Само 1/4 от българите одобряват служебния кабинет, рекордно ниско доверие в парламента

2160
Само 1/4 от българите одобряват служебния кабинет, рекордно ниско доверие в парламента
Снимка: БГНЕС

Малко над 1/4 от хората с право на глас одобряват работата на служебното правителство, рекордно нискък е процентът на положителната оценка за работата на парламента, а неодобрението спрямо президента надвишава положителните нагласи.

Това показват данните от изследване на „Тренд“ по поръчка на в. „24 часа“. То е проведено от 1 до 8 декември 2022 г. сред 1005 пълнолетни български граждани. Максимално допустимата стохастична грешка е +/- 3,1%.

През декември регистрираме рекордно нисък процент положителна оценка за работата на парламента - 9%, а 82% дават отрицателна. 26% пък оценяват положително работата на служебния кабинет с премиер Гълъб Донев. Сред всички партийни електорати отрицателната оценка за работата на правителството е по-висока от положителната. Изключение прави единствено БСП, сред които дяловете са изравнени. С най-критични оценки за служебния кабинет са симпатизантите на ГЕРБ и „Възраждане“, според проучването.

Отрицателните оценки за работата на президента Румен Радев вече няколко месеца превишават положителните. През декември 42% го одобряват, а 46% - не. Ерозията в положителната оценка спрямо президента се дължи най-вече на оттеглящите подкрепа в последните месеци привърженици на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, констатират социолозите.

Два месеца след предсрочните парламентарни избори електоралната картина в страната не търпи съществена динамика в сравнение с резултатите от вота през октомври. ГЕРБ остава лидер с 25,8% от гласуващите. „Продължаваме промяната“ държат второто място с 19,2% и водят с около 8% пред ДПС (11,6%) и „Възраждане“ (11,3%). БСП запазва петото място с 9% подкрепа от гласуващите, следвани от „Демократична България“ (7,3%) и „Български възход“ (4%), сочат данните на „Тренд“.

„В края на всяка година традиционно мерим оценката на българите за изминаващата година и очакванията за следващата. В настоящото проучване регистрираме поредна година с лоша оценка – само 12% от всички пълнолетни българи оценяват 2022 г. като добра година за България, а 79% - като лоша. Лошите оценки за годината започнаха още с COVID пандемията през 2020 г. и се задържаха през 2021 г. Войната в Украйна, политическата криза и инфлацията вероятно са от основните аргументи на българите за лошата оценка за отминаващата 2022 г.“, смятат социолозите.

В личен план 2022 г. е била добра година за малко над половината българи - 51%. Това е най-високата стойност от 2019 г. насам. За малко над една трета (36%) отминаващата година е била лоша. По-младите (18-39 г.) оценяват годината чувствително по-добре за себе си в личен план, отколкото най-възрастните (над 70 г.).

Очакванията за идващата 2023 г. не са оптимистични. 44% от респондентите са на мнение, че България я очаква една по-лоша година от 2022 г. 30% пък очакват по-добра година.

Графики: "Тренд"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Станислав Балабанов: Докладът от комисията за митниците е внесен в прокуратурата

Вяра Тодева: Съществува опасност държавата и общините да загубят голяма част от своите имоти

Румен Христов: Не сме свалили доверие от Александър Йорданов

Глушков има нов заместник в Министерството на спорта - служител в ООН

"Помолих да бъда сменен, ако не се получи едно условие": Земеделският министър проговори за оставката си

Радан Кънев - пети, Елисавета Белобрадова - последна: ПП-ДБ нареди евролистата си (СНИМКИ)

"Той ми е любимец": Божков поиска предизборен дебат с Бойко Борисов (ВИДЕО)

Георги Георгиев: Ще бъдем гласът на гражданите в парламента

Ясни са водачите на листите на ПП-ДБ за изборите - Кирил Петков, Ицо Хазарта и Христо Иванов повеждат София

"Не намираме искрени партньори": Партията на Цветанов няма да участва на изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика