Румен Радев: За 1 година армията намаля с 1000 души

2689
Румен Радев: За 1 година армията намаля с 1000 души
Снимка: Actualno.com

На Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) бе анализирано състоянието на Въоръжените ни сили и способността им за изпълнение на поставените задачи по мисия „Отбрана. Констатирано бе, че Българската армия изпълнява част от задачите си в ограничен обем, основно поради некомплектованост в личен състав и остаряла бойна техника. Това каза президентът Румен Радев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, предаде „Фокус“.

"За 1 година армията намаля с близо 1000 души, старата техника остаря с 1 година, а нова не бе придобита. Обстановката около нас не стана по-спокойна", заяви той.

Плевнелиев: Румен Радев да не стои разкрачен между Русия и ЕС

Президентът Румен Радев трябва да се определи дали е с Русия или с Европейския съюз, а не да стои разкрачен. За това настоя бившият дър...

"КСНС се обедини около това, че съществените промени в геополитическата среда изправят националната ни сигурност пред нови предизвикателства", посочи президентът. "Не е овладян процесът на напускане на военнослужещи, а предприетите мерки не могат да дадат бърз резултат", коментира Румен Радев. "Остава открит въпросът за способността на Въоръжените сили да изпълнят ангажиментите си в пълен обем", изтъкна държавният глава. "Обединихме се около мнението, че са необходими неотложни мерки, гарантиращи повишаване на отбранителните способности чрез ускоряване на процесите на модернизация, поддръжка на наличната техника и осигуряване на бойната подготовка. Изграждането на способности означава ясна и дългосрочна политика по отношение на хората в отбраната", заяви президентът.

"Призовавам институциите да се отнесат отговорно към състоянието Въоръжените сили и към сигурността на българските граждани. Призовавам за делово отношение към нашите съюзници. Времето за декларации изтече – дела трябват", каза още Радев.

Припомняме, че в сряда (18 април) правителството прие т.нар. средносрочна бюджетна прогноза по Консолидираната фискална програма (КФП). В нея изрично е разписано, че са осигурени пари за нови изтребители и военни кораби (многофункционални модулни патрулни съдове). Става въпрос за минимум 2,5 млрд. лева. Кабинетът увери и, че е спазено изискването средствата за отбрана да не са по-ниски от размера на одобрения минимум за сектора на отбраната в съответствие с Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com