Реформаторите искат всеки гражданин да има право да сезира КС

4882
Реформаторите искат всеки гражданин да има право да сезира КС
Снимка: БГНЕС

Всеки български гражданин трябва да има право да сезира Конституционния съд, когато има противоречие на Конституцията със закони и международни договори. Това може да стане само след промени в най-висшия закон в държавата.

Това коментира след заседанието на комисията по правни въпроси в парламента Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок, член на правната и вътрешна комисии, предаде Стандарт нюз.

БСП отнася дълга от 16 млрд. лв. до КС

БСП е готова с искането до Конституционния съд за дълга от 16 млрд. лв. Със започването на парламентарната сесия то ще бъде предложен...

Нашето предложение няма да превърне Конституционния съд в четвърта инстанция, а ще му даде всеобхватен контрол на конституционалността при всички актове, коментира Делчев. Смятаме още, че трябва да се даде право на съдилищата да сезират КС, ако установят, че текстовете от закони, които прилагат, са в разрез с Конституцията, добави още той.

В момента право да сезират Конституционния съд имат 1/5 от народните представители, президентът, МС, ВКС, ВАС и главният прокурор, както и омбудсманът с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com