Радев: Не приемам уклончивите коментари на властта, с които се измъкват

4405
Радев: Не приемам уклончивите коментари на властта, с които се измъкват
Снимка: БГНЕС

За мен държавата е силна институционално, когато всички институции работят според закона. Проверките, които иска Лозан Панов, трябва да се изискат от тези институции, които имат съответните правомощия и по механизмите, описани в закона - ВСС, инспектората към ВСС и анкетна комисия в парламента. Това заяви президентът Румен Радев в коментар на исканията на председателя на ВКС Лозан Панов.

Радев обеща да изкаже своето становище по правосъдната реформа: “Отворен съм за диалог и смятам, че трябва да има един сериозен дебат, както и той (Панов) говори дали да има реформа само в дълбочина или и в широчина - една всеобхватна реформа”.

Каракачанов: Радев няма право на мнение относно българската позиция на Срещата на върха на НАТО

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов смята, че президентът Румен Радев няма право на мнение относно българската п...

Относно поведението на отделни членове от парламентарната коалиция, Радев каза, че въпросът е много по-фундаментален и принципен, предаде БГНЕС. На 9 май поздравих целия български народ за победата над нацизма. Болшинството от политиците не го сториха, а сега всички казват, че има проблем. Според мен историческата ревизия от последните години позволява пълзяща индулгенция на нацизма. Това е проблемът. Точно заради тази индулгенция днес виждаме и такива скандали, заяви президентът.

Дори в разделена от желязната завеса следвоенна Европа имаше абсолютен консенсус и от двете страни за осъждането на нацизма. Ние трябва да продължаваме и да сме единни около този консенсус във всичките му форми”, категоричен е държавният глава.

Не приемам подхода с уклончивите коментари на властта, при които те се измъкват, отчитайки професионализма на хората. Не е там въпросът, осъждаме ли тези явления или не. Аз съм обнадежден от българското общество и от неговата реакция. Мисля, че осъждането на нацизма трябва да бъде абсолютно задължително. Извинението, в случая, е най-добрият подход и нека не забравяме, каза още Радев.

Някак си се внушава, че ако си обикновен гражданин е допустимо да снимаш, да се шегуваш, но станеш ли във властта изведнъж това става абсолютно забранено. Не става въпрос за позицията, която заемаш в обществото. Всички сме част от това общество независимо дали сме обикновени граждани или политици. Тези роли се сменят много бързо, както виждаме. Особено в наше време. Никой не се съмнява във високия професионализъм на тези хора, но проблемът е на друго място, допълни Радев.

Радев: България се гордее със своята многобройна общност в Украйна

България се гордее със своята многобройна общност в Украйна, която съумя да съхрани връзката си с родината силна и жизнена. Полагаме вс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Андрей Цеков: При кабинета "Петков" утвърдихме списък с над 400 общински проекта (СНИМКИ)

Румен Радев намекна, че ще назначи Главчев и за външен министър

Изненада: Димитър Главчев предложил на Радев да оглави Външно министерство

Антон Хекимян vs Борис Бонев: Лют спор за бюджет, паркоместа и заплатите на общинарите

Сандов: "Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ

Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и Румен Радев

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика