Румен Радев: България и Португалия са единни в стремежа си да работят за по-добро бъдеще на Европа

2177
Румен Радев: България и Португалия са единни в стремежа си да работят за по-добро бъдеще на Европа
Снимка: Пресцентър - Президентство

България и Португалия са обединени от историята си, от богатото културно наследство и вдъхновението на нашите народи да работят за по-добро бъдеще. Това заяви президентът Румен Радев днес в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където със съпругата си Десислава Радева присъства на лекция на тема „Европа – перспектива за бъдещето“, изнесена от португалския държавен глава. Днес е вторият ден от официалното посещение на Марсело Ребело де Соуза по покана на българския президент.

В Аулата на Софийския университет президентът на Португалската република, който е  изтъкнат преподавател и изследовател с академична кариера в сферата на правните и политическите науки, беше удостоен с почетно звание „Доктор Хонорис Кауза“. Впечатляващо е да се види как университетски професор със своите задълбочени познания допринася за развитието на съвременната политика в Европа, подчерта Румен Радев.

Президентът на Португалия идва на официално посещение у нас

На 2 и 3 юни 2021 г. държавният глава на Португалската република Марсело Ребело де Соуза ще бъде на официално посещение в България по п...

Марсело Ребело де Соуза подчерта от своя страна, че оказаният от  Софийския университет „Свети Климент Охридски“ жест означава много за всеки академичен човек. По думите му демокрацията означава свобода и върховенство на закона. Тя е постоянно предизвикателство, изисква ежедневна промяна към по-добро, а действията ни или подобряват, или влошават качеството й. „Трябва да помислим за бъдещето на Европа, за да отговорим на надеждите на хората. От отговора на всички предизвикателства пред ЕС зависи бъдещото му глобално място“, посочи в лекцията си португалския президент.

По-рано през деня Румен Радeв и  Марсело Ребело де Соуза посетиха Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Двамата разгледаха експозицията „Португалия в ръкописите и старите книги на Националната библиотека“, съдържаща три съчинения, съхранявани в Библиотеката: "Джихан-нюма" (Огледало на света) от 1732 г. на автора Кятиб Челеби, "Тарих ел-Хинд ел-Гарби ел-мусемма би хадит-и нев" (История на Западните Индии) от 1730 г. и "Нузхат ал-муштак фи хтирак ал-афак" (Книга за развлечение на копнеещия да преброди страните) – ръкопис от 1556 г. на Мухаммад б. Мухаммад ал-Идриси. Част от представената експозиция бе и първото издание на Нюрнбергска хроника от Хертман Шедел, отпечатана на 12 юли 1493 г. от Антон Кобергер. В Националната библиотека българският и португалският президент разгледаха и зала „История на книгата“, в която са изложени Бориловия синодик от XIII в. и Енинския апостол от XI в. Двете изключително ценни книжовни произведения са включени в регистъра на програмата на ЮНЕСКО „Паметта на света” за опазване на световното документално наследство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за прамиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика