Румен Радев: Шансовете за правителство се изпариха, никой не иска да управлява по време на кризи

4055
Румен Радев: Шансовете за правителство се изпариха, никой не иска да управлява по време на кризи
Снимка: БГНЕС

Преди да се стигне до последния трети мандат има първи два мандата. Когато те не успеят или не искат да направят правителство, тогава третият мандат е обречен и то се вижда. Шансовете за правителство се изпариха. Това заяви президентът Румен Радев в интервю за Дарик радио. 

Той обясни, че на масата имало 5 опции за третия мандат. "Български възход" показаха, че са готови на всичко, но това е една от най-малката партии. "Никой не иска да управлява по време на тежки кризи, за да не губи доверие, електорат и всичко да бъде оставено в ръцете на служебното правителство, за да може президентът да носи отговорност", коментира Радев. 

Крум Зарков очаква президентът да забави разпускането на парламента заради главния прокурор

Президентът ще осигури време на Народното събрание, ако депутатите дадат във вторник символен знак - че са готови да приемат закона за ...

По думите му, когато се взима решение за мандата се анализират всички възможни ситуации. Няма да отричам, че скандалът с Нексо продължава да има потенциал да се намеси в българския политически живот и да не може една коалиция да направи управление, посочи Румен Радев. 

"Демократична България" имала своите шансове за съставяне на правителство.  В последните години Христо Иванов говорел непрекъснато, че ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат поставени под карантина и никога с тях. Ръководството на ДБ запази мълчание и не каза "не", когато започнаха сметките за правителство с мандатите - това беше промяната. Тогава Христо Иванов не каза "не" породи притеснения, че електората на ДБ ще отлети, изтъкна Радев. 

Той е видял още как лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и лидерът на БСП Корнелия Нинова си подават топката за модела "Радев". 

Той посочи, че се губи факта, че няма да има парламент в следващите 2 месеца. Ако питате ЦИК кога трябва да се проведат предсрочните парламентарни избори, при нея вече пристигат информация от печатницата, че няма да има хартия за машините, ако изборите са на 26 март, предупреди Радев. 

Георги Свиленски: Няма защо да държим мандата, президентът го бави 4 месеца

Още от получаването на мандата заявихме, че ще положим усилия по 4 приоритета, няма партия, която не ги подкрепя. Поканихме всички парл...

"Моята цел е да има максимално добра организацията на изборите и максимално бързо да се движим към тях. Очаквам да чуя от Народното събрание дали им трябва време, за да приемат необходимите закони", каза Радев, като не уточни с точност кога ще разпусне Народното събрание. 

По отношение на приемането на България в Шенген, Радев заяви, че никоя държава не може да обещае нулева миграция. Румен Радев се надява Народното събрание да си свърши работата и да приеме всички законопроекти, свързани с Шенген и Плана за възстановяване и устойчивост. 

Шенген не трябва да се приеме като политическа панацея, а да се разглежда като ползотворно влияние върху икономиката, туризма, посочи Радев. 

Още: Крум Зарков очаква президентът да забави разпускането на парламента заради главния прокурор

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика