Радев не се отказва - прати даренията без таван за партиите на Конституционния съд

3951
Радев не се отказва - прати даренията без таван за партиите на Конституционния съд
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да бъдат обявени за противоконституционни разпоредби от Закона за политическите партии и от Изборния кодекс, свързани с даренията на политическите партии от юридически лица и еднолични търговци.

Става въпрос за факта, че по закон партиите вече могат да получават дарения без таван от юридически лица, стига те да не са директно регистрирани в офшорни зони. Радев наложи вето на законовите промени, но то беше преодоляно без проблем от Народното събрание. Сега битката се пренася в Конституционния съд - де факто със същите аргументи, с които Радев наложи ветото.

Слави: Партиите не взеха по лев субсидия, а по 11 лева - въпреки всичко!

На 4 юли депутатите приеха партийната субсидия да е 1 лев на получен действителен глас. Познайте по колко лева на глас получиха партиит...

Според държавния глава оспорените разпоредби подменят интереса, в името на който партиите ще осъществяват дейността си и накърняват конституционните основи на българската политическа система. Застрашен е основният принцип на политическия живот в страната – плурализмът, смята той.

Създават се предпоставки даренията от юридически лица и еднолични търговци да се насочват към партиите във властта, защото те разпределят публичните средства и определят победителите в обществените поръчки и концесиите. Останалите, и особено малките партии, ще бъдат изтласкани в периферията на политическия живот. Освен това, дарителите ще дават само на тези, които удовлетворяват техния интерес, смята държавният глава. Радев напомня и, че преди промените дарения можеше да има само от физически лица и то не без таван.

В чл. 11, ал. 3 от Конституцията изрично се посочва, че партиите съдействат за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите. Оттам е и логично само физическо лице, припознало дадена партия като изразител на неговите политически виждания, да подпомага дейността ѝ било с членски внос, било с дарения и завещания. Това предполага формирани убеждения от физическо лице, каквито поначало не могат да имат юридическите лица, макар да са правни субекти.

Президентът посочва и, че съгласно чл. 21 от Закона за политическите партии държавната субсидия не е предвидена като задължителен инструмент за финансиране, а като възможност. Държавната субсидия се предоставя, за да защитава политическия плурализъм, да подкрепя политически субекти, които са получили значителна избирателна подкрепа и да служи като бариера срещу корупцията, посочва Радев.

Ще закъсат ли БСП и "Обединени патриоти" с връщането на надвзетите субсидии?

БСП рискува да не върне 3 млн. лева надвзети партийни субсидии до 31 декември, 2020 година, след като субсидията стана 1 лев на глас. С...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика