Румен Петков се надява, че днес не е последният му ден като член на БСП

21123
Румен Петков се надява, че днес не е последният му ден като член на БСП
Снимка: БГНЕС

Днес, от 14:30 часа, започва Пленум на БСП, на който ще се решава дали членове на партията, които "прегърнаха каузата" на АБВ и участват в листата на движението за европейските избори ще бъдат изключени от столетиницата.

Основният въпрос, който фокусира както обществения интерес, така и този на симпатизантите на БСП, е дали президентът на България за периода 2002-2012 година Георги Първанов и бившия вътрешен министър Румен Петков ще бъдат изключени.

Румен Петков: Не ние, а ръководството на БСП не изпълнява партийни решения

За самоизключването си знам толкова, колкото и вие. Днес ще опитам да получа официално писмо от председателя с обяснение защо и как ще ...

Часове преди Пленума Петков заяви пред bTV, че "силно се надява, че днес няма да е последният му ден като член на БСП".

„Независимо от отношенията, стигащи на моменти до брутализъм, смятам, че ще се вземе решението да не бъда отцепен от партията“, каза оптимистично Петков.

Той призна, че не се чувства като предател спрямо БСП.

„Предателството е общо. Ние излъгахме за АЕЦ "Белене", за тютюнопушеното, за плоския данък. Въпросът с предателството трябва да бъде разглеждан цялостно. Това, че бяха предадени хората, които ти вярват е тежък политически грях. В такъв случай ставаш и си признаваш грешката. Лошото е, че БСП май въобще не участва в управлението. Примерите са много", обясни Петков.

Първанов: Позитано се тресе от страх, не можеш да изключиш хиляди членове на партията

Обидно е да ни определят като „отпаднали” и „самоизключили се”. И е крайно нелепо да изключиш няколко хиляди чл...

„Правителството няма алтернатива. Нелепите кадрови назначения и решения не са грешка на правителството. Тези решения са на политическите партии, които подкрепят правителството. БСП не желае да си изпълни обещанията. Аз се възхищавам на г-н Йордан Цонев, който заяви, че ДПС ще защитава плоския данък. Значи ДПС могат да имат и да поставят условия, а БСП не може", попита риторично бившият вътрешен министър.

„Нямам никакво намерение да заемам ръководни постове в БСП. Има много хора, които са разочаровани от управлението на БСП. Те няма да излязат да гласуват ако нямат алтернатива. Това и правим с АБВ. Нашите депутати ще бъдат в групата на социалистите в Европарламента. Другото, което ме дразни е задкулисието. Ние ръсим обещания от години, без да ги спазваме. В ръководството на БСП има усещането, че могат да лъжат избирателите безкрайно. АБВ е алтернатива на всичко това", категоричен беше Петков.

„Обществото се нуждае от няколко много важни дебати. Първият е за демографската катастрофа, защото това вече е катастрофа, а не криза. Другият е за пенсионната реформа. Последните години побъркахме хората с този проблем. АБВ иска точно това. Разговори за наболелите проблеми в държавата. Спечелването на изборите не трябва да се превръща в самоцел", обясни Петков.

По Нова телевизия журналистът Юлий Москов коментира, че ако се стигне до изключване, това ще е много сериозен удар за БСП. Такова нещо не е имало от времената на Вълко Червенков, каза той. Според него от БСП се страхуват, че АБВ ще изземе функциите на "властовата милионерска партия".

Овчаров няма да гласува за изключване от БСП на хора от АБВ

Румен Овчаров няма да гласува за изключването на хората от АБВ на утрешния Пленум на БСП. Това заяви самият той в предаването „Ли...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика