Равносметката на Борисов за годината: Няма кой да ме замести. Това го знае всяко дете

7185
Равносметката на Борисов за годината: Няма кой да ме замести. Това го знае всяко дете
Снимка: Getty Images/Guliver

"Доган е един мъдър човек, 27 години е в управлението, той осъзнава, че няма друга алтернатива. Той знае технологията на управление, познава и БСП. Няма кой да ни замести, това го знае и всяко дете. Вместо да изкараме за 6 месеца малък, но все пак позитив, ние искаме да си изкараме кирливите ризи". Това заяви премиерът Бойко Борисов в ефира на БНТ по повод изказването на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, че в момента няма алтернатива на ГЕРБ.

За своя коалиционен партньор Валери Симеонов министър-председателят обясни, че "просто обича много да се налага и той трябва да изтърпява това". Също, че както преди изборите, така и сега - няма друга възможна коалиционна конфигурация.

Откъде тръгнахме и къде стигнахме: Политическата равносметка на 2017 г.

2017 година е към своя край. На българската политическа сцена обаче се случиха редица трусове, които повлияха на обществените процеси и...

Борисов потвърди, че втори лифт в Банско ще има: "Провели сме разговор и със "Зелените", те също са за втори лифт. Но сега всяко нещо, което ще се строи ще минава екологична оценка.

Попитан защо се е отказал от мораториума на лекарствата, премиерът отбеляза, че причината за смененото решение е липсата на политическа класа. "Безспорно от там се крадат много пари. Нямаше какво да направим, аз не съм инат. Някой каза, че съм загубил човешкия си облик. Доказано ли е едно лекарство, което е ново, че е по-добро... Казах на Кирил Ананиев да се обади на президента и да му обясни, както обяснява на мен... Пак всички са недоволни, Корнелия Нинова ми се обади. Аз ѝ казах добре, съберете се парламентарните групи и решете. Казах добре, връщаме го на стария вариант, но съм възложил да се работи по контрола. Когато можеш да предотвратиш криза, защо да не го направиш?" заяви Борисов.

Борисов отрече категорично да е причина за запора на имоти на бизнесмена Иво Прокопиев: "Аз в такива схеми не влизам, това са независими органи... Никога не съм твърдял, че са ангели моите хора, но веднага който има нарушение е отстраняван..."

Външна политика

Нинова: Бойко Борисов помоли Доган за помощ и я получи

От обръщението на Ахмед Доган си правим три извода. Борисов се притесни от напрежението в страната, вота на недоверие за корупция и раз...

Самото председателство е менажиране на един процес. По време на Председателството се изисква най-висша форма на комуникация, не еднолично взимане на решения. Заедно с председателя Туск имаме пълна координация. Това отбеляза премиерът по повод очакванията си за предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС.

Той допълни, че "трябва да бъдем обрани, за да защитим интересите на всички страни в Съюза и че се "очакват напрегнати месеци".

По повод мигрантската вълна Борисов беше категоричен, че България се справя добре: "Нашите приятели и съседи от Гърция не могат да си преброят мигрантите. Нашата граница категорично се пази добре и от България и Турция, затова е толкова ефективна. Считам, че си заслужава усилията за добри отношения с Турция, нищо не сме направи повече от това просто да имаме добри взаимоотношения с Турция", коментира Борисов. И добави, че трябва да спрем с лицемерието, че Турция ще бъде член на ЕС, а да бъде подписано споразумение с Турция, подобно на това, което Брюксел преследва с Великобритания след Brexit и да има такива връзки, каквито има между ЕС, Швейцария и Норвегия.

Относно договора за добросъседство с Македония, премиерът заяви: "Македонският народ узря за този договор, защото първо се увериха, че се отнасяме с тях не само с топли чувства, но и нищо не искаме от тях, искаме само да са стабилни и да са добре и заедно да празнуваме празниците. Зоран Заев се пречупи и се поклони пред паметника на Самуил в София, така и аз се поклоних пред техните паметници. Това е един от малкото пъти, в които без външен натиск две балкански държави се разбраха по между си. Местните избори в Македония и победата на Заев са белег, че този избор е осъзнат."

Цветанов съгласен с Доган, че в момента Борисов няма алтернатива

Това, което е казал г-н Ахмед Доган, е сериозно политическо изказване. Думите му се припокриват със социологическите изследвания, които...

Попитан дали с Председателството слагаме пауза на вътрешните проблеми у нас, Борисов отговори отрицателно и допълни: "Обикновено като бях малък и имаше гости у нас показвахме най-доброто. Сега ние искаме да покажем всичките си магарии през тези 6 месеца", отбеляза премиерът визирайки очаквания вот на недоверие. "Липсата на политическа класа точно това ще направи – единият ден ще слушат как Западните Балкани сме по-мъдри и в същото време ще ни слушат в парламента какво да говорим един пред друг. Всичко лошо ще го изкараме на показ", допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения и отиваме на избори

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика