Радев в Катовице - защитава Парижкото споразумение, но ЕС да не пречи на руския газ

2934
Радев в Катовице - защитава Парижкото споразумение, но ЕС да не пречи на руския газ
Снимка: Пресцентър на президента

България е твърдо решена да подкрепи приемането на правилата за прилагане на Парижкото споразумение за климата на днешната конференция, "които да са ясни, достатъчно детайлни, ефективни и приложими за всички". Това заяви президентът Румен Радев по време на амковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP24), която се провежда в полския град Катовице.

Припомняме, че основна цел на конференцията е да бъде приет правилник за изпълнение на Парижкото споразумение, съгласно който да бъдат ясно разписани целите за всяка подписала го страна, какви конкретни мерки ще бъдат разписани за постигането на целите и как върви изпълнението. Като пример в тази насока българският президент обяви, че България вече е разработила Национална стратегия за адаптация към изменението на климата и План за действие. Всъщност и стратегията, и планът са на фаза "обществено обсъждане", като то стартира миналата седмица.

В Полша започна годишната конференция за климата на ООН

След година на опустошителни климатични промени, както в България така и по света, вчера в полския град Катовице започна годишната конф...

Изявлението на Радев е доста противоречиво и, тъй като след тезата за "ясните, детайлни, ефективни и приложими" правила той заяви, че е на форума, за да отстоява националните ни интереси. Същевременно обаче, според него България трябва да бъде много по-активна и да използва европейските програми и иновационни фондове за преструктуриране на въгледобива, за разработката, приложението и внедряването на нови екологично чисти форми на енергия и екологично чист транспорт и индустрия. Важно обаче било да има "сигурна и предсказуема енергия".

"Когато говорим за екологично чиста енергия, нека не забравяме, че е важно да имаме сигурна и предсказуема енергия. В това отношение Европа също може да ни помогне много, ако не създава пречки както в миналото за пътя на руските доставки на газ за България, но и за самия Европейски съюз", заяви държавният глава.

Същевременно Радев изтъка и, че България вече е много напред в изпълнението на намалението на вредните емисии, което трябва да стане до 2020 година, с което намекна, че новите цели - към 2030 година, не изглеждат в български национален интерес.

"Смятаме, че социалният аспект е фактор от изключително значение за запазването на хиляди работни места", подчерта Румен Радев и припомни, че България и ЕС вече изпълняват задълженията си съгласно Протокола от Киото. "Ние сме на път да преизпълним нашата съвместна цел за намаляване на емисиите с 20% до 2020 година спрямо нивата от 1990 година. През 2016 година парниковите емисии в България намаляха с 49% в сравнение с базовата 1988 г. и с 4.4% в сравнение с предходната 2015 година", посочи държавният глава.

ООН алармира: Има рекорд на нивото на парниковите газове

Нивата на парникови газове в атмосферата, основен двигател на изменението на климата, са достигнали нов рекорден връх, съобщиха от ООН ...

Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата е висшият орган на Конвенцията и се провежда в края на всяка календарна година. В конференцията участват държавни и правителствени ръководители на страни-членки на ЕС, представители на международни организации, както и на държави от цял свят. Сред целите на форума в Катовице е приемането на насоки за прилагане на Глобалното споразумение за климата от Париж през 2015 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com