Румен Петков вече не смята, че 47-я парламент трябва да бъде съхранен

4735
Румен Петков вече не смята, че 47-я парламент трябва да бъде съхранен
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Серия снимки с американския посланик Херо Мустафа показа лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция за българо-руските отношения, убеден, че са показателни за вмешателство във вътрешните ни работи - посланик Херо Мустафа в АЕЦ Козлодуй ; министърът на енергетиката в Солун на енергиен форум с гръцкия министър на енергетиката, където присъства Херо Мустафа. Той показа и снимка, която както сподели винаги го трогвала: "Нашият премиер Борисов, сърдечно прегърнал посланик Мустафа – това е трогателна гледка разбира се, но тази сцена се разгръща на още неизградения газопровод Комотини – Стара Загора - направена е на българо-гръцкото трасе, по което трябва да минава азерския газ".

"Не знам какво отношение имат САЩ нито към азерския газ, нито към ДЕПА, нито към Булгаргаз. Ако имат отношение и специално посланикът към фирмата- строител на трасето Авакс, това е друг въпрос, но той не е политически", отбеляза Петков. Лидерът на АБВ изтъкна, че компанията продължава да забавя въвеждането в експлоатация на газопровода и санкцията, която трябваше да бъде наложена е 90 000 евро на ден, а до ден днешен не е направено нищо. "Достатъчно е да си завършил IV клас, за да се сетиш, че това правителство опрощава на тази компания към днешна дата няма и 18 млн. евро и някой трябва да потърси отговорност от тези хорица", заяви Петков.

Той отново алармира, че интерконекторът не е готов и че днес газ няма да потече, а връзката с българо-руските отношения обясни така: "Правителството спря едностранно доставките от Газпромекспорт и не съумя за 6 месеца да гарантира въвеждането в експлоатация на газопровода Комотини – Стара Загора".  Според Петков, от днес ние ще получаваме азерския газ през Кулата, но от единия милиард, една трета ще получаваме на цената, която е в договора, а другите две трети ще получаваме по пазарна цена. "За това някой е подписал анекс и този анекс трябва да бъде огласен и да е ясно кой и с каква санкция го е подписал", категоричен е той.

Румен Петков обяви още, че вече не смята, че този парламент трябва да бъде съхранен. "Моят ентусиазъм да обяснявам, че този парламент трябва да бъде съхранен се изчерпи в мига, в който видях 22-та законопроекта, които трябва да бъдат приети и за които премиерът Кирил Петков е поел ангажимент в Брюксел", обясни лидерът на АБВ.

Румен Петков пред руското посолство: Двете ноти на България и Русия не трябва бъдат довеждани до крайната си фаза

Във всички случаи на този етап трябва да се постигне разбирателство двете ноти на България и на Русия да не бъдат довеждани до крайната...

Той уточни - Закон за изменения и допълнения на Закона за енергетиката трябва да бъде приет третото тримесечие на 2022 година. Либерализират пазара на дребно на електроенергия най-късно до 31 декември 2025, като осигуряват постепенно пълно дерегулиране на цените на дребно за домакинствата, т.е. премиерът е поел ангажимента ние да ликвидираме регулирания пазар за битовите потребители, уточни Петков.

Второ, Народното събрание приема резолюция, с която одобрява пътна карта за постигане на неутралност по отношение на климата, като в резолюцията се определя крайна дата за постепенно преустановяване използването на каменни въглища, посочи още той. "Сега, когато Германия, Франция, Австрия обявяват, че разширяват добива на въглища и производството на ток от въглищни източници, ние сме поели ангажимента да закрием и въгледобива, и базовите мощности за добив на електроенергия", посочи Петков. 

"Не считам, че нормалното функциониране на централата в Козлодуй е поставено под въпрос", каза още той и обясни защо - в последните десетина години на Руската федерация бяха наложени повече от 10 000 санкции и Руската федерация не е отвърнала на нито една от тях.

"Безумието на нашето правителство си е наш проблем, който се надявам до 3 – 4 месеца да решим генерално, но ми се струва, че не бива да търсим заплаха там, където не съществува", заключи Петков.

Непосредствено преди пресконференцията, организирана от АБВ и коалиционен съвет "България - Русия", в която участваха и проф. Захари Захариев, председател на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Светлана Шаренкова от Българо-руски информационен пул, журналистът Велислава Дърева, Снежана Тодорова, председател на КС „България – Русия",  те и много техни съмишленици бяха пред руското посолство, за да кажат на изгонените от България представители на дипломатическата мисия на Руската Федерация у нас, че не са сами.

Румен Петков: Още през юли и август България ще има тежък газов недостиг

Още през юли и август България ще има тежък газов недостиг, прогнозира пред медиите в Стара Загора председателят на АБВ Румен Петков. Т...

След среща с посланика и пълномощния министър на Руската федерация в София Н. Пр. Елеонора Митрофанова и Филип Воскресенски, Петков изрази надежда, че на днешната среща в Министерството на външните работи ще се постигне разбирателство двете ноти на България и на Русия да не бъдат довеждани до крайна фаза. Но, както стана известно, разбирателство не е постигнато.

"Сегашният кабинет и участващите в него партии се превръщат в съотговорници на онова, което ще последва", коментира проф. Захари Захариев. Той каза, че очаква ясна и категорична позиция от страна на президента, както и задействането на българската съдебна система. "Да се предприемат стъпки за юридическо решаване на проблема – по линия на ВАС, другото касае злополучния парламент – да се намерят 50 депутати, които ще внесат искане до Конституционния съд", добави той.

Запитана какво ще последва, Светлана Шаренкова каза, че когато се развалят връзки, това е вредно за по-малката държава и категорично заяви: "Няма да бъдат прекъснати връзките заради Кирил Петков, който е временно тук. Той и Асен Василев седят на своите куфари".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика