Радев посети наводнените села, държавата се задейства с помощи

4804
Радев посети наводнените села, държавата се задейства с помощи
Снимка: Getty Images

Президентът Румен Радев посети пострадалите от проливните дъждове села в Карловско. Държавният глава пристигна в района малко преди обяд в събота, за да се запознае с щетите. Ден по-рано държавният глава бе на визита в Обединените арабски емирства.

Президентът Румен Радев посети пострадалите от проливните дъждове в петък населени места в Карловско. Държавният глава пристигна малко преди обяд, за да се запознае с щетите.
"Най-важно е да продължи огледа, за да се уверим, че няма хора в риск. При успокояване на обстановката, да се описват щетите, за да може държавата да помогне с всичко, което може. Знаем и от преди, явно и в бъдеще ще имаме подобни предизвикателства, трябва да се мисли в перспектива за екипи за аварийна превенция. Трябва да има много добре подготвени специалисти", каза държавният глава.
Продължава евакуацията на жители от няколко села в региона, в работата се включиха екипи на МВР, Министерство на отбрана, както и Столичната община.Президентът Румен Радев посети пострадалите от проливните дъждове села в Карловско. Държавният глава пристигна в района малко преди обяд в събота, за да се запознае с щетите. Ден по-рано държавният глава бе на визита в Обединените арабски емирства.

"Най-важно е да продължи огледът, за да се уверим, че няма хора в риск. При успокояване на обстановката, да се описват щетите, за да може държавата да помогне с всичко, с което може", каза Радев.

"Знаем и от преди, явно и в бъдеще ще имаме подобни предизвикателства. Трябва да се мисли в перспектива за екипи за аварийна превенция. Трябва да има много добре подготвени специалисти", добави държавният глава.

Днес продължава евакуацията на жители от няколко села в региона, като в работата се включиха екипи на МВР, Министерство на отбрана, както и на Столична община.

ОЩЕ: Наводнения блокираха ГКПП "Капитан Андреево", евакуираха хора и в Добрич заради пороите (ВИДЕО)

„Виждате какви са резултатите от климатичните промени. Не можем да си затваряме очите пред истината. Дирекции за аварийни помощи трябва да има и в други центрове в страната“, добави още Радев.

Той призова и за засилена охрана в карловските села, за да не се допуснат кражби от домовете на хората. „Междуведомствената комисия трябва да се погрижи за тези щети да бъдат покрити“, добави той.

Няма жертви и сериозно ранени при наводненията в Карловско, но положението в Подбалкана остава бедствено. В село Каравелово водата се е оттекла, остават калните наноси. 36 човека са били евакуирани вчера с лодки от къщите в селото, от другата страна на реката са спасени още 16 души. Десетки са спасени с хеликоптер и са били настанени в читалището или в болницата в Карлово.

Тежките порои, които изляха над 190 литра вода на кв. метър, доведоха до разрушаването на няколко моста, повлякоха по пътя си дървета, автомобили и покъщнина, големи са пораженията по инфраструктурата, все още няма електрозахранване.

Демерджиев: Да се разследва дали сечта в Карловско не е причина за бедствието

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев призова разследващите органи да установят дали извършената сеч не е причина за бедствието ...

Най-сериозно пострадали са селата Каравелово и Богдан, откъдето бяха евакуирани бедстващи, но все още има блокирани хора. Вечерта с хеликоптер бяха доставени хранителни продукти, вода и други средства от първа необходимост на засегнати от наводнението и на спасителните екипи - пожарникари, военнослужещи от Сухопътните войски, представители на други институции и доброволци.

Земеделските стопани, пострадали от наводненията в района на Карлово, могат да подават заявления за подпомагане и огледи от днес - 3 септември 2022 г. Документите ще се приемат в Общинските служби „Земеделие“ по местонахождение на имотите. Предвид кратките срокове службите ще работят без почивен ден. Подкрепата ще бъде отпускана на база констативни протоколи, а изплащането на средствата ще се извърши в най-кратки срокове, съобщиха от земеделското министерство.

Заявления могат да се подават в рамките на 10 дни от настъпване на събитието. Огледът на засегната площ се извършва, когато условията позволяват да се направи оценка на щетите.

Земеделските производители със 100% пропаднали площи ще бъдат подпомогнати чрез държавната помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, приравнени на природно бедствие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика