X
 
 

Депутатите окончателно позволиха неограничени дарения за партиите

2832 3
Депутатите окончателно позволиха неограничени дарения за партиите
Снимка: БГНЕС
Отворено финансиране на партиите, чрез неограничени дарения от физически и юридически лица – това е окончателното решение на Народното събрание, което беше взето с изменение на Закона за държавния бюджет за 2019 година, като точно с този закон през преходни и заключителни разпоредби се променя Законът за политическите партии. Решението мина със 129 гласа "за", 84 бяха "против", а 1 се въздържа. Припомняме, че президентът Румен Радев наложи вето на този вид финансиране.

Юридическите лица могат да финансират партии само чрез дарения и не трябва да бъдат с просрочени публични задължения или да са регистрирани в офшорни зони. А в доклада на комисията по бюджет и финанси, с който се подкрепи падането на ветото на президента, не е вписан нито един мотив против аргументите на президента – основният е, че бизнесът няма да дарява пропорционално, а както прецени и ще го прави по икономически интерес, не по политическо убеждение.

Ще закъсат ли БСП и "Обединени патриоти" с връщането на надвзетите субсидии?

БСП рискува да не върне 3 млн. лева надвзети партийни субсидии до 31 декември, 2020 година, след като субсидията стана 1 лев на глас. С...

Дебатът

Нямаме изискване към бизнеса той да защитава обществените интереси. При това положение бизнесът ще дарява и дали ще изисква нещо това – ще изисква. Това заяви при дебата народният представител от БСП Антон Кунтев, който даде пример с Делян Пеевски и как той има по-голямо влияние в управлението на България от министър-председателя. Колегата му Филип Попов пък повтори, че с отвореното финансиране на партиите на практика се узаконява корупцията.

Същевременно, Йордан Цонев от ДПС обвини БСП, че нищо не е направила, за да обясни на хората при референдума на Слави Трифонов какво ще се случи при субсидия от 1 лев за 1 действителен глас, а нямало начин партиите да останат без пари, когато бъде ограничена субсидията. Цонев заяви и, че ДПС "очевидно" се е финансирало от бюджета, а не от Пеевски. И се оплака, че нямало как ДПС да се съгласи на субсидия от примерно 5 лева, защото БСП с 1 млн. гласа ще се оправи, но не и ДПС. Интересен аспект от изказването на известния с прякора си Ментата народен представител беше, че в "бедна България" всички сме знаели как стоят нещата с членския внос за партиите и какво непосилно бреме за хората е той.

Не си спомням в референдума на Слави Трифонов да е ставало на въпрос как точно трябва да се финансират партиите, опонира бившият външен министър Кристиан Вигенин. Той напомни и, че пак се правят промени, които влияят директно на държавното управление, по-малко от 6 месеца преди избори. Това е пряка заплаха за националната сигурност, смята Вигенин и напомни, че ако офшорна компания регистрира дъщерно дружество в България, няма проблем да дарява за политически партии. Цонев обаче напомни, че в действащото законодателство си има редица забрани за финансиране на партии, включително от чуждестранни лица и те не се премахват с новите промени.

Менда Стоянова: Обществено известно е, че партиите се финансират под масата

„Очаквано вето. Изобщо президентът налага често вето на различни закони. Ние ще реагираме по традиционния начин, по който сме реа...

Малко лицемерна е тезата на президента, че субсидията трябва да е 1 лв., но да се забрани дарението от юридически лица. Това каза народният представител от ГЕРБ Тома Биков. "Аз изслушах с интерес изказванията на колегите от БСП. Оставам с впечатление, че те повтарят това, което казаха и когато гласувахме закона. Всъщност ветото е по-особено от закона. Президентът казва своето мнение за това законодателство, което ние приехме. Президентът казва, че 1 лв. е абсолютно достатъчна субсидия за партиите. Това го казва президентът, не го казваме ние, със своето вето. Президентът не налага вето върху този текст. В този смисъл аз не виждам вие какво подкрепяте в това вето. То е точно обратното, което вие говорихте по време на дебата по приемане на закона", заяви Биков. А колежката му Менда Стоянова цитира неназовано социологическо проучване, което показало, че само 11% от българите не искат партийната субсидия да стане 1 лев и че Румен Радев това не го оспорва. Стоянова попита и защо никой от противниците на финансирането не предложил как да се финансират партиите, като субсидията явно няма да им стигне. Тя застъпи тезата, че понеже в днешно време всеки има достъп до Facebook, лесно можело да се види кой кого финансира, без да обясни какво следва дори ако се види съответното финансиране.

Против смяната на системата се изказа Искрен Веселинов, от името на ВМРО. Той посочи, че новата система е изгодна единствено за ДПС, която може да си създаде политически проекти и да си ги финансира. Веселинов заяви, че всички в дебата лицемерничели – и БСП, и ГЕРБ, и ДПС, като добави, че му е трудно да каже, че ВМРО подкрепя президентското вето, но е против законовите промени. Колегата му Юлиян Ангелов пък директно заяви след вота, че с промяната партиите стават маша на олигарсите.

Actualno.com

Етикети:

 • Така , готово : 2 Така , готово : преди 6 месеца Профил на трол?
  малката ни 6 милионо население държава се картелизира . Въпрос не е като парафраза на Виденов "подарете български" , а кои са . Няма да има изненади . Следваща постъпка - да махнем субсидите . Работим с подаръци вместо това . Нов референдум и по този въпрос !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Узаконен рекет, по мутренски.
 • Sotheby,London:MOONSHOE,Nike 1.1 Sotheby,London:MOONSHOE,Nike преди 6 месеца Профил на трол?
  $437,500,продадено .
  : 0 !