в лицето на крайнолевия политик Сара Вагенкнехт, която оформя нов политически субект със силно проруски и антиеантимиграционни политики:

"Първите прогнозни данни са за 12-15% на тази партия, това е шокиращо. Тази жена се записва в източногерманската комунистическа партия на 20-годишна възраст в края на 1989 г. Това е сигурно единственият човек в цяла Германия. Има носталгия по Източна Германия", споделя евродепутатът и уточни, че това са онези групи немци, които споделят как Източна Германия е анексирана от Западна, а не е справедливо интегрирана.

ПП-ДБ на евровот?

По повод първите нагласи на него и екипа му към участие в европейските избори в България Кънев подчерта, че ако запази състава си коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" може да бъде първа политическа сила през юни 2024 г. Припомняме, че преди месеци самият той обяви, че отново ще се кандидатира за евродепутат - остава обаче въпросът за листата и партията/коалицията.

"Заради сложността на материята европейската кампания е едногодишна. Извън България повечето ми колеги вече дори са подредили листите в различните държави, а при нас вероятно ще се обявят април догодина", каза Кънев в отговор на въпрос на Actualno.com.

По думите му, ако ПП-ДБ запази и засили коалиционния си формат, може да се състезава за първото място, а дали той ще е част от подобна платформа и как - все още не е ясно.

Кънев даде и своя коментар за нагласите на останалите водещи политически субекти: "Виждам единствено "Възраждане" да се подготвя старателно и грамотно за тези избори, но не успяха да се позиционират добре на местните избори - това ще понижи амбициите им. ГЕРБ и ДПС са си ГЕРБ и ДПС", подчерта Кънев в отговор на въпрос на Actualno.com.

Зелената сделка е зелена в съзнанията

"Договарянето на политики е тежък пазарлък", призна Кънев относно сложния процес по вземане на решения, който често остава и комуникационно неразбран от европейците. Подходящ пример за това е темата със зеления преход, която от една страна съдържа в себе си огромен законодателен обхват, а от друга страна е неразбирането и широкия популизъм, който се ползва от евродепутатите за национални цели.

В България съвсем доскоро наблюдавахме това именно по темата с бъдещото затваряне на въглищните електроцентрали и енергийната трансформация. Преди дни дори стана ясно, че в България отсъства ясна стратегия за отказ от изкопаемите горива и замяната им с по-нови, чисти и ефективни технологии, от което страдат хората най-вече в зависимите от въглищата общини - това бе записано в Доклада относно процеса по актуализиране на ИНПЕК (Интегрираните национални планове Енергетика и климат), който Екологично сдружение "За Земята" и негови български партньори са изработили с повече от 30 организации от мрежата на Climate Action Network (CAN) Europe.

Още: ЕС настоява за споразумение за постепенното премахване на изкопаемите горива, България също подкрепя

По думите на Радан Кънев в този контекст особено болезнена остава темата с т.нар. национален интерес, който също се използва изцяло и само за политически цели и популизъм:

"Как се дефинира националния интерес в България не трябва да ви плаши, тъй като демагогията по тази тема се шири в цяла Европа", подчерта евродепутата и наблегна на тънката граница между разбирането за националния интерес като трупане на личен политически дивидент и "популистки точки в актива пред собствения ти народ", но и от друга страна възможността "да накърниш имиджа на страната си пред ЕС".

Евродепутатът от ЕНП подчерта още, че ако България има целенасочена и трайна политика да разбере Зелената сделка като възможност, а не като проблем, може да е една от държавите с най-много ползи.

Въглищните централи - докога последно?

За всеки въглищен регион в Европа в момента има огромен риск и е нужно да се води искрен разговор с хората, стана ясно от думите на Кънев. Той каза още, че "да се твърди, че няма проблем, защото има Фонд за справедлив преход и 1 милиард евро, не е сериозно".

Според него българският подход към енергийния преход е уникален за целия Европейски съюз, защото няма друга държава, в която политическата власт упорито да отказва да приеме реалността.

Още: Водородът - засилващата се тенденция в енергийната трансформация

"Самите американски собственици на двете централи у нас знаят, че ТЕЦ-овете нямат вечен живот. Още през 2005 г. мениджмънтът им знае, че след двайсетина години в Европа никой няма да търси въглища с цел производство на енергия", каза още Кънев. Той разкритикува остро българските правителства, които са подходили неадекватно и популистки към ратобещите в старозагорски, кюстендилски и пернишки регион.

"Трябва да се отвори поне едно работно място от този нов тип модерна индустрия в Стара Загора, преди да се затвори първото работно място в мините. Работни места ще се затварят и губят в следващите години и това е неизбежен процес, без значение кой какво ви говори", подчерта Кънев.

Иначе евродепутатът подчерта, че ролята на младите хора в съвременните медии е да опитват да обяснят на разбираем език сложните процеси по вземане на решения на европейско ниво, като това ще спомогне запазване на базовото доверие в европейските институции изобщо.

Още: Европарламентът задължи държавите да си защитят журналистите и медиите от вредни намеси и шпиони

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика