Рахой: Българското европредседателство е едно от най-успешните

1570
Рахой: Българското европредседателство е едно от най-успешните
Снимка: БГНЕС

Без никакво съмнение Българското председателство на Съвета на ЕС е едно от най-успешните. Това каза испанският премиер Мариано Рахой на брифинг след срещата с премиера Бойко Борисов.

„Темите, които са включени в европейския дневен ред, са от огромно значение за бъдещето на всички нас“, обяви той. „С Бойко Борисов говорихме за чудесното състояние, в което се намират отношенията ни. Хилядите българи, които живеят в Испания, са прекрасен пример за интеграция в испанското общество“, посочи испанският премиер.

„Испания е на 8-о място във взаимоотношенията си с България. Износът и вносът ни продължават да се увеличават. Търговските ни връзки са все по-интензивни. Ще продължим да работим, за да се запази тази тенденция и в бъдеще“, изтъкна той. „Испания и България са много ефикасни в борбата срещу организираната престъпност“, каза още Мариано Рахой.

Бойко Борисов благодари от името на народа за това, че испанският му колега оценява председателството.

„С Мариано Рахой приятелството ни датира доста отдавна, когато беше вътрешен министър, а аз - главен секретар. Тогава ми даде червения кръст на испанската полиция – най-високия полицейски орден, на парада в Аликанте. Тогава Никола Саркози също беше вътрешен министър - далечни времена на нашата младост. Благодаря от името на народа затова, че оценявате председателството, защото то не е мое, а на България и на българите. Когато всички досега отчитат колко успешно се справяме, това е една добра визитна картичка за България“, заяви Борисов.

Министрите на отбраната на страните от ЕС се срещат в София

На 4 и 5 май 2018 г. в София ще се проведе неформална среща на министрите на отбраната на страните-членки на ЕС. Форумът е част от офиц...

Според него неслучайно и в момента продължават службите да разкриват фабрики за нелегално производство на цигари, на наркотици, трафик на хора. „Едно перфектно полицейско сътрудничество по всички линии, включително и контраразузнавателните служби.

Испания винаги ще подкрепя българския министър-председател, в качеството на председателстващ Съвета на ЕС, в осъществяването на кохезионната политика, допълни Рахой.

„Тази политика трябва да продължава да бъде основна в процеса на европейска интеграция и в процеса на социална кохезия на континента“, заяви той. „България в момента упражнява 6-месечното Председателство на Съвета на ЕС. Поздравявам българският министър-председател, а чрез него и всички български граждани, за успехите, които постигате и за начина, по който се засягат много важни за всички европейци въпроси“, посочи испанският премиер.

„В Испания, както и други европейски страни, сме много удовлетворени от усилията на българското правителство“, изтъкна той. „С Бойко Борисов работим в името на общите ни проекти за интеграция“, коментира Мариано Рахой, цитиран от Фокус.

Конференция от председателството по български: Алкохол, парти с полуголи жени и призиви за размножаване

Представители на Европейския младежки форум изразиха своето недоволство относно начина, по който Българското европредседателство органи...

„Отделихме специално внимание на европейски въпроси. С българския премиер сме на едно мнение, че в момента се намираме в ключов момент. И двамата сме убедени, че проектите, които в момента се осъществяват, ще бъдат от голямо значение за гражданите ни“, обяви той. „Ще работим за по-добра интеграция. Само заедно ще можем да се справим с предизвикателствата на времето и да отговорим на притесненията и проблемите на европейските граждани“, каза още той.

Испания подкрепя България по пътя ни към Шенген и еврозоната, заяви от своя страна Борисов.

„Информирах го за това, което правим с еврокомисаря по транспорт. За това, че и транспортните ни фирми, и работници трябва да бъдат разглеждани под и с еднакъв аршин, особено в тези няколко параметъра – къде да спират ТИР-овете, 48-часовата почивка, застраховките на товарите, съответно това, което най-много ни притеснява – завръщането до дома на всеки три седмици. Като се има предвид къде е България, къде е Великобритания, Холандия или Германия, просто убива нашия бранш. Вчера работихме много с еврокомисаря по транспорт, тя остави своите сътрудници тук, днес са продължили“, заяви Борисов. Той уточни, че има текстове, които утре ще раздаде на всичките си колеги, за да може да се намери разумният компромис за българските превозвачи. „Така че предварително благодаря на всички колеги, че разбират нашия проблем и ще бъде разгледано“, добави той.

„Запознах Мариано с това, която правим по Западните Балкани. Всъщност основната цел, което сме си поставили, е да превърнем Балканите в една строителна площадка и както Испания се промени коренно за 20 години, така и съответно Балканите да бъдат превърнати в едно добро място и за живеене, и за туризъм, и за бизнес. Коридорите 4, 8, 10, жп линии, дигитална инфраструктура, пристанища – нещо, към което мисля, че включително и Испания, която не признава Косово, подкрепя този наш процес и той ще е добре за цяла Европа“, добави премиерът.

„Много българи живеят в Испания, много испански фирми има тук, испанското правителство полага всички грижи, нашите консули, да решават всеки един проблем, когато възникне. В двустранните отношения нямаме нещо, което да разглеждаме в тях. България върви уверено по пътя си към Шенген и еврозоната, изпълняваме критериите, Испания ни подкрепя. В утрешния ден ще имаме доста теми. Преди няколко дни премиерът Йълдъръм беше в Мадрид при Мариано Рахой. Те ни подкрепиха много за срещата на ЕС и Турция“, заяви Борисов. „Работим в тези напрегнати времена да намалим и напрежението, което има, по възможност с решаването на проблемите в Киев и с Русия. Имаме огромни стокообороти и с тази страна“, каза още Бойко Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Новият земеделски министър положи клетва

"Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че не получаваме второто плащане по ПВУ (ВИДЕО)

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика