Радев: Последното нещо, което може да се намали, са европейските средства за кохезия

1418
Радев: Последното нещо, което може да се намали, са европейските средства за кохезия
Снимка: БГНЕС

България е на позиция, че последното нещо, което може да се намали, това са европейските средства за кохезия. Това каза президентът Румен Радев във връзка с предложенията за новата Многогодишна финансова рамка на бюджета на ЕС.

„Считам, че европейската сигурност и отбрана са абсолютен приоритет, но без кохезия и реална конвергенция рискуваме да се задълбочи разделението в Европа. А това е недопустимо, защото отбраната и сигурността губят своя смисъл. Затова България е на позиция, че последното нещо, което може да се намали – това са средствата за кохезия“, посочи Радев.

Румен Радев: Трябва да задълбочим евроинтеграцията

Стратегическата перспектива на България е да задълбочи европейската си интеграция, а това е невъзможно да се случи без присъединяване в...

Държавният глава коментира и темата за присъединяването на страните от Западните Балкани към Европейския съюз. "Сърбия и Черна гора са страните, които са най-напред на челно място за влизане в ЕС. Преговорите вече са в перспектива за 2025 г. - доста амбициозна цел, но и не невъзможна. Но това зависи от тяхна страна – трябва да се изчистят проблемите между Сърбия и Косово, както и всички гранични спорове да бъдат решени. Следващите стъпки идват с Македония и Албания – въпросът е кога ще започнат преговорите с тях“, каза още Радев и уточни, че очаква от срещата на върха в България през май напредък в тази посока.

„Не искам да предвиждам конкретни дати и срокове, най-важното е да се работи за ясна европейска перспектива пред Западните Балкани и смятам, че българското правителство се справя изключително добре. Дадохме един брилянтен пример за това как трябва да си сътрудничим и как бихме могли да забравим лошите примери от нашето общо минало и да даваме добър пример на останалите страни в региона. Защото не бива да вкарваме вътрешните си проблеми в Европа“, каза посочи държавният глава.

България е в авангарда на общата европейска политика по отношение на Русия, допълни Радев по време на пресконференция след среща с президента на Австрия Александър Ван дер Белен.

„Радвам се, че България е в авангарда на общата европейска политика по отношение на Русия. С посещението ми в Русия през втората половина на май и с посещението на френския президент Макрон, почти по същото време, ние провеждаме единна европейска политика по отношение на Русия. Целта е да се търсят всички възможности за открит диалог и за проекти от взаимна изгода“, каза още Радев.

Държавният глава коментира и темата за сигурността на Европа. „Имаме в момента много нисък емиграционен натиск на нашите граници, работим много добре с Турция, но мисля, че Европа трябва да бъде много по-ефективна и решителна що се отнася до кризата с мигрантите. Трябва да участваме много повече и да подпомагаме родните страни на тези мигранти, за да могат тези страни да се развиват – трябва да подкрепим здравните им системи, системите на образование и т.н. Ще има сериозно увеличение на бюджета за охрана на границите и се радвам, че има такова решение на европейско ниво. Освен това общата европейска политика за убежище трябва да бъде придвижена напред“, каза президентът и отново подчерта, че Европейският съюз трябва да се ангажира много по-сериозно в комуникацията със страните, от където идват търсещите убежище емигранти.

Според Радев Цветанов и ГЕРБ водят война срещу българската държавност

За мен това съвсем не е махленски дебат, а това е режисирана кампания и тя не е първата. Има политици, които водят война с българската ...

Стокообменът ни с Австрия възлиза на 1,2 млрд. евро, което превръща Австрия във водещ чуждестранен инвеститор в България, допълни той.

„За последните 7 месеца това е нашата трета среща, което е свидетелство за засиления интерес и волята на двете страни да задълбочават и развиват своите отношения, базирани на приятелство и взаимно доверие. В резултат на това нашият стокообмен възлиза на 1,2 млрд. евро, а Австрия е водещ чуждестранен инвеститор в България. Приемаме тези факти като една солидна основа за още по-успешно икономическо сътрудничество, като доказателство за това е и бизнес форума, който се провежда днес и е фокусиран върху транспортната инфраструктура – а тя е изключително важна за нашата свързаност“, каза още Радев и посочи, че посещението на президента на Австрия е кулминацията на посещенията на европейския дневен ред след това на Меркел.

„Нашите страни взаимодействат и си сътрудничат изключително интензивно в рамките на триото като ротационни председатели на ЕС. Обсъдихме общата политика за сигурност и отбрана, сътрудничество, европейският фонд за отбрана, както и нови механизми за повишена сигурност. Говорихме и за предизвикателствата на мигрантската криза, необходимостта от реформа на Общата европейска система за убежища, перспективата на кохезионната политика след 2020 г., Дунавската стратегия и перспективата на държавите от Дунавския регион – обединихме се около това, че стратегията трябва да намери своето възраждане, тъй като тя е важна не само за държавите от този регион, но и за България, тъй като тук се намират най-малко развитите региони. И наш национален приоритет е да търсим механизми за тяхното развитие“, каза още президентът и посочи, че Западните Балкани остават основен приоритет, но това не значи че трябва да бъде само той и обясни, че в тристранната среща между тримата президенти утре ще бъде основна и темата за Дунавския регион.

Оценяваме усилията на България за опазването на външната граница и се надяваме те да получат своето признание с влизане в Шенген. Това каза от своя страна президентът на Австрия Александър Ван дер Белен, цитиран от Фокус.

„Независимо от това, че и двамата сме от сравнително кратко време на нашите постове, вече многократно сме се срещали и срещите ни са били изключително приятни. Нашите две държави имат страшно много близости като горе-долу еднаквата ни големина, но нашите планини са малко по-високи. България си има море, ние пък малко повече ски лифтове“, каза още Ван дер Белен и посочи, че приоритетите на двете страни са почти идентични.

Плевнелиев: Радев е популист, държи се като генерал вместо като президент

Държавният глава да чуе, да се поучи и да промени подхода си. Това послание отправи към Румен Радев предшественикът му Росен Плевнелиев...

„Що се отнася до стратегията за Западните Балкани, се надявам срещата на върха, която ще се проведе през май в България, да допринесе за напредък в тази посока. Що се отнася до приемането на България в Шенгенското пространство - оценяваме усилията на страната за опазването на външната граница на Европейския съюз и се надяваме, че те ще получат своето признание. Президентът Радев говори за това, че статистически Австрия е вторият инвеститор в България. И искам да кажа, че нашият ангажимент в България що се отнася до инвестициите е изключително сериозен и много се грижим за това служителите, които работят тук в австрийски фирми, да бъдат много добре обучавани. Защото те са дошли тук, за да останат – фирмите ни инвестират в хората, а не само в своите компании. По отношение на културата имаме също добър обмен. Днес следобед ще положим началото на нов австрийско-български проект – този на Бронзовата къща. Освен това съм много заинтересован да посетя и Пловдив, който ще е Европейска столица на културата. Ще отидем и в Русе, а това е родният град на Елиас Канети – той е австриец, но от български произход. Това също е една много силна връзка“, коментира австрийският президент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика