X
 
 

Румен Радев: Евроинтеграцията на Северна Македония да е по критерии, заложени и от България(ВИДЕО)

2887 4
photo of Румен Радев: Евроинтеграцията на Северна Македония да е по критерии, заложени и от България(ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС
Евроинтеграцията на Северна Македония е изостанала и трябва да се осъществи по ясни критерии, които защитават българския национален интерес. Това обяви президентът Румен Радев след консултативната среща с премиера Бойко Борисов, вицепремиерът Екатерина Захариева и зам.-председателят на парламента Кристиян Вигенин.

България винаги е подкрепяла европейското развитие на Северна Македония. Ние инициирахме подписването на добросъседския договор и се надявахме наслоените с години проблеми да бъдат решени, но това не се случи, коментира президента.

Румен Радев: Трябва да задълбочим евроинтеграцията

Стратегическата перспектива на България е да задълбочи европейската си интеграция, а това е невъзможно да се случи без присъединяване в...

Липсата на конкретни срокове в договора доведе до изоставане на евроинтеграцията на Северна Македония ,продължи той. Поведението на съседката ни обаче в момента поражда несигурност и недоверие.

И сега, по думите на Радев, страната ни не трябва да позволява евроинтеграцията на съседката ни за сметка на българската история. Като знаци за това Радев разчете "обезпокоителните резултати от работата на съвместната комисия и поведението на политиците в нашата съседка".

Необходими са незабавни действия за национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българският национален интерес, заяви президентът Радев.

Той обяви, че всички присъстващи на срещата са се обединили около позицията да бъдат създадени изисквания, които да са част от преговорния процес за еврочленство на Северна Македония.

"Тези критерии трябва да залегнат в преговорната рамка и да станат задължително условие за приемане на Северна Македония в ЕС. Българското правителство се ангажира да формулира ясни крайни цели, които да бъдат постигнати преди приключването на преговорите с ЕС а също така и междиннни цели с ясни измерители за всеки етап от преговорите с ЕС", обясни президента.

След като правителството изработи позицията, тя ще бъде ратифицирана от българският парламент, подчерта президентът.

Радев подкрепи "Северна Македония", поиска необратимост на Договора за добросъседство и обвини Борисов

Договорът с Гърция изключва поправки и отмяна, а този с България позволява отмяна. Това поставя България в позиция да търси гаранции. Т...

Особено внимание трябва да се обърне на текстовете в учебниците, учебните програми, надписите върху паметни плочи и музей, защото те гарантират чистата история, допълни президентът.

Важно е да се очертаят т.нар червени линии, които трябва да гарантират че евроинтеграцията на Северна Македония, която няма да използва българската история за разменна монета, подчерта Радев. 

Президентът добави, че тези условия трябва да са ясни и открити условия. А при тяхното неизпълнение да не се дава ход на следващите етапи на преговорния процес. Това трябва да бъде ясно още при старта на преговорния процес за Северна Македония, заяви той.

Една такава коректна и открита позиция ще е в полза на България, на ЕС - защото ще донесе стабилност в региона, а и на Северна Македония - устойчивост на приобщаването й към Общността.

На днешната среща поставих на масата и въпроса за еърполисинг/air policing/ – имаме принципно съгласие, че българското правителство ще използва всички лостове в рамките на НАТО, така че да поеме своята част от отговорността. За това нещо имаме и средства и възможности, каза президентът.

По думите му България може да поеме дежурства за опазване на сигурността на въздушното пространство над Северна Македония и трябва да го направи. Така ще покаже още веднъж отговорността си за стабилността на Балканския регион.

Каракачанов настоя България да спре да подкрепя Северна Македония*

„Ако Министерският съвет не отложи въпроса за членството на Македония, докато тя не изчисти историята от фалшификации, ВМРО ще на...

В следващото видео можете да видите цялото изказване на президента Румен Радев след консултативната среща за Северна Македония.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Каквото има да се случва за Македония ще се случи без съобразяване с БКП-ЦИГАНЬОР-БЪЛГАРЩИНИСТКИТЕ искания - също както стана с Евро-пакета "Мобилност", дето мАнгела Джанбаз "усвои" едни милиони от босовете на БКП+ДС-каруцарските фирми без какъвто и да е положителен резултат за тях! Иначе ДС-"собственикът" на македонската история, Македония и македонците, в качесъвото си на КАЗАРМЕН робовладелец, виж още ›› ДС-Ванче караШкембе и БКП-българеещия се ДС-патриотарстващ КАТУН от Влашко-Мундарските Рептили и Орки (ВМРО) са едни нискойерархични изпълнителнители на БЮДЖЕТНО ПЛАТЕНИ мръсни олигархични ПОРЪЧКИ! В момента ДС-Ванче е високоговорител на тези, за които Македония е най-удобния и най-близък плацдарм извън евро-регулациите за пране на криминални пари, контрабанди, източване на ДДС, преводи на криминални пари към лични сметки по офшорни зони, .... Ярък пример е Христо Бисеров от ДПС с оправдателните присъди, а в Македония кандидата за български почетен консул криминалния перач на пари и рушветчия Орце Камчев! Освен това се удовлетворяват интересите на Русия за Македония извън НАТО и ЕС, както и за евентуалното замразяване на евро-членството на Б-ия със спиране на евро-дотациите и разоряване на БКП+ДС-ШАЙКАТА в КЕНЕФА-КОЧИНА! И караКочинов го "играе" пак ПРЕДИЗБОРНО с лъжливите пропагандно-манипулационни БКП-ЦИГАНЬОР-БЪЛГАРЩИНИСТКИ ДОГМИ с измислени фразеологични клишета и калъпи, на които раннопенсионираният фатмашко-ченгесарски и пропагандно-манипулационен БКП+ДС-ДОБИТЪК се лови!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ние нямаме морално право да искаме от потомците на Вардарските българи как сега да се определят и наричат, но те имат още по-малко научно и правно (да не говорим за морално !) основоние да променят със задна дата българската идентичност и история на своите предци ! Всеизвестно е, че нито във Византийската империя, нито в Средновековните Първо и Второ Българско царство, нито в Сръбската среднов виж още ›› ековна история, нито в Османската империя някой някога е чувал или споменавал за съществуване на „македонска” народност, още по-малко за такава държавност. Възкресяване на името „Македония” като географско понятие става едва след появата на новоосвободената Гръцка държава през 1845 г. по асоциация с нейната антична история и като „аргумент” за нейните националистически амбиции. Реалностите в средата на 19 век, обаче, са такива, че от векове доминиращ етнос в тази геграфска област е вече българският. Добре известно е също, че всички възрожденски и ВМРО деятели от този регион са с открито изразено българско самосъзнание и техните решения, както и цялата им служебна и лична кореспонденция са написани на книжовен български език. Нещо повече, мнозинството от тях са български духовни будители и просветители, български свещенници и учители, български офицери и политици. Отчуждаването на Вардарските българи от вековните им български корени започва с попадането им след 1913 г. под сръбска власт, а „преобразуването” им в нова, несъществувала до тогава „македонска” националност с книжовен език и писменост, различни от официалните български, се извършва след 1944 г. в рамките на бивша Югославия в изпълнение на политическо решение на Тито. Както в научно-исторически, така и в юридически, а да не говорим в морален план е недопусктимо политически да се гради „идентичност” и „държавност” чрез манипулативни тълкувания и ревизиране със задна дата на идентичноостта и вековната история на българския народ !!! Ето защо, ако лидерите на новосъздадената държава Република Северна Македония желаят на дело добросъседски отношения с Република България и по-нататъшна подкрепа за приемане в ЕС, то те са длъжни да официализират най-сетне в своята история тези неоспорими факти. Това по никакъв начин не умаловажава и уязвява сегашната им идентичност и достойнство. Напротив, устойчиво бъдеще се гради единствено и само върху здравите основи на истината !
 • българин 1.1 българин преди 1 месец Профил на трол?
  Късно е моме за китка, да сме мислили кога сме договор подписвали, а сега да не се дупим повече на кремълските кръволоци, в ЕС граници няма, нали?!
  : 1 !
 • Македонецъ 1.2 Македонецъ преди 1 месец Профил на трол?
  Толкова дълго да пише човек за да покаже, че не знае нищо. Македонци поне от 6 века преди Римската империя. Тази анимационна карта започва от година 400 преди Христа, а Македония си стои стабилно на картата. visualcapitalist.com/2400-years-of-european-history/
  : 0 !
Последно в Актуално