С юридически хватки Доган изглежда опитва да си вземе плажа на Росенец

8463
С юридически хватки Доган изглежда опитва да си вземе плажа на Росенец
Снимка: Да България

Проектантът на т.нар. летен сарай на Ахмед Доган на Росенец - Калин Тихолов, обжалва пред съда решението за вписване на ивицата до резиденцията като плаж в кадастралните карти. Това твърди в свое официално съобщение партия "Да, България", чийто председател е бившият правосъден министър Христо Иванов.

Припомняме, че именно с неговата "акция" на плажа през лятото на 2020 година де факто започнаха големите протести срещу сегашната власт и конкретно с искания за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Общински съветник: Доган все пак си иска улицата до сарая в Росенец

"Доган все пак си иска улицата до сарая в Росенец! Очаквано заложената от ГЕРБ “бомба” в решението на Общинския съвет в гр....

След случилото се, общинският съветник от "Демократична България" в Бургас Димитър Найденов (бел. ред. - той се извини и обясни публично защо е подкрепил решение на Общинския съвет за пътя към Росенец в полза на Доган) предприе редица действия, сред които и искане ивицата да бъде нанесена на кадастралната карта като плаж. На 5 ноември 2020 г. Службата по геодезия, картография и кадастър (СГКК) - Бургас издаде заповед за изменение на кадастралната карта и регистри и вписване на ивицата като "крайбрежна плажна ивица" с трайно предназначение на територията като "защитена".

Въпреки решението обаче вписването на плажа в кадастралните карти все още не е факт. След запитване от Димитър Найденов защо се бави изпълнението на заповедта на началника на СГКК-Бургас от службата отговарят, че "в законоустановения срок срещу нея е постъпила жалба”.

Арх. Калин Тихолов като представител на фирма "Стрейтлайн" обжалва пред Административния съд в Бургас заповедта за нанасянето на плажа на картата и иска отмяната ѝ като незаконна. Тихолов казва, че представляваното от него дружество е собственик на постройка на плажа, но според "Да, България" няма нотариален акт за нея.

В мотивите си да оспорва нанасянето на плажа върху кадастралната карта Тихолов твърди, че липсата на ивицата в регистрите не представлява "явна фактическа грешка", както се посочва в решението на СГКК-Бургас. В жалбата той веднъж казва, че става дума за нововъзникнал морски плаж, а след това изразява съмнение, че такъв изобщо е налице. Тихолов заявява, че ивицата не е покрита с пясък и чакъл, а е "естествено самозалесила се територия, покрита с почва и обрасла с дървета и храсти". Сега той иска съдът да назначи експертиза и лицензиран геодезист да отговори с какво е покрита ивицата, вярно ли е заснета тя и вярно ли са отразени границите на терените. Иска и експертиза от лицензиран геолог, който да извърши ядкови сондажи и чрез геоложки разрез да посочи наличието на пясък, чакъл или други седиментни или скални образувания в пробите и приблизителното им отлагане.

Йордан Цонев: Резолюцията е петно върху българския политически живот

Тази резолюция е петно върху българския политически живот, директно пренасяне на предизборната кампания в Европа. Това заяви Йордан Цон...

"Никакви шикалкавения на институциите и слугите на Доган няма да ни спрат да си върнем плажа и държавата. Те много ясно разбират какво е срещу тях да стои нашата решимост", заяви Христо Иванов в коментар за новата жалба.

Предстои Административният съд в Бургас да реши дали и кога да разгледа жалбата. До приключването на случая плажът няма как да бъде отразен като такъв.

Наскоро пък собственикът на летния сарай на Доган - фирмата "Хермес солар" заедно със "Стрейтлайн" атакуваха без успех пред съда и решението на Общинския съвет в Бургас, с което превърнатата в частна улица до резиденцията отново стана общинска, така че гражданите да имат свободен достъп до морския бряг. Определението, с което жалбата им бе оставена без разглеждане като неоснователна, а по случая предстои произнасяне на Върховния административен съд.

Още: България през 2020 година: Поглъща ли политиката протестите?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика