Росен Желязков отговори на БСП за концесията на летище "София"

4985
Росен Желязков отговори на БСП за концесията на летище "София"
Снимка: БГНЕС

БСП да разсъждават от висотата на амбициите си за управлението, за което концесията на летище "София" има много предимства и нито един недостатък. Това каза министърът на транспорта Росен Желязков по време на заседанието на парламента в отговор на декларацията на Корнелия Нинова.

По думите му концесионният договор за възлагане на концесията на летище "София" е сключен на 22 юли миналата година между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и "СОФ Кънект" АД. Концесионерът е избран въз основа на открита, прозрачна и публична състезателна процедура.

Нинова пита: Ще даде ли МС възможност на концесионера на летище "София" да печели, но без да инвестира 10 години

Питаме Борисов вярно ли е, че Министерски съвет се готви да отложи изпълнението на задълженията на концесионера на летище "София" с 10 ...

Концесионния договор са определени условията, които трябва да изпълни всяка от страните по него, за да настъпи началото на концесията. Крайната дата за изпълнение на тези предварителни условия, които се съдържат в договора, който е публичен и се намира в националния концесионен регистър, е до 12 месеца след подписването на договора. Една година от 22 юли 2020 е 22 юли 2021 г.

Договорът е публично достъпен на националния концесионен регистър. Към настоящия момент голяма част от предварителните условия били изпълнени- концесионерът е осигурил финансирането на проекта, комисията за защита на конкуренцията одобрила сделката, Главна дирекция "Въздухоплавателна администрация", която е националният независим и регулаторен орган в гражданското въздухоплаване, е разгледала и одобрила предложените документи.

По думите на Желязков предстои издаването на удостоверения и лицензи. Той отбеляза, че вследствие на пандемията са настъпили промени в авиационния сектор, които са засегнали сериозно и по негативен начин както летищата, така и въздушните превозвачи, доставчиците на обслужване и всички съпътстващи дейности.

"На 27 октомври миналата година концесионерът направи предложение за възстановяване на икономическия баланс на концесията. Предложението включва отлагане на плащането на годишни концесионни възнаграждения, дължими за първите 10 години от срока на концесията, за последните 10 години от срока на концесията и съответната индексация. Предложението включва увеличаване размера на инвестициите от 608 млн. евро на 624 млн. евро. Концесионерът потвърди ангажимента си за плащане на авансовото концесионно възнаграждение в размер на 660 млн. лв. с ДДС, както и изграждането на нов терминал 3 до 10-ата година от срока на концесията", заяви още министър Желязков.

Какви са плановете на концесионера за летище София?

Какви са плановете на концесионерът "Соф Кънект" за летище София за следващите 35 години? Вчера беше подписан договорът от транспортния...

По думите му предложението на концесионера съдържа ангажименти на страните по договора всяка година да извършват мониторинг на ситуацията и до възстановяване на обемите и да предприемат адекватни мерки за адаптиране на икономическия баланс на концесията.

"Това предложение е предоставено на вниманието на Генерална дирекция "Конкуренция" на ЕК и в момента очакваме решение на службите на ЕК по този въпрос. Едва тогава ще внеса доклад в Министерски съвет, с който ще направя съответното предложение, което да бъде в посока възстановяване на икономическия баланс на концесията. При положително решение от страна на ЕК има два подхода. Какво се случва, ако не приема предложението на концесионера и какво се случва, ако го приемем? Ако не приемем, няма да получим първоначалното концесионно задължение в размер на 660 млн. лв. с ДДС тази година, което ще бъде платено най-късно до юли месец тази година. Плащанията от страна на концесионера е сериозен приход в държавния бюджет, особено в тази ситуация. Преките финансови приходи от първоначалното възнаграждения значително ще надхвърлят преките приходи от бюджета на настоящия летищен оператор. Общо за последните 20 години държавният оператор на летище "София" е платил на държавата под формата на дивидент сума в размер на 88 млн. лв., което разпределено за 20 години е по 4.5 млн. лв. годишно", допълни още министърът, цитиран от Монитор.

Министър Желязков запозна депутатите какъв е рискът при прекратяване на вече подписания договор за концесия на летище "София". По думите му управлението и експлоатацията ще останат в ръцете на държавата, тъй като инфраструктурата е публична държавна собственост и държавата ще следва да се намеси при осигуряването на средства. Министърът уточни, че ако не се приеме предложението, единственият начин е да се увеличат летищните такси, а това ще направи летището неконкурентно.

Министърът се обърна и към депутатите от БСП. "Знам, че не мога да ви спечеля за концесията. Вашата позиция винаги е била принципна и в този смисъл, бидейки последователна е достойна за уважение. Моята цел беше да дойда тук, да ви предоставя тези факти и да ви помоля да разсъждавате от висотата на амбициите си да участвате в управлението, за което концесията има изключително много предимства и нито един недостатък", подчерта министърът.

ВАС остави в сила решението на КЗК за концесионер на летище София

Върховният административен съд(ВАС) остави в сила решението на Комисията за защита на конкуренцията(КЗК) от 14 ноември 2019 г. С него е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за прамиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика