Румен Петков разкритикува антикризисните мерки на правителството

1331
Румен Петков разкритикува антикризисните мерки на правителството
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

В обявените антикризисни мерки на правителството липсва оценка на инфлационните процеси в Европа и България, алармира лидерът на АБВ Румен Петков, непосредствено след като беше преизбран за председател на партията от IV конгрес на АБВ. В Европа инфлацията е 7%, в България 14% и повече, посочи той и подчерта, че България, която е във валутен борд има 2 пъти по-голямо поскъпване на живота, отколкото в ЕС. "Основната отговорност е на премиера и финансовия министър", категоричен е Петков.

"От огласените от премиера мерки, с изключение на повишаването на пенсиите, което е заслуга на парламентарната група в която участваме - БСП за България, всички други са някъде някога във времето", коментира Петков.

Румен Петков пак поиска подновяване на разговорите с "Газпром"

Председателят на ПП АБВ Румен Петков отново настоя за незабавно подновяване на разговорите с „Газпром“ и припомни, че редиц...

В България 1 млн. пенсионери са с минимална пенсия и от 3.5 млн. заети, с МРЗ са също 1 млн. души, изтъкна още Петков и подчерта, че това е резултат на отишлото си 12-годишно управление на ГЕРБ. 

Петков е категоричен, че мерките трябва да бъдат насочени към свиване на ножицата на инфлацията между ЕС и България. "Тези 2.5 млн. души с усилие разнасят останките от живота си по земята. Това са хора, които живеят под социалния минимум, те всъщност живеят с по-малко средства от бежанците", посочи той.

Като катастрофални определи Румен Петков действията на правителството в енергетиката, културата и транспорта. 

Днес газът в съседна Гърция е 50 евро на МВЧ, а при нас 85 евро на МВЧ и това го дължим на премиера и Министъра на енергетиката, заяви той и припомни, че КЕВР обяви цените за май със задна дата. "Вместо да преминем към незабавни преговори с Газпром, премиерът обяснява как осигурил 2 танкера втечнен газ. Тук има два въпроса към прокуратурата - Той в качеството си на какъв преговаря - едноличен търговец? Второ, каква е тръжната процедура с която е осигурена тази доставка", добави Петков.

Лидерът на АБВ отново потвърди позицията си, че предсрочни избори биха били тежък удар за държавата, икономиката, социалната сфера и атмосферата. "За да съхраним парламента и парламентаризма, трябва да се положат изключителни усилия стремежът на Кирил Петков, като министър-председател, да свали правителството да бъде овладян", заяви Румен Петков и добави по адрес на премиера: "Той със всяка своя поява нанася удари по правителството".

АБВ провеждат IV Конгрес на 21 май в София

IV Конгрес на партия „Алтернатива за българско възраждане" ще се проведе на 21 май в София, съобщи пред медиите председателят на ...

Противопоставяйки се на казаното от премиера, че борбата с корупцията била трудна, защото имала руско влияние, Румен Петков подчерта: "Борбата с корупцията е основна задача на ДАНС и МВР, които са под прякото разпореждане на министър-председателя".

Проектът ICGB дава отговор на въпроса за корупцията, посочи още Румен Петков. Той е категоричен: "Ако има пречка в борбата с корупцията, първият й носител е министър-председателят на страната, няма значение кой е". 

Депутатът на АБВ в групата на БСП за България Владимир Маринов, който беше преизбран за зам.-председател на партията, настоя за яснота и гаранции по отношение на логистичната помощ от България към Украйна чрез износа на украинска хлебна пшеница: "Как нашите власти ще гарантират сигурността на доставките в България, реекпорта оттук и накъде, правителството в състояние ли е да гарантира, че украинското зърно няма да попадне нерегламентирано на българския пазар, БАБХ може ли да гарантира, че това, което влезе на територията на България отговаря на изискванията и стандартите, по които работим тук".

По думите му, пристанище Варна, което е заявено от правителството като пристанище – оператор по въпросната логистична подкрепа, далеч няма този капацитет, за който се говори и коментира. Маринов отбеляза, че тази логистична помощ от България до голяма степен касае отношенията между САЩ и Украйна, тай като САЩ предоставят на Украйна въоръжение и друга помощ срещу договор, който следва да бъде платен, като част от плащането ще се случва със зърно.

Маринов изрази тревога от "ужасяващата агресия, с която се отнасят и двете страни във военния конфликт" и че никой не говори за мир, за преговори, за дипломатическо решение, а навсякъде се говори за победа на фронта. "Ние от АБВ считаме, че такава победа не може да има и победители в една война никога няма", заяви той.

Румен Петков посочи най-голямото според него престъпление в енергетиката ни от 1989 г. насам

От 1 май досега Булгаргаз  внася всеки ден 9.5 млн. куб. м. газ и ще го платим, без да разберем цената, алармира лидерът на АБВ Ру...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика