Реформаторският блок: Кризата в Крим е шанс за България да постигне интересите си

16706
Реформаторският блок: Кризата в Крим е шанс за България да постигне интересите си

"Кризата в Крим е шанс за България да постигне интересите си за влизане в Шенген и за енергийната си независимост, част от която е и възобновяването на проекта „Набуко“. Българското правителство да постави въпроса за спазването на международните договори, които обозначиха на картата Украйна чрез договора от Будапеща, защото неспазването на международните договори има лош ефект върху цяла Европа и особено за България. Предстоят Съвет на министрите на външните работа и Европейски съвет, на които говоренето с недомлъвки трябва да спре да бъде единствената линия на правителството". Това каза на пресконференция на Реформаторския блок днес Меглена Кунева.

Рублата вече е официална валута в Крим

Кримският парламент днес обяви рублата за официална валута на автономната украинска република, която гласува за отделянето си от Украйн...

Тя изрази позицията на Блока да се възроди проекта „Набуко“. "Казвам го с тежестта на политическата оценка на Реформаторския блок и на хора, които поставят на първо място националните интереси интересите на цяла Европа. Европа има интерес от „Набуко“ и докато не стане факт, не трябва да има политици, които да се успокояват. „Набуко“ ще даде така нужната независимост на Европа и България", категорична бе още Меглена Кунева.

За проекта „Южен поток“ тя каза, че добавя към зависимостта, а не към независимостта на България. Ще настояваме за изграждането на терминал за втечнен газ, който се планира от 2008 г., средствата за финансирането му нараснаха, а такъв терминал още няма, с което пропускаме шанс за независимостта ни, добави още Кунева.

По думите й българското правителство трябва да поднови приятелския си натиск за влизане в Шенген.

"Такава ситуация на Черноморската граница на страната ни може да доведе до несигурност и рискове за България. Румъния и балтийските страни вече говорят за териториална сигурност, а аз говоря за друг тип сигурност – която дава защита от спекулации, престъпност и криминализиране – болестите от кризата, която всички преживяхме при разпадането на бивша Югославия", заяви тя.

Върховната рада одобри частична мобилизация на украинската армия

Парламентът на Украйна одобри частична мобилизация на въоръжените си сили заради "намесата на Русия във вътрешните работи на Украйна"....

Според Кунева за РБ какъв е националният интерес и как да се защити той е основна задача. "Затова очакваме ясно говорене от правителството – твърдо, решително и независимо от външни интереси. Колкото по-близо до оценките на българското общество е правителството, толкова по-силно ще се разпознае гласът му", каза още Меглена Кунева. Тя добави, че Украинската криза е възможност България да получи солидарност от Европа и да отстоява националните си интереси, на които ЕС да отговори с реални действия. "Енергийната ни независимост е искрено важна. Кризата не е дело на ЕС и виждам възможност да обедини Европа, да направи връзките на България е Европа по-силни, да тласне Европа към наука, енергийна ефективности и енергийните проекти повече от всякога друг път", каза още Меглена Кунева като добави, че всички плюсове са на страната на Европа и България трябва да се възползва от това.

Светослав Малинов съобщи, че утре на заседанието на комисията в Европарламента по граждански свободи и правораздаване, ще постави въпроса за преодоляването на преградата Шенген с новите политически аргументи, като уточни, че позицията ще бъде отстоявана заедно с румънските евродепутати.

Референдумът вчера се проведе под пълния контрол на руските служби и военни сили и нашата оценка е недвусмислена – категорично отхвърляме този начин на провеждането му, категоричен бе Малинов. Той се обяви против вътрешно-политическите защитници в България на този референдум и каза, че всеки български гражданин и партия, трябва да обявят ясна позиция „против“, да го обявят за абсурден прецедент, а всичко друго определи като обслужване на чужди интереси. Малинов добави, че не се изненадва, че българските националисти застават на страната на интересите на Русия, защото обслужват от години нейните интереси.

Малинов подчерта, че РБ ще се бори на следващите евроизбори поне за трима евродепутати.

Аштън: ЕС трябва да изпрати възможно най-силното послание на Русия

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън днес заяви, че Съюзът трябва да изпрати „възможно н...

Димитър Бечев от Гражданския съвет на РБ каза, че БСП говорят на два гласа – в Брюксел и Берлин подкрепят санкциите, в Боровец на партийния си форум се обявяват никога против Русия. От БСП не се чу категорична позиция и гражданите трябва да знаят, че това говорене на два гласа е опасно за България, подчерта още Бечев. По думите му единствената коалиция, която говори честно, открито и решително е Реформаторският блок, който иска единствено да защити националните ни интереси. Време е за решителни действия по енергийната диверсификация и Шенген, за да не бъдем „троянският кон“ на Русия в Европа, уточни още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com