Росен Христов: ДБ беше във властта и можеше да смени представителя на държавата в "Лукойл"

1537
Росен Христов: ДБ беше във властта и можеше да смени представителя на държавата в "Лукойл"
Снимка: БГНЕС

"Ако "Демократична България" толкова много са искали да сменят представителя на държавата в „Лукойл Нефтохим Бургас“, са можели да го направят, докато бяха част от редовни кабинети". Това се посочва в позиция на служебния министър на енергетиката Росен Христов, с която отговаря на обвиненията на "Демократична България", че бави процедурата за представител на държавата в дружеството. По думите му, когато "Демократична България" са във властта, забавяния не ги притесняват. ОЩЕ: ДБ: Енергийният министър бави процедурата за представител на държавата в „Лукойл Бургас“

"Доказателство за това е, че още на 29 януари 2022 г. – преди повече от една година, същите народни представители, които днес се оплакват от забавена процедура по смяна на представителя в „Лукойл Нефтохим Бургас“, са питали предшественика ми Александър Николов за същия казус. В отговора си той обяснява, че ще бъдат разработени „ясни критерии“ и проведен „прозрачен конкурс“ за избор на нов представител. Няколко месеца по-късно – на 28 юни2022 г., е проведено Общо събрание на дружеството и въпреки, че предишното ръководство на Министерство на енергетиката е обявило намерение за смяна, не го е направило. В обобщение – няколко пъти правителството с участието на "Демократична България" е имало възможност за смяна, но не я е направило", обяснява Христов. 

Той допълва още, че през август 2022 г., когато служебното правителство встъпи в длъжност, не са били открити никакви критерии за провеждане на конкурс – нито финализирани, нито в процес на разработка. ОЩЕ:Текат разговори за подробностите в случай че рафинерията на "Лукойл" в Бургас бъде практически одържавена

"Разбираемо, това не притеснява въпросните депутати от "Демократична България", които показват двоен аршин за един и същ казус и за един същ парламентарен въпрос. Когато техен редовен министър е забавил процедура, отговорността се прехвърля на служебния. Основните работни ангажименти на експертите в Министерството на енергетиката са блокирани с изготвяне на десетки въпроси на депутати от "Демократична България", които имат една цел – да се отклони вниманието от бездействието на народните представители, които за месец и половина не са приели нито един закон", смята енергийният министър. 

Според него политически партии са дали ясни индикации, че редовно правителство ще бъде избрано в най-кратки срокове. "То може да направи смяната още през месец юни. При липса на редовен кабинет, имаме готовност да финализираме процеса и да решим и този заварен проблем", добавя още Христов. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика