Радев рамо до рамо с Гешев по един пункт, засягащ отстраняването на главния прокурор

2943
Радев рамо до рамо с Гешев по един пункт, засягащ отстраняването на главния прокурор
Снимка: БГНЕС

Държавният глава Румен Радев е подкрепил част от искането на бившия главен прокурор Иван Гешев относно промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. Това е станало в становище пред Конституционния съд (КС).

За кои промени става въпрос?

Малко преди да бъде свален от поста си, Гешев се обърна към Конституционния съд и поиска да бъдат обявени за противоконституционни промените, свързани с въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор, с обжалването на прокурорските откази да се образува дело, с възможността съдът да прекратява дела, ако сметне, че няма престъпление, с промяната на мнозинството във Висшия съдебен съвет, нужно за назначението и уволнението на главния прокурор, както и със стартирането наново на вече проведени процедури по избор на нови членове на ВСС. Специално за ВСС Гешев поиска от КС да реши следното - прекратяват ли се функциите на ВСС с изтичане на мандата му и допустимо ли е да се формира нов с избраните през 2022 г. членове от професионалната квота на съдиите и прокурорите заедно с членовете по право – председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) и главният прокурор: Конституционният съд образува дело по питането на Гешев за ВСС

КС допусна делото до разглеждане на 27 юни, след като Гешев вече беше уволнен и така не даде повод делото да спре процедурата по махането му от поста, коментира в. "Сега".

Становища - за какво Радев е съгласен с Гешев

Според становището на президента, заличаването на вече проведения избор за членове на Висшия съдебен съвет от професионалната квота и стартирането на нова процедура нарушава Конституцията. Радев счита, че след като Народното събрание не е сменило навреме политическата квота във ВСС, не може "да дописва закона" и да действа вместо съдебната власт, която вече е избрала своите представители във ВСС.

Президентът обаче не вижда проблеми с промените, въвели механизъм за разследване на главния прокурор. Радев пише, че в този механизъм главният прокурор е "ситуиран не в качеството си на лице, а в качеството си на носител на държавна функция с особено висока значимост" и това прави новата уредба оправдана и конституционно допустима.

Без никаква изненада, от името на Камарата на следователите уволненият като зам.-шеф на националното следствие Ясен Тодоров изцяло подкрепя Гешев. Тодоров отдавна публично показа верността си към бившия главен прокурор. В негова полза е и позицията на Националната следствена служба.

Само че Асоциацията на прокурорите е против почти всички тези на Гешев. Прокурорите смятат, че е редно въвеждането на съдебен контрол относно работата на прокуратурата и възможност да се обжалва прокурорски решения за спиране на някои разследвания (главно наказателни), както и правото на съдът да прекрати делото още в разпоредително заседание, ако приеме, че няма престъпление. Асоциацията обаче се противопоставя на създаването на механизъм за разследване на главния прокурор, като според нея се създава държавен орган с извънреден характер. Това е "твърде тревожно явление в съвременното ни нормотворчество, издаващо удивително неразбиране на конституционния принцип за независимост и безпристрастност на съда и на прокурора при осъществяване на обвинителната функция", гласи още становището. То критикува и фактическото касиране на избора на членове на ВСС.

Правосъдното министерство също счита претенциите на Гешев към новото законодателство за нещо, което не трябва да бъде уважавано.

ОЩЕ: Ето с какви мотиви Гешев атакува механизма за главния прокурор в Конституцонния съд

СНИМКИ: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика