X
 
 

Не македонците са присвоявали чужда история, а само Груевски, убеден е Заев

3325 25
photo of Не македонците са присвоявали чужда история, а само Груевски, убеден е Заев
Снимка: БГНЕС
Не македонците присвояваха чужда история, а само Груевски (бившият премиер на страната Никола Груевски - бел. ред.) и неговия политически елит и послушници квазиексперти, които тръгнаха в медийна офанзива, за да оправдаят инженеринга на идентичността“. Това написа македонският премиер Зоран Заев във Facebook страницата си след реакциите в страната спрямо интервюто му за гръцката телевизия „Алфа“.

В статуса си Заев отбелязва, че той от дълго време е говорил за злоупотребата с историята с политически цели, а именно това е направил и пред гръцката телевизия „Алфа“, на която е отговарял за вредните политики на национализъм и антиквизация в миналото.

Никола Груевски

„Не може да бъде клеймен за нещо, което не аз, а Груевски и неговата идеологическа машинария го правиха в продължение на 10-11 години“, подчертава Заев и добавя, че пропагандата на бившия премиер е провела инженеринг на идентичността, "за да насадят нещо, което не е природна, нито същинска част от македонския национален корен".

Проведоха масивна и масова културоложка операция, наречена антиквизация, с което ни скараха с всичките ни съседи. Те успяха да ни държат в изолация цяло десетилетие. И докато те управляваха и насърчаваха дебатите, за това кои сме и какви сме, ни хвърлиха в изолация и хвърлиха нашите приоритети – ЕС и НАТО – в тъмните мазета. Те блокираха целия процес", категоричен е Зоран Заев, пише агенция "Фокус".

"И докато го правеха зад тази димна завеса те извършиха всички грабежи и политически престъпления, за които сега са изправени пред правосъдието. Вложих цялата си политическа сила, за да реша въпросите за бъдещето на идните поколения", подчертава македонският премиер.

Нашата страна и нашия народ се справиха с антиквизацията и аз ще продължа да говоря публично за необходимостта от мир и сътрудничество на Балканите, но и за моментите от общата история, които обединяват и свързват народите“, категоричен е още Заев.

"България много ни помага"

Българската православна църква изигра историческа роля за Македонската православна църква, коментира и пред агенция БГНЕС Заев.

Македонският премиер посочи, че през последните две години след подписването на Договора за приятелство и добросъседство много неща са се променили в положителна посока. „България може много да ни помогне в процеса на евроинтеграция и България много ни помага. Тя беше първа, която се бореше в Европейската комисия, за да получим дата за започване на преговори. България сподели целия си опит, който има в процеса на преговорите за присъединяване. Тя беше една от първите държави, които ратифицираха нашия договор за членство в НАТО. България показа своето приятелство. Вярвам, че и ние показваме същото“, подчерта Зоран Заев.

В същото време той се спря и на системата, която беше създадена след 1945 г. и тровеше в продължение на десетилетия двустранните отношения. „В двете страни има структури, които не се радват на случващото се, те са част от миналото, също така има и структури, които са ориентирани по на изток. Знам това“, предупреди Зоран Заев.

Зоран Заев и Бойко Борисов

По думите му за последните две години има сериозен напредък в търговския стокообмен и културната сфера. За първите десет месеца на 2018 г. двустранната търговия е нараснала с 16,95% спрямо 2017 г. „Това е голям процент и говори за възможностите, които сме създали за икономическо сътрудничество“, посочи Заев.

Той отбеляза, че продължава и културният обмен – български театрални постановки се поставят в Северна Македония и обратното - македонски в пет-шест града на България. Роля за сближаването между двата народа имат и концертите.

Парламентът в Скопие прие оставката на Груевски

Парламентът на Македония днес прие оставката като депутат на бившия премиер на страната Никола Груевски, който се укри от македонската ...

Коридор №8 е необратим

Зоран Заев е убеден, че Коридор №8 е необратим. По него македонската страна работи много активно. На първо място за изграждането на железопътна линия от Куманово до българската граница. Тя трябва да бъде пусната в експлоатация най-късно през 2025 г.

Македония осигури 580 милиона евро за изграждането на железопътната линия от Куманово до българската граница. С това ще имаме завършена железопътна линия от Скопие до София. Срокът да бъде пусната в експлоатация е най-късно до 2025 г. Първата фаза вече се изгражда интензивно. В момента пристъпваме към реализацията на втората фаза, за която имаме грант от 68,7 милиона евро, отпуснат от „Уестърн Болкън инвестмънт фонд“. Третата фаза е най-голяма и е на стойност 405 милиона евро. Тук имаме 60 милиона евро грант от ИПА и кредит от 345 милиона евро. Направихме синдикат между две банки Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Това са огромни пари за Македония“, каза Заев. Той добави, че паралелно с това се изгражда високоскоростен път от Куманово до българската граница, който ще бъде построен до две години и вече няма да ни се налага да пътуваме по пътища с дупки, когато искаме да посетим София или Скопие.

За общата история

Зоран Заев посочи, че комисията по историческите въпроси е създадена, за да надгради приятелството между двата народа. „Самата комисия вече постигна съгласие за някои важни исторически личности – Светите братя Кирил и Методий, Свети Наум, Свети Климент, цар Самуил. Ние направихме Договора, изграждаме приятелство, сътрудничество и добросъседство. В един такъв контекст комисиите трябва само да надградят това“, каза македонският премиер, който е убеден, че комисията ще постигне резултати през септември по актуалните въпроси.

БПЦ с неоценим принос

Заев: България е наш стратегически партньор и голям приятел

България е наш стратегически партньор и един от най-големите приятели на Република Северна Македония. Това заяви министър-председателят...

Българската православна църква направи смели стъпки по отношение на нашата Македонска православна църква – Охридска архиепископия, заяви Заев. Той посочи, че български владици посещават македонските църкви, а македонски – българските. „Нашите граждани, които са вярващи, като видят, че те си сътрудничат добре, ще подкрепят това приятелство“, заяви Заев и отново подчерта, че Светият синод на БПЦ първи е направил смели крачки, за да подпомогне процеса на получаване на автокефалност от МПЦ. Заев е убеден, че Македония като суверенна държава има право на самостоятелна и независима църква.

Бъдещето на Преспанския договор

Зоран Заев оцени като положителни първите сигнали, които дойдоха от новоизбрания гръцки премиер Кириакос Мицотакис.

Зоран Заев и Алексис Ципрас

„Когато договорът се ратифицираше, той заяви, че е против него, но ако гръцкият парламент го ратифицира, това е международна ратификация и трябва да гледаме напред. Вярвам, че колкото повече минава времето, договорът ще даде положителни придобивки и за Македония, и за Гърция“, категоричен е македонският министър-председател.

Заев: България се бори за интеграцията на Северна Македония в ЕС и НАТО

Не искам да спекулирам и не вярвам България да е замесена в този криминален случай. Това заяви македонският премиер Зоран Заев по отнош...

Балканите не са буре с барут, а европейски регион

Македонският премиер припомни, че миналото на Балканите е показало какво означава промяна на границите – смърт, унищожение и бежанци. Според него нашият регион е нов и той вече не е бурето с барут. „Балканите станаха европейски. Всички трябва да намерят положително решение на проблемите. Северна Македония даде пример за това с договорите си с България и Гърция, с които намери това положително решение. Вярвам, че и останалите страни трябва да се движат в тази посока“, категоричен е Заев.

Северна Македония подкрепя решение, което ще изгради приятелство и траен мир, което би осигурило по-голямо регионално сътрудничество и интеграция на целия регион в ЕС. „Това е решение, което ще даде сигурност и на албанците, и на сърбите, както и на всички останали народи, които живеят на Балканите“, подчерта Заев.

Случаят "Камчев"

Бойко Борисов по никакъв начин не ми се е обаждал за македонския бизнесмен Орце Камчев, който е разследван. Той не би си позволил подобно нещо, защото той е европейски премиер и зачита върховенството на закона, заяви Заев.

„Ние сме европейска страна и искаме да говорим за бъдещето и да правим модерна политика. Това е политиката, която правят Макрон и Меркел, политика, ориентирана към бъдещето, която дава перспективи на младите хора“, заяви в заключение македонският премиер Зоран Заев.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Македонецъ 12 Македонецъ преди 3 седмици Профил на трол?
  Абе ти 7.2 сериозно ид*т ли си или се правиш на такъв ? Не бе сериозно те питам ? Какво за г. пулевски ? Той е Български революционер участвал в Легията на Г.Раковски , Сръбско/Турската война в която са участвали и много Българи и в Руско/Турската Освободителна война 1877/1878. Участник и в Кресненското/Разложкото въстание срещу Берлинският конгрес ОБАЧЕ. Да той попада по Сръбско влияние така е и виж още ›› възприема доктрината новакович и за това и го изписвам с малки букви.
 • Македонецъ 12.1 Македонецъ преди 3 седмици Профил на трол?
  Ама той е един от Геройте на Шипка и умира в София мисля , че малко преди началото на 20 век. Абе странна работа като сега. Аз съм като Баба и Дедо с произход днешната ви държава Р.С.Македония. Ако не беше коминтерна то идеята от отделен македонски народ щеше да си остане САМО ИДЕЯ бе , 7.2. Този пулевски , мисирков/ а той накрая и се ОТКАЗВА/ , чуповски и да има още 20/30. Какви ми ги пишеш 7.2 ?
  : 0 !
 • Македонецъ 12.2 Македонецъ преди 3 седмици Профил на трол?
  И странна работа 7.2. Всичките ранни македонсти каквито и да си ги мислили и правили все около България им минал живота , сега гражданите/ките на Р.С.Македония с Български паспорти шо не са с Хърватски или Словенски паспорти ? Те също дават право за работа в ес.И що както и в миналото , но и СЕГА София е 2рият по големина Р.С.Македонски град , а не Е Загреб или Любляна ? Ей 7.2. цял Свят ви се см виж още ›› ее , а Враговете ви са и наши Врагове. Няма бегане. Манипулатора и лъжеца си ти , а аз съм Македонеца БАШ тоест чист БЪЛГАРИН.
  : 0 !
 • Анонимен 12.3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Агента Петко Славейков в 1871 пише отдавна сме чували че Македонците не биле българи а Македонци наследници на дрежните Македонци на Филип и Александар. Одавна 1871 е значи най късно 1960, когато Новакович бил тинейджер, е как тинейджер измисля цял народ, вие си знаете. За Пулевски прочеи история Славяно Македонска па ще пишеш. Така ептен си лаик.
  : 0 !
 • Македонецъ 11 Македонецъ преди 3 седмици Профил на трол?
  ВЕЧНА СЛАВА НА ГЕРОЙТЕ ОТ БЪЛГАРСКИЯТ ВЪТРЕШНО МАКЕДОНО/ОДРИНСКИ РЕВОЛЮЦИОНЕН КОМИТЕТ НАСЛЕДНИК НА БРЦК. С НАЙ ВЪЛШЕБНИЯТ КОМИТА ДРУГАРЯТ ГЕОРГИ ДЕЛЧЕВЪ/ мой ПОЛИТИЧЕСКИ БАЩА И СЛЪНЦЕ/ ТОЙ БЕШЕ ДЖЕДАЙ . ТАКИВА ХОРА НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КАКВИ СА ПО НАРОДНОСТ , НО ТОЙ БЕШЕ БЪЛГАРИН ОТ КУКУШЪ НЕ ОТ кикилис. UP I.R.A. FREE ULSTAR
 • Григор Прличев во 1885 10 Григор Прличев во 1885 преди 3 седмици Профил на трол?
  Мајка Македонија е многу ослабната. Откако го роди големиот Александар, откако ги породи светите Кирил и Методиј, оттогаш мајка Македонија лежи на своето легло ужасно изнемоштена. Но мајка што роди вакви синови, во иднина ќе роди и други како нив... Ќе произведе уште многу Кириловци и Методиевци, кои ќе бидат светилници на нашите училишта и столбови на нашата вера и кои ќе го прославуваат македонс виж още ›› кото име!
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Добро е што повторно сме заедно, Бугари и Македонци. Истата мајка ни раѓа, а потоа другите нè разделија. Кога бевме заедно, отсекогаш сме биле многу посилни.
  : 2 !
 • Октомври 10.2 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Ке ви пишем на днешнен официален Български език.Макар и роден в Н.Р.България аз нямам тук село , щото то е при вас в Р.Македония.Аз винаги съм бил и един от вас и разбира се с Българско самосъзнание , зашото така са ме научили баш за мен Македонците мойте Баба и Дедо, другите не ги познавам , но Баба е от вашата Държава , а Дедо е роден тук ама от Македонски бежанци.
  : 2 !
 • Октомври 10.3 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Виж 10.1. още не сме заедно макар , че София е вторият по големина македонски град днес Имам в предвид жителите/ките граждани/ки на Р.Македония. Иначе много сме в София , Пловдив , Плевен , Бургас , цялото Ю. и С. Черноморие , Варна. Всички сме Българи/ки радвам се , че си и ти осъзнат такъв. Ама бъркаш ес е една Мизерна Вавилонска кочина враждебна на всички европейски Народи. Те градят Звездата виж още ›› на Смърта , а какво пише Т. Китанчевъ. БЛУДНЕЦЕ ВАВИЛОНСКА. Мани ме мене , слушай Од Връв ПИРИНА.
  : 2 !
 • Октомври 10.4 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  До 10 Да ЦАР АЛЕКСАНДЪРЪ Е НАШ ЦАР , А НЕ ГЮПТСКИ. АМА ти НИ ЗАБРАЯВАШ В България. Ама всички /македонисти/ ВСЕ НИ ЗАБРАВЯТЕ , А БЪЛГАРИЯ Е НАЙ МАКЕДОНСКАТА ДЪРЖАВА. АМА ПУСТ титовизъм. А , Князъ Аспарухъ Е ВНУК АЛЕКАСАНДРОВЪ дошъл със СИЛА на името БЪЛГАРИЯ ПО ДЕДОВИТЕ СИ ОГНИЩА. Ето това е засякал и ЕДИН ОТ НАЙ ГОЛЕМИТЕ БЪЛГАРСКИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ ГРИГОРЪ ПЪРЛИЧЕВЪ.
  : 2 !
 • Коста Шахов 9 Коста Шахов преди 3 седмици Профил на трол?
  Нашата татковина Македонија си има историја за своето минато, каде што се гледа нејзината моќ, величина, како и нејзиното политичко потчинување под власта на тогаш моќната Турска империја... Денес, секој Македонец, кога го спомнува Александар Македонски, вели: Ние сме го имале цар Александар Велики. Со тие зборови тој си припомнува за блескавиот период и величието на Македонската држава. Александа виж още ›› р Македонски стои пред лицето на секој Македонец како национална гордост!- Коста Шахов.1888 година
 • Анонимен 8 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  .. А Македонци оту се староместни полострофски жители и гостопријемци и болгарски и српски и горцки и од други народности, а суседи елински, затоа во оваја книга кажуваме Славјанско-маќедонска историја и за од сви живуштих пришелци полострофски - да си знојат кој когашен је —Ѓорѓија Пулевски, „Славјанско-маќедонска општа историја“, 1892
 • Анонимен 7 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Татковина ја ово место мило Македонцим, кралевина била под краљом Филипом, старо царство, јесте од цара Александра, наш цар македонски, познат Александар велики ув вселену. Он је наше царство во Полостров Балкански је го оставил все горским Славјаним-Георги Пулевски
 • Октомври 7.1 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Малко сърбееш. ДА СИТЕ СМЕ ЕДИН НАРОДЪ БЕ. АМА ти май си сърбин. Е , вие с хърватите и черногорците сте се отделили преди много векове , ние преди 50 години наложено от раз. Ама кой сме ние ? Аз в моят случей съм и те и ние. Абе ЧИСТ БЪЛГАРИН
  : 1 !
 • Македонци оту се староместни полострофски жители и гостопријемци и болгарски и српски и горцкинимен 7.2 Македонци оту се староместни полострофски жители и гостопријемци и болгарски и српски и горцкинимен преди 3 седмици Профил на трол?
  бъди и марсианец ако искаш, аз пиша за моите предци как са се смоопределяли. История славяно македонска од Георги Пулевски където между другото казва "А Македонци оту се староместни полострофски жители и гостопријемци и болгарски и српски и горцки и од други народности, а суседи елински, затоа во оваја книга кажуваме Славјанско-маќедонска историја и за од сви живуштих пришелци полострофски - виж още ›› да си знојат кој когашен је " Hаписана 50 години пред да се роди тито. А промитите ви мозъци пропагират че македонците ги измислил тито.
  : 0 !
 • Зайо Байо-квазиексперт 6 Зайо Байо-квазиексперт преди 3 седмици Профил на трол?
  Баси дивия македонски антиквизионен ПОПУЛИЗЪМ!!!
 • Анонимен 5 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Радваме се, че начело на Република Северна Македония застанаха политици с европейски манталитет и визионврско мислене, които се еманципират от десетилетно провежданата югосърбомснска политика на манипулации и смразване със съседите! Искрено желаем успех на нашите братя от Македония по пътя на интегрирането им в нашето общо европейско семейство!
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  То се знаеше, че не македонците, а сърбите са които непрекъснато търсят конфронтация с българите и това не е от скоро, а е още от средновековието. След отделянето на Македония от Сърбия, просто беше въпрос на време за да тръгнат нещата в правилната посока. Ако няма някакви резки промени, до 10 години Македония и България само формално ще са отделни държави.
  : 2 !
 • Октомври 4 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  ЖИВЕЛА МАКЕДОНИЯ ОВО ЗЕМЯ БЪЛГАРСКА И ПРИ ОХРИДЪ И ПРИ ЛЕРИНЪ И ПРИ КУМАНОВО И ПРИ СТРУМИЦА И ПРИ КАВАЛА И ПРИ СИМИТЛИ.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Каква история имаме да делим между България и Македония? Тя не е българска или македонска а наша, обща. Историята не е чувал с картофи, да си ги поделим. По скоро гърците, като нашественици на Балканите, са тези, които са присвоили огромна част от общата ни история. Цялата гръцка митология е всъщност тракийска, а българи и македонци са наследници на Траките.
 • Октомври 3.1 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Да точно така. Браво. Само , че Българи и Македонци деленето е започнало през 1945 по политически причини макар , че това е една маргинална идея на един сърбин новакович още от 19 век.
  : 1 !
 • Октомври 3.2 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Идеята за съществуването на отделен Македонски народ различен и от Българи/ки , Сърби/кини и така нататък. Обаче НЯМА ТАКОВА НЕЩО. В България сме близо 30%Македонците/ките и ако не бяхме Българи/ки то Р.България щеше да има кюрдски проблем и лично аз щях да вървя по стъпките на Другарят Апо, но няма такова нещо. Изключвам 200/300 лумпена/ки*соросоиди*ки от престъпната /Х/омо, която най необезпокоя виж още ›› вано пръска лъжи и измами .
  : 0 !
Нагоре
missing image
Седмичен хороскоп за 19-25 август

Овен Това е седмица, в която да не се претоварвате. Възможно е да се наложи да поемете чужди задължения за известно време, но се договорете за срок,...