Закриване и пълна ревизия на Държавната петролна компания иска Румен Петков

3293
Закриване и пълна ревизия на Държавната петролна компания иска Румен Петков
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Законодателни промени за закриване и пълна ревизия на Държавната петролна компания предлагат от АБВ. Вече са проведени консултации, ще подготвим проект и представителят на АБВ Владимир Маринов ще го внесе в парламентарната група и да се премахне този цирей от българската икономика", заяви пред журналисти лидерът на АБВ Румен Петков.

Той  алармира, че Държавната петролна компания за 2021 г. е усвоила, иначе казано - изхарчила, 50 млн. лева бюджет и без никакъв за държавата резултат. Идеята складовете на държавна агенция "Държавен резерв и военно временни запаси" да се прехвърлят към Държавната петролна компания е неосъществена, а шумно прокламираните от о.з. министрите Горанов и на икономиката тогава 100 държавни бензиностанции всички знаеха, че е гнусна лъжа и няма никаква стъпка в тази посока", посочи Петков.

АБВ с подкрепа за ново правителство, но без ГЕРБ, Румен Петков раздвоен за рокадите в БЕХ

Партия АБВ подкрепя провеждането на разговори за съставяне на кабинет с всички парламентарно представени партии, с изключение на ГЕРБ. ...

„Не знам защо на икономическия министър му трябваха два месеца, за да съзре, че това е уродливо явление в икономиката на България. Нещо повече – трошащо много милиони на българските граждани и то без никакъв резултат“, каза още Петков.

Той е категоричен, че днес законодателните промени за закриването и пълната ревизия на компанията са повече от задължителни.

Като допълнителен аргумент Петков посочи необходимостта да съумеем да предотвратим санкции и припомни, че още на 7 януари 2021 е получено писмо от ЕК в енергийното министерство, с което държавната агенция за резерва и военно-временните запаси е уведомена, че е предприета процедура спрямо България на основание нарушение на договора за Европейската общност. В последващ етап, по последно докладване към ЕВРОСТАТ, февруари 2021 г., България поддържа запаси за извънредни ситуации, обезпечаващи 87 дни, вместо определените 90 дни, изтъкна Петков и подчерта: "Това е престъпление, допуснато от кабинета на Бойко Борисов и то е допуснато по определени причини".

Румен Петков припомни, че от АБВ многократно са поставяли въпроса за неизпълнението от определени компании на количествата  запаси от нефт и нефтопродукти и визира ИНСА ОИЛ, която по думите му не поддържа резерв за обезпечаване на поетите от България ангажименти към Европейската общност. Става въпрос за около 65 000 тона горива за около 40 млн. лева, уточни той. "ИНСА ОИЛ в нито една от годините не е поддържала този резерв и сега ЕК като ни цапардоса ще платим ние", алармира Петков и подчерта, че въпросът е кой е взел рушвета. Той добави, че въпросът се повдига само от левицата и че "очевидно не тревожи нито "Да България", нито "мутрите", ГЕРБ - по понятни причини, ДПС - вероятно по същите".

Румен Петков във Варна: Дебатът за управленските приоритети закъснява, престъпленията в енергетиката са факт

Време е за дебат за управленските приоритети – такива, които обединяват нацията, приоритети, които могат да гарантират разположен...

По думите на Румен Петков фактът, че в предната комисия по ревизията не е поставян въпроса за Държавната петролна компания и за писмата, с които ни осведомяват, че ще ни санкционират, говори за зависимост и нищо друго. "Затова в комисията на Мая Манолова няма да чуем нищо за ИНСА Оил , няма да чуем нищо за Държавната петролна компания и няма да чуем притеснения от това, че ЕК ще ни цапардоса заради престъплението на кабинета Борисов", коментира той.

Румен Петков посочи фирма Полисан като една от компаниите, които са извършили много сериозни манипулации с държавния резерв и разказа, че компанията обявява фалит, но преди това държавната агенция за резерва и военновременните запаси закупува от Полисан над 10 000 тона котелно гориво, което след това дава на същата компания от която го е закупила на съхранение в складовете й в Русе на територията на бившия комбинат за тежко машиностроене и в Плевен - на територията на Плама. 

"След това се оказва, че Полисан първо залага горивото в полза на финансови институции, от които взема парите, продава на държавата същото гориво, взема пари от държавата за съхраняването на същото гориво в склада и при извършените впоследствие проверки се оказва, че е подменено част от горивото с вода", посочи Петков и попита кой носи отговорност и защо този въпрос не стои на вниманието на институциите.

"Фактът, че експертите се обръщат към нас, а не към комисията в парламента, показва, че те имат усещането, че тази комисия и парламентарните сили и "Да България", и "Мутрите" са зависими от тези компании и те не желаят да ги сезират тях, защото не им вярват", коментира лидерът на АБВ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Андрей Цеков: При кабинета "Петков" утвърдихме списък с над 400 общински проекта (СНИМКИ)

Румен Радев намекна, че ще назначи Главчев и за външен министър

Изненада: Димитър Главчев предложил на Радев да оглави Външно министерство

Антон Хекимян vs Борис Бонев: Лют спор за бюджет, паркоместа и заплатите на общинарите

Сандов: "Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ

Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и Румен Радев

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика