Румен Христов: ГЕРБ-СДС ще спечели вота, наше задължение ще е да предложим правителство (ВИДЕО)*

16278
Румен Христов: ГЕРБ-СДС ще спечели вота, наше задължение ще е да предложим правителство (ВИДЕО)*
Снимка: Actualno.com

Това, което виждам в служебното правителство е желание за реваншизъм, каза в студио Actualno проф. Румен Христов, председател на СДС и водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС в 23 столичен многомандатен избирателен район. Бил съм в две служебни правителства и това, което знам е, че никое служебно правителство не работи повече от 100 дни. Амбициите, които си поставят, са далеч отвъд хоризонта, който е определен по конституция. Истината е,че едно служебно правителство има работодател в лицето на президента и опитите президентът да казва, че той е възложил задачи, които се изпълняват от министрите без да има негова намеса, не е приемлива, предвид на това, че когато има парламентарно правителство, то се отчита на парламента, а когато имаме президентско правителство, т.е. служебно, то се отчита на президента. Има ежедневни неща, които трябва да бъдат свършени в едно правителство и те са първо да бъдат проведени едни честни и прозрачни избори, второ да бъде овладяна пандемията от коронавирус, говоря за ваксинационния процес, който много се забави в България и решаване на други всекдневни въпроси. А не, както вчера чух, че ще бъде разглеждана програма, внесена от Министерството на труда и социалната политика, до 2030-а година. Забележете какви промени се правят и то в институции, които са с определени мандати.

Притеснително е дали машините за гласуване ще бъдат достатъчни, ако активността е същата като на миналия вот или малко по-висока.

Разликата между ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ", според соцологическите проучвания е малка, но тя е достатъчна, за да бъдем пак първа политическа сила, убеден съм, че това ще се случи, процент и половина не е малка разлика, това са няколко десетки хиляди гласа. Зависи какво ще се случи по-нататък в кампанията. Това, което много ме притеснява за тези избори е, че не виждам дебат по това какво ще се случи за в бъдеще. Разбрах какво не искат. Те не искат ГЕРБ да е управляваща политическа формация и Борисов да не е министър-председател. ГЕРБ не е управляваща и Борисов не е министър-председател. Не знач обаче те какво предлагат. В областа на икономиката, на социалното осигуряване, България ще бъде ли член на еврозоната, ще има ли завой към Русия? Изобщо, въпроси, които трябва да получат отговори, за да направят информиран избор избирателите.

Ако сме първа политическа сила и бъде връчен мандат, ГЕРБ-СДС ще направи опит да състави правителство, това е наше задължение. Подкрепа няма да търсим по посока на нашия основен опонент БСП, включително и ДПС, предвид на насложеното твърдение, че едва ли не те са колаборирали заедно с ГЕРБ при последното управление. Разбира се, „Демократична България“, които заявяват, че са десни, аз имам съмнение спрямо техните изказвания, но така или иначе те са демократично и проевропейски настроени. Ние ще търсим допирни точки с явните проевропейски и пронатовски формации в парламента.

Лошият вариант е да не бъде съставено правителство. 45-ото НС имаше 165 депутати мнозинство и можеше да излъчи правителство. За първи път от 1913 г. българският парламент не излъчи правителство. Задължението на всеки парламент е да излъчи правителство, независимо колко дълго ще управлява то.

Трябва да се правят компромиси, но те не бива да са свързани с ориентацията на България, с цивилизационния избор на България, със свободите на българските граждани и с техните доходи.

Варианта избори до дупка поставя всичко под риск. Преди всичко здравеопазването от гледна точка на очакваната нова върна наесен, дано да я няма, но най-вероятно ще се случи. Нестабилно правителство, липса на инвеститори, разколебаване на инвеститорите. Това ще се отрази на всеки български гражданин и на всяка българска фирма.

Най-важното за бизнеса, може би не толкова ниските данъци, те са важни и ние разбира се ще ги отстояваме и в следващия парламент, е предвидимостта. Да знае, че в следващите четири години какви политики ще се водят в областта на данъчното законодателство, на икономиката.

СДС разшири своите послания към българските избиратели от гледна точка на това, което се случва. Ние виждаме едно скрито връщане към похватите на комунизма. Могат ли да се ползват през 2021 г. термини като „бивши хора“? Начинът, по който се притискат политическите опоненти, опитите за завой към Русия, тези неща са недопустими и те трябва да бъдат казани на българските граждани. Ние мислехме, че всичко е приключило, че нещата са необратими, че всичко е приключило. Оказа се, че това не е така и това много ни плаши и подчертаваме и го напомняме на българските избиратели.

Не приемаме натиска България да подкрепи РС Македония за член на ЕС. Извинявайте, обаче това не може да стане за сметка на интересите на България. Ние сме категорично против да правим отстъпки, които после ще бъдат много трудно преодоляни в ЕС. Защото ние ако сега не си изчистим споровете, които имаме, те са двустранни, ние никога не сме казвали, че сме против, напротив, правителството на Борисов беше категорично, направи Балканската конференция и промотира Западните Балкани за членки на ЕС. Но когато искаш да станеш член на ЕС и там има правила, е по-добре да ги спазваш още преди да си станал член.

Позицията ни по отношение на Истанбулската конвенция и гей браковете е категорична. Ние първи реагирахме на това, че първо се нарущава Конституцията, второ се нарушават морални и християнски ценности, които са много близки до българските граждани. Ние категорично няма да подкрепим Истанбулската конвенция, против гей браковете сме, но ние не сме против всеки да се чувства такъв, какъвто е. Но ние не натрапваме нашата ориентация, ако обичат да не натрапват и те тяхната на останалите граждани.

Ние сме за европейското бъдеще на България и на българските граждани, за повищаване на доходите, ние проведохме една специална конференция с водещи икономисти в България за десния път за повишаване на доходите. Създаването на по-висок БВП е другият ни приоритет, на базата на който да постигнем повищаване на жизнения стандарт на българските граждани.

Важно нещо, което подчертаваме в нашата програма е втората година на майките да бъдат изплащани 80% от доходите, върху които те са се осигурявали преди да стават майки.

Още – във видеоматериала.

*Публикацията е съгласно договор за информационно обслужване за предизборна кампания за парламентарни избори 2021

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика