Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев: Последното нещо, което може да се намали, са европейските средства за кохезия

03 май 2018, 13:30 часа • 1325 прочитания

България е на позиция, че последното нещо, което може да се намали, това са европейските средства за кохезия. Това каза президентът Румен Радев във връзка с предложенията за новата Многогодишна финансова рамка на бюджета на ЕС.

„Считам, че европейската сигурност и отбрана са абсолютен приоритет, но без кохезия и реална конвергенция рискуваме да се задълбочи разделението в Европа. А това е недопустимо, защото отбраната и сигурността губят своя смисъл. Затова България е на позиция, че последното нещо, което може да се намали – това са средствата за кохезия“, посочи Радев.

Държавният глава коментира и темата за присъединяването на страните от Западните Балкани към Европейския съюз. "Сърбия и Черна гора са страните, които са най-напред на челно място за влизане в ЕС. Преговорите вече са в перспектива за 2025 г. - доста амбициозна цел, но и не невъзможна. Но това зависи от тяхна страна – трябва да се изчистят проблемите между Сърбия и Косово, както и всички гранични спорове да бъдат решени. Следващите стъпки идват с Македония и Албания – въпросът е кога ще започнат преговорите с тях“, каза още Радев и уточни, че очаква от срещата на върха в България през май напредък в тази посока.

„Не искам да предвиждам конкретни дати и срокове, най-важното е да се работи за ясна европейска перспектива пред Западните Балкани и смятам, че българското правителство се справя изключително добре. Дадохме един брилянтен пример за това как трябва да си сътрудничим и как бихме могли да забравим лошите примери от нашето общо минало и да даваме добър пример на останалите страни в региона. Защото не бива да вкарваме вътрешните си проблеми в Европа“, каза посочи държавният глава.

България е в авангарда на общата европейска политика по отношение на Русия, допълни Радев по време на пресконференция след среща с президента на Австрия Александър Ван дер Белен.

„Радвам се, че България е в авангарда на общата европейска политика по отношение на Русия. С посещението ми в Русия през втората половина на май и с посещението на френския президент Макрон, почти по същото време, ние провеждаме единна европейска политика по отношение на Русия. Целта е да се търсят всички възможности за открит диалог и за проекти от взаимна изгода“, каза още Радев.

Държавният глава коментира и темата за сигурността на Европа. „Имаме в момента много нисък емиграционен натиск на нашите граници, работим много добре с Турция, но мисля, че Европа трябва да бъде много по-ефективна и решителна що се отнася до кризата с мигрантите. Трябва да участваме много повече и да подпомагаме родните страни на тези мигранти, за да могат тези страни да се развиват – трябва да подкрепим здравните им системи, системите на образование и т.н. Ще има сериозно увеличение на бюджета за охрана на границите и се радвам, че има такова решение на европейско ниво. Освен това общата европейска политика за убежище трябва да бъде придвижена напред“, каза президентът и отново подчерта, че Европейският съюз трябва да се ангажира много по-сериозно в комуникацията със страните, от където идват търсещите убежище емигранти.

Стокообменът ни с Австрия възлиза на 1,2 млрд. евро, което превръща Австрия във водещ чуждестранен инвеститор в България, допълни той.

„За последните 7 месеца това е нашата трета среща, което е свидетелство за засиления интерес и волята на двете страни да задълбочават и развиват своите отношения, базирани на приятелство и взаимно доверие. В резултат на това нашият стокообмен възлиза на 1,2 млрд. евро, а Австрия е водещ чуждестранен инвеститор в България. Приемаме тези факти като една солидна основа за още по-успешно икономическо сътрудничество, като доказателство за това е и бизнес форума, който се провежда днес и е фокусиран върху транспортната инфраструктура – а тя е изключително важна за нашата свързаност“, каза още Радев и посочи, че посещението на президента на Австрия е кулминацията на посещенията на европейския дневен ред след това на Меркел.

„Нашите страни взаимодействат и си сътрудничат изключително интензивно в рамките на триото като ротационни председатели на ЕС. Обсъдихме общата политика за сигурност и отбрана, сътрудничество, европейският фонд за отбрана, както и нови механизми за повишена сигурност. Говорихме и за предизвикателствата на мигрантската криза, необходимостта от реформа на Общата европейска система за убежища, перспективата на кохезионната политика след 2020 г., Дунавската стратегия и перспективата на държавите от Дунавския регион – обединихме се около това, че стратегията трябва да намери своето възраждане, тъй като тя е важна не само за държавите от този регион, но и за България, тъй като тук се намират най-малко развитите региони. И наш национален приоритет е да търсим механизми за тяхното развитие“, каза още президентът и посочи, че Западните Балкани остават основен приоритет, но това не значи че трябва да бъде само той и обясни, че в тристранната среща между тримата президенти утре ще бъде основна и темата за Дунавския регион.

Оценяваме усилията на България за опазването на външната граница и се надяваме те да получат своето признание с влизане в Шенген. Това каза от своя страна президентът на Австрия Александър Ван дер Белен, цитиран от Фокус.

„Независимо от това, че и двамата сме от сравнително кратко време на нашите постове, вече многократно сме се срещали и срещите ни са били изключително приятни. Нашите две държави имат страшно много близости като горе-долу еднаквата ни големина, но нашите планини са малко по-високи. България си има море, ние пък малко повече ски лифтове“, каза още Ван дер Белен и посочи, че приоритетите на двете страни са почти идентични.

„Що се отнася до стратегията за Западните Балкани, се надявам срещата на върха, която ще се проведе през май в България, да допринесе за напредък в тази посока. Що се отнася до приемането на България в Шенгенското пространство - оценяваме усилията на страната за опазването на външната граница на Европейския съюз и се надяваме, че те ще получат своето признание. Президентът Радев говори за това, че статистически Австрия е вторият инвеститор в България. И искам да кажа, че нашият ангажимент в България що се отнася до инвестициите е изключително сериозен и много се грижим за това служителите, които работят тук в австрийски фирми, да бъдат много добре обучавани. Защото те са дошли тук, за да останат – фирмите ни инвестират в хората, а не само в своите компании. По отношение на културата имаме също добър обмен. Днес следобед ще положим началото на нов австрийско-български проект – този на Бронзовата къща. Освен това съм много заинтересован да посетя и Пловдив, който ще е Европейска столица на културата. Ще отидем и в Русе, а това е родният град на Елиас Канети – той е австриец, но от български произход. Това също е една много силна връзка“, коментира австрийският президент.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес