Росен Хрисов в парламента: Не плащаме за руски газ

1345
Росен Хрисов в парламента: Не плащаме за руски газ
Снимка: БГНЕС

България не плаща за руски газ. Това стана ясно от думите на служебния министър на енергетиката Росен Христов, който беше изслушан в Народното събрание за доставките на газ за страната ни.

"Максимално изрядни сме по договора с "Газпром", поддържаме комуникация, но само едностранна - от тях отговор няма," каза министърът в отговор на въпрос от "Възраждане" какво ще се случи след изтичане на споразумението в края на годината.

"Сумите по арбитража никак не са малки и затова правим това, което се изисква от нас по договор", обясни Росен Христов. 

Депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров попита министъра какви са загубите за България от това, че "Газпром" едностранно спря доставките през април, въпреки че за месеца те бяха платени. Росен Христов напомни, че западни компании, изпълнили условията на Москва, продължават да получават руски газ и се ангажира да представи поисканата сметка. Още: Внесе ли тихомълком служебното правителство руски втечнен газ с етикет "диверсификация"?

По-рано Ивайло Мирчев от ДБ попита дали страната ни в момента получава газ от Русия от танкера с втечнен природен газ "Велики Новгород", който е на "Газпром". "България не е получила руски втечнен газ, а газ от танкер от Норвегия", отговори Росен Христов.

"Това, което се иска от компании, с които България търгува, е да гарантират произхода и той да не бъде руски", уточни министърът. Той обаче обърна внимание, че няма химичен път, който да доказва произхода на молекулите газ.

Не плащаме за руски газ

"България няма възможност да "вземе" цял танкер и да го изконсумира в рамките на няколко дни или да складира в газовото хранилище. Всички покупки на втечнен газ се извършват чрез т.нар. "суап" сделки - т.е. някой взема газа от танкера наведнъж и прави равномерно подаване през целия месец според нашите нужди. Този газ, който в момента се разтоварва на терминала Ревитуса, не идва в страната ни. Той влиза в газопреносната мрежа на Гърция. Към нас се подават стабилни количества газ на ежедневна база. "Няма как ние да гарантираме тези молекули, но има как да гарантираме, че ние не плащаме за руски втечнен газ, като искаме сертификати за произход", изтъкна Росен Христов. 

Битовите сметки

Александър Николов: Ще съдя министър Росен Христов, нямам търпение

Ще съдя служебния енергиен министър Росен Христов. Нямам търпение вече за доста ситуации. Когато става дума за нещо критично за Българи...

В отговор на въпрос в пленарната зала Христов увери, че всички битови потребители трябва да са еднакво защитени. Така той започна отговора си на въпроса дали са необходими компенсации за високата цена на природния газ или въвеждането на "таван" на цената на синьото гориво.

Според него идеалният вариант за битовите потребители е отоплението на газ, парно и електроенергия да бъде приблизително на една цена, така че да не се налага те да инвестират в оборудване, което струва хиляди левове, за да преминават от един източник към друг. 

Как да се структурират тези компенсации и доколко са нужни е въпрос на решение и възможности на бюджетните средства, добави министър Христов. Според него чисто стратегически и социално би трябвало всички потребители да са еднакво защитени.

Преминаването на електроенергия предизвиква по-голяма консумация и натоварва електроразпределителната мрежа, което също е фактор, който трябва да се избягва, допълни служебният енергиен министър. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика