Разследването срещу Емил Димитров за изборна измама реално спря

6380
Разследването срещу Емил Димитров за изборна измама реално спря

В предизборния "семинар" в Етрополе, в който участва и бившият депутат от ГЕРБ, а сега съучредител на партия БАСТА – Емил Димитров, няма извършено престъпление против изборните права на гражданите. До този извод е стигнала прокуратурата, която се самосезира и започна проверка след репортажа на "Нова телевизия" от 7 април, съобщава "Правен свят", предаде БГНЕС.

Проверката е извършена от Районната прокуратура в Етрополе, под наблюдението на Софийска окръжна прокуратура и е приключила още на 20 май. "Наблюдаващият прокурор се е произнесъл с постановление за отказ да се образува досъдебно производство, като е преценил, че няма достатъчно данни да е извършено престъпление против политическите права на гражданите", съобщи за "Правен свят" говорителят на Софийската окръжна прокуратура Нина Панчева.

Излъченият репортаж бе от хотел "Еверест", за който Димитров поясни след това, че не е негов. В същия хотел утре пък трябва да бъде приета учредителната декларация на новата партия "Българи за алтернатива на страха, тоталитаризма и апатията" (БАСТА), в която съучредител с Емил Димитров е и бившият земеделски министър Мирослав Найденов.

Заснетият още през март "семинар" бе за тогавашното движение "Орлов мост", сформирано покрай февруарските протести, зад което стояха Димитров и Христо Стоичков. Анонимен лектор обясняваше пред участници как всеки от общо 30 000 застъпници на движението, макар законът да позволява два пъти по-малко, трябва да уговори поне по 10 души, които да гласуват на изборите.

"Аз смятам, че това обединение може да извади 30 000 застъпника. Вярно, че времето е кратко, но ако извадим 30 000 застъпника, гласовете ще дойдат. Няма човек, който да не може да закара 10 човека да гласуват. Такъв човек аз не познавам, дали ще го черпи, дали ще го пои", е записан да казва лекторът по време на инструктажа, заснет със скрита камера. Анонимен участник пък разказва, че всеки застъпник ще има ресурс, за да пътува и да черпи гласоподавателите, които успее да спечели. Той определя и групите, към които трябвало да се насочат – студентите, ловците, бизнеса.

Лекторът на семинара предупреждава участниците, че телефоните на застъпниците сигурно ще се подслушват. Затова е измислена схема как да се говори без да предизвикват интереса на органите. Според лектора "момичетата на Емо", които са в хотела по план трябва да извършват проверката на уговорените избиратели. Проверката щяла да стане с кодиран разговор по телефона. Първият въпрос към човека е дали ще гласува и ако отговори с "да", следващият въпрос е за кого. Отговорът обаче е закодиран - ще се отговаря или с "Червената шапчица", или с "Кумчо Вълчо".

"Емил Димитров дойде на семинара, представи се като близък съратник на Бойко и каза, че сега трябва много бързо да се организираме, да направим изборите наново и да останем на власт", казва анонимният участник, заснет в предаването. В хотела са били забелязани още бившият шеф на фенклуба на футболния клуб ЦСКА Димитър Ангелов-Дучето и председателят на ВМРО Красимир Каракачанов. От прокуратурата уточниха, че в хода на проверката са били снети обяснения от всички участници, включително Емил Димитров и анонимния лектор. Предоставен бил и материалът, който съдържал 10 части от общо 175 секунди, а цялата среща е продължила 3 часа.

"В самите звукови данни не се говори за конкретна политическа партия или кандидат", поясниха от прокуратурата. Случаят засега обаче не е окончателно затворен, защото преписката е била изискана от Софийската апелативна прокуратура за служебна проверка, която още не е приключила.

Излъчването на репортажа съвпадна с раздора между Емил Димитров и ГЕРБ. Първоначалните предположения бяха, че регистрираната коалиция между ВМРО, "Орлов мост" и бургаската партия "Средна европейска класа" (СЕК), ще помага на ГЕРБ. Връзката на Димитров със СЕК бе, че той пък беше избран от партията за общински съветник в Етрополе през 2007 г. Коалицията се регистрира за участие в парламентарните избори на 12 май, но малко след това се разпадна. Към днешна дата Димитров и Найденов учредяват БАСТА, докато "Средна европейска класа" се присъедини наскоро към НФСБ на Валери Симеонов.

От прокуратурата все пак са отделили материали от преписката, които са пратени на Сметната палата. Материалите засягат евентуални нарушения при финансиране на предизборна кампания, организирана от партия "Средна европейска класа".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика