С падането на Борисов от власт завърши българският преход, смята Александър Томов

14126
С падането на Борисов от власт завърши българският преход, смята Александър Томов
Снимка: БГНЕС

"България продължава да навлиза в тежка политическа криза. Това не е просто криза в доверието на една отделна партия, а криза в доверието на целия политически елит, на доверие в българските държавни институции.

Може да кажете, че ако все пак се сформира правителство на „Има Такъв Народ“, кризата ще бъде преодоляна. Струва ми се, че по-скоро не. Причината е в разминаването между очакванията на всички хора, които вярваха и се бореха за промяна и реалността, която става все по-очевидна.

Проф. Томов с размисли за политическата криза в България

"България е в политическа криза. Това е безспорно. Признава се и вътре в страната, и от международните наблюдатели. Основен аргумент е ...

Другата причина е не по-малко важна - изчерпване на търпението на нашите геополитически съюзници от корупцията в България и от общата политическа нестабилност, която е най-голяма сред всички членове в Европейския съюз. Нито Европа, нито САЩ могат да си позволят повече да подкрепят ситуацията, която се развива в България през последните няколко години. Санкциите по закона „Магнитски“ не са насочени просто срещу 5-6 човека, които са обвинявани в корупция. Ако внимателно вникнете в поредицата от изявления на американски официални лица - от сенатори до президента Байдън, ще разберете, че основните причини за санкциите са проникването на обвиняемите лица във върха на българската политика през последните 10-15 години", пише в свой анализ Александър Томов, преподавател и учредител на НГФ „ЗАЕДНО".

"Същото се отнася и за оценките на Европейския съюз. Все повече европейски политици, особено в Европейския парламент, констатират, че т.нар. „партии на статуквото“, техни лидери и депутати, пряко или косвено, са помагали на корупцията и на обвиненията по закона „Магнитски“. За ГЕРБ нещата са ясни. ГЕРБ наследи корупцията по високите етажи на властта и въпреки обещанията на Борисов не спряха тази корупция. Точно обратното. Доведоха я до абсурд и предизвикаха българското общество и международните ни партньори.

С падането на Борисов от власт завърши българският преход. Вече няма никаква възможност този преход да продължи. Или ще построим за няколко години нормална държавност и нормално общество, или ще понесем непознати по-рано удари и отвън, и отвътре. В момента сценарият, който може да доведе поне временно до стабилност е гласуването за ново правителство на партия „Има Такъв Народ“. Всичко останало може да има драматични последствия за икономиката на страната, доходите и цените на основни продукти. Компромиси са необходими и от страна на ИТН, и от т.нар. „партии на протеста“. Ако се стигне до трети парламентарни избори всички сегашни парламентарни ,включително ГЕРБ, ще претърпят допълнителни удари.

Днес в цялата страна могат да се чуят ругатни едновременно към Слави Трифонов, Бойко Борисов и все повече към Христо Иванов и Мая Манолова. Разпиляването на силите на протеста и намаляване на неговата политическа сила концентрира повече власт в ръцете на Слави Трифонов. Разбира се, недостатъчна, за да се управлява стабилно. Но нека си спомнят Мая Манолова и Николай Хаджигенов кой еднолично спря протестите през октомври 2020 г. и кой се опита да ги „яхне“ без да може да направи това. И Манолова, и Христо Иванов, и даже Костадин Костадинов мислиха повече за собственото си лидерство , отколкото за това протестът да се обедини и да прерасне в мощна политическа сила от няколкото безспорни общи цели, които всички си поставихме. Това е причината основните протестни гласове да се насочат към Слави Трифонов ,който беше най-популярен и не участва в нито едно в провалените правителства през последните 20 години.

Колко можем да загубим заради неспазване на правото на ЕС от управлението на Борисов?

България е европейски шампион по наказателни процедури в Европейския съюз. Причина за това е управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ, коме...

Оттук е изводът. Няма друг избор освен компромис, компромис и пак компромис. Това не означава,че няма и не трябва да има взискателност,контрол и ангажираност на новите министри със задължителните промени. Другото е криза. Не е връщане на Бойко Борисов на власт. Това няма как да стане вече. Но може да се стигне отново до протести, разпадане на основни партии и до крайно тежко безверие на българските граждани в собствената им държава. Така че, поемете отговорността си - господа нови, стари и още по-стари политици!"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика