Радев увери, че ще ползва експерти за служебното правителство

2405
Радев увери, че ще ползва експерти за служебното правителство
Снимка: БГНЕС

Най-важното е президентът да работи за сплотяването на нацията около национално значими цели. Това заяви в интервю за БНТ президентът Румен Радев минути преди да встъпи в длъжност.

Няма място за обиди, така Радев коментира реакцията на някои от депутатите след като отправи по техен адрес - "Остава ви една седмица".

"Някои от депутатите открито демонстрираха липса на уважение към българската държавност още в началото на речта ми, не случайно хората искат мажоритарни избори, за да видят личности в НС", категоричен бе Румен Радев. Според него е явно, че за някои от депутати липсата на справедливост и бедността не са интересни теми, защото те нямат такива проблеми.

Президентът е категоричен, че хората искат да чуят проблемите, решенията.

"Можем да вървим напред само ако посочим ясно и точно проблемите. Това направих в речта си. важно е хората да видят, че някой посочва истината. Изразявам гласа на българския народ. Много ясно заявих, че ще спазвам правомощията си по конституцията", посочи Румен Радев.

Как МВР пази Радев - с предупреждението "не е желателно"

Не е желателно използването на дронове в района на провеждането на церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент Румен ...

Той увери, че в никакъв случай няма амбицията да се бърка в работата, на което и да е правителство.

"Но президентът по своите правомощия има правото да задава въпроси. Има правото да настоява политиката на едно правителство да върви в посока интересите на българските граждани", каза и Радев подчерта, че няма амбиция да иззема функциите на премиер.

За служебното правителство ще използвам експерти, увери Радев.

"Искам това да бъде едно ефективно правителство, което да преведе България в тези трудни няколко месеца България към легитимно избрано правителство. Затова ще разчитам на експерти. Трябва да е ясно, че служебното правителство няма задача да изработва политики. То просто трябва да управлява държавата до следващо правителство. БСП по никакъв начин не влияе на моя избор, но това не означава, че си забранявам да вземам хора от ляво. Много важно е да запазя своята независимост, своята обективна преценка и свободата да вземам сам решения. Винаги съм постъпвал така", подчерта новоизбраният президент на България.

"Неуместен въпрос и нямам намерение цял мандат да отговарям на неясни въпроси", така отговори Радев в отговор на въпрос относно евроатлантическата посока на България.

Плевнелиев: С мен воюваха мрежи на агенти на Държавна сигурност

Не е важно как влизаш, а как излизаш от политиката. Преди пет години плувахме в океан от нестабилност. Сега България стои стабилна на п...

Новоизбраният президент обясни, че ще запази и продължи някои от инициативите на предшественика си, като „Българската Коледа”, която оцени като прекрасна инициатива, както и президентската библиотека.

"Ще променя и много неща, най-вече в областите, където имам правомощия по Конституция. Отливът от военната професия заема опасни размери и трябва да бъде пресрещнат със съответните мерки и грижа за професионалното развитие", посочи Радев.

Във външната политика ще се старая тази политика да се формира на основата на българския национален интерес в рамките на съюзите, в които членуваме, заяви Радев.

"Няма да изказвам съмнения, че България няма да се справи с председателството на съвета на ЕС. Напротив ще положим всички сили и съм убеден, че България ще бъде достоен председател. Със сигурност няма да давам съвети на други държавни глави, със сигурност на президента на САЩ", зарече се Радев.

"Най-важното е президентът да работи за сплотяването на нацията около национално значими цели, като борбата с несправедливостта, което значи и ефективна съдебна реформа. Тя сама по себе си не е достатъчна за справяне с недъзите в обществото. Нужни са обединени усилия на всички институции-партии и граждани. Необходима е непримиримостта на цялото общество, за да се справим с корупцията и престъпността. Нужна е и борба с бедността и демографския срив. Ако няма борба срещу демографския срив, това значи да изчезнем като нация", категоричен бе Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика