Радев наложи вето върху промените в Закона за околната среда

3371
Радев наложи вето върху промените в Закона за околната среда
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбите от закона, с които се премахва втората съдебна инстанция по делата за обжалване на одобряване на оценка за въздействието върху околната среда на т.нар. обекти от национално значение, съобщават от прессекретариатът на президента.

Според Радев държавата трябва да създава не само регулации за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане. Само така можела да изпълни конституционното си задължение за осигуряване опазването на околната среда.

Работодателите не възразяват да се орежат граждански права с екозакона

Представителните организации на работодателите скандално подкрепиха поправките в екозакона, който позволява оценките за въздействие на ...

Още с приемането на промените няколко партии, както и 27 неправителствени организации, поискаха държавният глава да им наложи вето. Според тях в този си вид законът ще отслаби съдебния контрол върху законосъобразността на мегапроектите в областта на преноса на газ и нефт, автомагистралите, ТЕЦ-овете и ядрената енергетика.

"Такъв контрол се осъществява от административните съдилища, чиято правозащитна функция се реализира на две инстанции. Премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност", пише в мотивите си Радев.

Според него екологичното законодателство е превантивно насочено да не се допуснат непоправими екологични последици. Гаранция за всичко това пък било съществуващото двуинстанционно съдебно производство.

Радев изрази увереност, че Народното събрание ще намери добрия баланс "между приоритетното и своевременно изграждане на значими стратегически обекти и контрола за спазване на законността".

Ограниченото обжалване на ОВОС за големи проекти мина на първо четене

Народното събрание прие на първо четене съдебният контрол върху оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС) на обекти с нац...

Председателят на парламента Димитър Главчев използва профила си във Facebook, за да обяви наложеното вето от президента. Той вече е възложил на Комисията по околната среда и водите да докладва указа и мотивите към него пред народните представители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика