С гласовете на ГЕРБ "законът Пеевски" мина на първо четене

4234
С гласовете на ГЕРБ "законът Пеевски" мина на първо четене
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на първо четене законопроекта на Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС за промени в Закона за банковата несъстоятелност.

Това стана благодарение на гласовете на депутатите от ГЕРБ, като решението беше взето с 96 гласа "за", 10 "против" и 37 "въздържал се". "Обединените патриоти" не взеха участие в гласуването, с изключение на трима, които се въздържаха. Въздържаха се и от "Воля" - четирима депутати. БСП пък се разделиха - 10 социалисти гласуваха "против", а 30 се въздържаха.

Делян Пеевски: Не съм олигарх, днес задкулисието излезе на светло

"Днес задкулисието само излезе на светло, за да представи поредния си пасквил, наречен "Бяла книга за медийната свобода в България". Т...

Припомняме, че проектът беше огласен като мярка срещу вторичното ограбване на активите на КТБ. За целта се предвижда действие със задна дата на норми от проектозакона, за да бъдат обявени за нищожни редица цесии, при които вложителят се е споразумял с длъжника на банката, който е кухо дружество, и последният е поел неговото вземане, обаче не е платил нито на него, нито е внесъл дълга си на банката. Този момент подозрително покрива случая "Дунарит". Увеличава се от от две на пет години срокът, в който синдиците да могат да завеждат отменителни искове за такива сделки.

"Това беше грабежът на века от собственика на банката и неговия екип", обяви за пореден път вносителят Йордан Цонев. По думите му, ако още при възникването на проблема банката е била одържавена и капитализирана, както предложило ДПС, "цената за фиска щеше отново да е 3,6 милиарда, но загубите и щетите щяха да бъдат много по-малко".

"При същата цена за фиска щяхме да имаме по-добри резултати, нямаше да се загубят пари на общини и болници", посочи Цонев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика