Радев към еврокомисар: ЕС да реагира и при посегателства срещу македонски българи

1926
Радев към еврокомисар: ЕС да реагира и при посегателства срещу македонски българи
Снимка: БГНЕС

"Очакваме ЕС да реагира не само когато са засегнати представители на европейски институции в Република Северна Македония, но и в случаите на посегателства срещу европейски граждани или хора с българско самосъзнание в тази страна". Това заяви президентът Румен Радев на среща с европейския комисар по политиката на разширяване и съседство Оливер Вархеи в София.

Според държавния глава "само чрез спазването на правата на човека и на принципите на добросъседство РСМ може да постигне напредък в процеса на европейска интеграция", съобщиха от прессекретариата на президента.

Радев: България подкрепя Черна гора по пътя й към европейска интеграция

Черна гора има ключова роля за европейската перспектива на Западните Балкани, затова България ще продължи да подкрепя усилията и реформ...

В началото на срещата Радев подчерта, че България високо цени активната работа и рационалния подход на Европейската комисия и лично на комисаря по разширяване и съседство за ускоряването на процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани. По думите на президента - това е "особено важно за гарантиране на стабилността и сигурността на Европа".

Румен Радев напомни, че именно в резултат на ползотворните му срещи с комисар Вархеи и активната съвместна работа е била изработена преговорната рамка, която отвори пътя на Северна Македония към Европейския съюз, като в същото време се гарантира защитата на правата на българите в страната и българското културно-историческо наследство.

Във връзка с това държавният глава изрази безпокойство от липсата на напредък по най-важния въпрос, който е и задължително условие за начало на преговорите за присъединяване на Скопие към ЕС – промяна в Конституцията на РСМ и с вписването на българите като съставна част от държавотворните народи.

"Свидетели сме на засилваща се системна дискриминация, на полицейски, административен и съдебен произвол спрямо българските сдружения, на засилване на престъпления от омраза срещу българите и хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония", подчерта Радев.

Президентът Радев в Южна Африка: България върви напред, въпреки политическите турбуленции

Въпреки политическите турбуленции, България се развива и върви напред, което се вижда не само по статистиката по икономическите показат...

Президентът открои системния натиск и посегателства спрямо българите и българските клубове в РСМ през последните месеци, както и приемането на закон с ретроактивно действие за фондациите и гражданските сдружения, на базата на който от 17 000 неправителствени организации в страната бяха закрити единствено два български клуба.

България високо цени реакцията на европейските институции и острото осъждане на отказа на Северна Македония на 6 май да допусне на нейна територия евродепутата Андрей Ковачев, посочи държавният глава и допълни: "Очакваме да има такива реакции не само когато са засегнати правата на членове на ЕП, но и на обикновените европейски граждани, на гражданите на РСМ с българско самосъзнание".

Комисар Вархеи изрази разбирането на Европейската комисия за значението на откритите въпроси между България и РСМ и посочи, че ускоряването на процеса на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани може да се постигне само ако е приемлив за всички страни. Вархеи заяви също така, че Копенхагенските критерии са ясно разписани и недвусмислени и ЕК ще продължи да проследява тяхното изпълнение, посочват от президентския пресцентър.

ОЩЕ: Радев връчи първия мандат на Мария Габриел, тя обеща да търси подкрепа от всички (ВИДЕО)

Радев атакува Габриел заради Гешев

Внезапният порив на г-жа Габриел да поиска отстраняването на главния прокурор Иван Гешев трудно предизвиква у мен възторг. Това заяви п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика