Румен Радев: България високо цени подкрепата на Германия за реализацията на българските външнополитически приоритети

1993
Румен Радев: България високо цени подкрепата на Германия за реализацията на българските външнополитически приоритети
Снимка: Пресцентър - Президентство

Подкрепата на Федерална република Германия за реализация на българските външнополитически приоритети в процеса на европейска интеграция, присъединяването ни към Шенген и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е особено ценна за България. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 отличи посланика на Федерална република Германия в България Кристоф Айххорн с орден „Мадарски конник“ първа степен. Дипломатът бе удостоен с държавното отличие за особено големите му заслуги за укрепването и развитието на българо-германските отношения.

„За мен е истинско удоволствие да отлича не само един прекрасен германски дипломат, но и голям приятел на България“, подчерта държавният глава в словото си и отбеляза, че в рамките на своя мандат у нас с енергия и всеотдайност посланик  Айххорн е успял да даде допълнителен тласък за възходящото развитие на отношенията между България и Федерална република Германия на високо и най-високо политическо ниво.

Румен Радев: Планът за възстановяване е възможност за реална модернизация на страната

За България Планът за възстановяване и устойчивост не е само финансови средства, а възможност за реална модернизация на страната. Затов...

Румен Радев открои нарастващия въпреки трудностите, породени от пандемията от COVID-19, стокообмен между България и Германия, който достига 10 млрд. евро. По думите на президента това се дължи до голяма степен и на активността на посланик Айххорн, неговите срещи и подкрепа за германския и българския бизнес, както и активният му обмен с Германо-българската индустриално-търговска камара.

„Отношенията между България и Германия далеч надхвърлят търговско-икономическото ни сътрудничество“, подчерта още президентът Радев и изтъкна отличните двустранни връзки и взаимодействие в областта на образованието, науката и културата, които дават възможност на младите хора в България да се докоснат до красотата и богатството на германските език и култура.

На церемонията на „Дондуков“ 2 Румен Радев отбеляза и значението на голямата българската общност във Федерална република Германия за развитието на двустранните отношения. Стотиците хиляди български граждани, които учат и работят в Германия, допринасят за още по-голямо задълбочаване на връзките между двата приятелски народа.

Посланик Кристоф Айххорн благодари за оказаната почит и за българското гостоприемство, което е срещнал по време на своя мандат. По думите му в българо-германските отношения имат голям потенциал, който може да се реализира с подкрепата на двете държави. Дипломатът отбеляза също така, че само заедно европейските държави могат да преодолеят огромните предизвикателства, пред които са изправени днес Европа и светът.

Румен Радев има дългосрочни цели в политиката, смята Калоян Методиев

През последните 10-11 месеца ГЕРБ и Бойко Борисов подкрепят президента Румен Радев. Вижда се от всяко изказване на бившия премиер. От д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика