РИА Новости пусна анализ за български Майдан, базиран на публикации на "Блиц" и "Епицентър"

7404
РИА Новости пусна анализ за български Майдан, базиран на публикации на "Блиц" и "Епицентър"

С изключително остър анализ блесна държавната руска информационна агенция РИА Новости точно преди клетвата на Румен Радев като президент на България. Руската новинарска агенция публикува анализ на директора на Руския институт за стратегически изследвания Игор Пшеничников, който твърди, че в София се готвели протести на 22 януари, по време на инаугурацията на Радев, с цел "да се дестабилизира обстановката в България в полза на определени партии".

Пшеничников базира разсъжденията си на база на някои доста известни български сайтове, но и на някои по-неизвестни. Например руснакът цитира информация от сайта BGPravda, където четем, че самият сайт е "част от уникален български проект за национални, квартални и градски сайтове" - името на проекта не е ясно. В рубриката за контакти на сайта има единствено обяснение при какви тарифи може да се рекламира, има мобилен телефон за връзка, както и имейл за контакт – referat.niki@mail.bg. Actualno.com потърси повече подробности и се оказа, че на дадения в BGPravda мобилен телефон отговаря човек на име Николай Георгиев. Той ни сподели, че все още няма работен офис, където евентуално да проведем среща. Човек с името Николай Георгиев има блог в може би най-популярната българска блог платформа - blog.bg, където публикациите варират от "Радио-електронна атака свалила руски самолет" до "Лъснаха голи снимкА (бел. ред. - оригинален правопис) на Първата дама на САЩ". В BGPravda има директна връзка към блога на Георгиев.

10 начина хората да се превърнат в овце

Терминът "хибридна война" вече се използва доста усилено в нашето обществено пространство. Той се наложи като част от модерния изказ, с...

Иначе Пшеничников твърди, че протестът щял да бъде организиран от неправителствени организации, финансирани от САЩ. По неофициални данни на едно от тези НПО-та било наредено да организира протести с цел създаване на "масови безредици". Директивата била да се привлекат протестиращи на възраст най-много до 40-годишна възраст т.е. по-млади хора. Протестът трябвало да мине под знака на лозунги срещу Радев и "антируски лозунги".

Директорът на руския мозъчен тръст признава, че нямало конкретни имена на организатори, но припомня речта на директора на фондация "Америка за България" Нанси Шилър по време на представянето на отчета на НПО-то на 17 януари. "Ще работим, за да съберем парчетата от пъзела и да направим България по-добро място за живот. Досега работехме по-тихо, създавайки условия за интелигентни хора да покажат потенциала си. Времената обаче се менят, ние също – няма да седим тихо", - тези думи на Шилър посочва Пшеничников. Той казва, че активността станала факт, защото Румен Радев не считал, че членството на България в ЕС означава, че Русия е враг, докато Росен Плевнелиев имал друга позиция.

В анализа си Пшеничников се позовава и на публикация на сайта на Явор Дачков – "Гласове", според която "Америка за България" платила 30 600 долара на БНТ и 26 500 долара на bTV, за да насочат в „правилната посока” настроенията по време на кампанията за избор на президент на САЩ – в посока на Хилари Клинтън. Като източник на самата публикация в „Гласове” е посочен сайтът на Валерия Велева – "Епицентър". Пшеничников добавя и, че пряко участие в подготовката на протестите имал Джордж Сорос, чрез свои неправителствени организации, като този път цитира агенция "Блиц" и статия с анализ и прогноза на неназован експерт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения и отиваме на избори

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика