Румен Петков алармира за корупционни практики с Държавния резерв

6824
Румен Петков алармира за корупционни практики с Държавния резерв
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Проектозакон за закриване на държавно предприятие Държавна петролна компания (ДПК) подготвят от АБВ, съобщи лидерът на партията Румен Петков и обясни защо, алармирайки за корупционни практики и грозящи страната санкции от страна на ЕК.

Държавното предприятие ДПК беше разкрито с промени в Закона за държавния резерв и военновременните запаси, като там имаше текст, че в тримесечен срок от вписването в Търговския регистър и Регистъра на юридическите трябва да подаде искане за издаване на лиценз за управление данъчни складове до агенция "Митници", припомни Петков и съобщи, че 5 месеца са минали от регистрацията и предприятието не е свършило за 5 пари работа. 

Държавата е констатирала некомпетентност на ръководството на ДПК, съобщи още той, позовавайки се на отговора по поставен от него въпрос за достъп до обществена информация. "ДП ДПК не е запознато с дейностите по обновяване и съхраняване и не е наясно, че процесът по предаване на всички активи ще бъде дългосрочен", цитира отговора той и подчерта, че агенцията е констатирала абсолютното некадърие и некомпетентност на ръководството на държавното предприятие.

На въпроса предприети ли са действия за прехвърляне на собствеността на складовете, както изисква законът, било отговорено, че към днешна дата липсва подписано споразумение, уреждащо реда, условията и сроковете за предаване на базата, т.е. 5 месеца след регистрацията в Търговския регистър, процесът не е започнал, разказа още Петков. Той добави, че на друг въпрос - какви функции изпълнява към момента ДПК, било отговорено, че за агенцията не е известно предприятието да изпълнява конкретни функции по Закона за държавния резерв и военновременните запаси и Закона за съхраняване на нефт и нефтопродукти.

Румен Петков за Петър Илиев: Такъв типаж е абсурден за участие в правителство

"Г- н Трифонов и мандатоносителят трябва да разберат, че предлагането на арогантен наглец на всяка цена – дали в правосъдието, да...

В закона е предвидено част от дейностите на агенцията да бъдат извадени от патримониума на агенцията и да бъдат прехвърлени на държавното предприятие и 5 месеца след регистрацията на ДПК в Търговския регистър, нищо от това не е станало, алармира Петков. "Поради това с основания агенцията се безпокои, че бюджетът, който е изваден от агенцията и е прехвърлен към ДПК всъщност отива само за заплати и с нищо необосновани харчове и пречи на резерва да изпълнява своите задължения", заяви той.

По думите му, в резултат на това, на 7 януари е получено писмо-уведомление от ЕК, че е предприета процедура спрямо България за нарушения на задълженията, свързани със съхранението на нефт и нефтопродукти и военновременни запаси.

"От февруари България поддържа запаси, обезпечаващи 77, вместо 90 дни, т.е. недостигът възлиза на 13 дни, 6 от които са по вина на Държавния резерв, поради финансовите невъзможности на агенцията да го обезпечи, а агенцията е във финансова невъзможност защото от нейния бюджет бяха прехвърлени средства в петролната компания, която не върши нищо", посочи Румен Петков и настоя час по-скоро да бъдат извършени гласуванията в парламента за закриване на компанията.

Коментирайки темата за съхраняването на горивата и констатирания недостиг на запаси за 13 дни, той отбеляза, че 6 са по вина на държавата, 7 – на компаниите вносителки и разкри подробности как конкретна фирма си спестила 40 млн. лева:  "Питали сме конкретно компанията ИНСА Ойл за периода от 2012 до 2021 г. формирала ли е запас за извънредни ситуации и по Закона за нефта и нефтените ресурси и спазила ли е разпорежданията на държавната агенция. Отговорът е категоричен – от 2012 до 2021 г. ИНСА Ойл не е създавала запас за извънредни ситуации по Закона за нефт и нефтопродуктите, поради това, че след издаване на разпорежданията те са били обжалвани в съда", посочи Петков.

Законовата процедура е такава, поясни той - че действието разпореждане от агенцията към съответния вносител на нефт и нефтопродукти, е с едногодишен срок. "Инса Ойл са обжалвали всичките 10 разпореждания на агенцията, съдът ги е бавел произнасянията си и Инса Ойл не са платили 1 стотинка. Годишно са си спестявали по 40 млн. лева", разказа Петков. Той е категоричен, че, този тип поведение дава основание европейските институции да гарантират, че имаме още 7 дни, необезпечени с резерви. 

Закриване и пълна ревизия на Държавната петролна компания иска Румен Петков

Законодателни промени за закриване и пълна ревизия на Държавната петролна компания предлагат от АБВ. Вече са проведени консултации, ще ...

Заради такива действия ние българските данъкоплатци ще платим санкцията, която ще ни наложат европейските институции, алармира Петков и подчерта, че трябва да бъдат направени законови промени, които да гарантират че държавата ще може да санкционира ефективно такива вносители."Това са корупционни практики, направени от Борисов и мнозинството на ГЕРБ, точно за да обслужват такъв тип поведение", коментира лидерът на АБВ.

"Съдът понеже знае, че е едногодишен периода на разпореждането на държавна агенция Държавен резерв и военновременни запаси, се произнася година и половина след, година и три месеца след….", добави той и обяви, че АБВ ще публикува на сайта си цялата информация, "за да е ясно и поведението на съда, защото съдът много добре знае, че една година е в сила разпореждането непроизнасянето му в рамките на тази година облагодетелства изцяло вносителя, който пък удря държавния интерес, удря националната сигурност, енергийната сигурност на България и Европа и ще доведе до санкциониране на страната ни от европейските институции".

По повод очерталата се криза в резултат на цената на тока, лидерът на АБВ упрекна критиците на АЕЦ Белене.

"10 години определени фигури обясняват, че проектът Белене не ни е нужен, защото няма кой да купува ток. Една от тях е на г-н Иван Хиновски, който в петък сърцераздерателно се обърна към нацията от Народното събрание, че Марица Изток 2 и БЕХ саботират енергийната сигурност на България като не въвеждат в експлоатация всичките си реактори", отбеляза Петков. Според него, първият реактор в Белене вече щеше да е готов и да е пред пуск втори реактор, ако не бяха хора като Иван Хиновски, Мартин Димитров… "Сега, когато има недостиг на ток, те не искат да се върнат назад в собственото си битие на разяснители, на биткаджии с енергийната сигурност на България, защото те са в основата на високата цена на тока и на кризата за гарантиране на ток, а обясняват как трябва да бъдат въведени неработещите в момента реактори на Марица 2, без да обяснят на каква цена ще бъде тока от тези реактори", заяви още той.

В момента на тон въглероден двуокис плащаме допълнително около 60 евра, цената автоматически тръгва от 120 лева на мегават нагоре, посочи Петков и подчерта, че затова АБВ продължават да настояват за незабавно изпълнение на решението на парламента за изграждане на двата блока в Белене и за предприемане на стъпки, съгласувано с ЕК, за откриване на процедура за изграждане на 7 и 8 блок в Козлодуй. "Това са стъпките, които ще гарантират енергийната сигурност и ще свалят цената на тока в поносими мащаби", убеден е Румен Петков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика