X
 
 

Само антикорупционният проект на ГЕРБ остана в парламента

1103 3
photo of Само антикорупционният проект на ГЕРБ остана в парламента
Снимка: БГНЕС
След тричасови дебати Народното събрание прие на първо четене антикорупционният закон на ГЕРБ и отхвърли този на БСП.

"За" проекта на управляващите гласуваха 133 души, против бяха 70, а 9 се въздържаха. Проектът на левицата получи 69 гласа "за", 73 "против" и 68 "въздържал се".

Очаквано - само антикорупционният закон на ГЕРБ мина през правна комисия

След над тричасови дебати само антикорупционният законопроект на Министерски съвет бе приет на първо четене в парламентарната комисия п...

В приетия законопроект на управляващите акцентите са създаване на нов антикорупционен орган, в който влизат КПУКИ, БОРКОР, звено от Сметната палата, дирекцията от ДАНС за противодействие на корупцията, КОНПИ.

Комисията ще бъде от 5 члена, като председателят се избира от Народното събрание, а той предлага заместниците си, които депутатите одобряват. Парламентът ще я контролира и ще се приема доклад за дейността ѝ.

Ще се приемат декларации за имуществено състояние, както и сигнали от медии. Разширява се понятието "длъжностно лице", като се включват и лица от частния сектор. Инкриминира се търговията с влияние.

Дебатът

ГЕРБ: Антикорупционният законопроект на БСП няма да разследва злоупотреби с еврофондове

Днес е насрочено заседание на правната комисия, на което ще се гледа проекта на ГЕРБ за антикорупционен закон. В идейния законопроект н...

Филип Попов от левицата заяви, че законопроектът на МС връща отречени практики. Според него с приемането на законопроекта на МС ще се пристъпи към "зимата на народа".

Хамид Хамид от ДПС благодари на ГЕРБ, защото с третия опит най-после са се върнали на позицията на ДПС. Според него затова законопроектът ще мине.

Депутатът от „Обединени патриоти“ Явор Нотев подчерта, че парламентарната им група ще подкрепи законопроекта на Министерския съвет.

По думите му рискът от засягане на граждански права е налице и следва да бъде избегнат между първо и второ четене на антикорупционното законодателство. Той поясни, че има бележки и до двата законопроекта, като основна грижа и ангажимент на „Обединени патриоти“ ще бъде внимателният прочит и участие на текстовете за второ четене.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева подчерта, че няма противоречие между националната стратегия за противодействие на корупцията и внесеният законопроект от името на МС.

Кубрат и Григор си остават твърдо пред корупцията

Няма съгласие за ролята на новия антикорупционен орган, който е предвиден в законопроектите за борба с корупцията и на ГЕРБ, и на БСП. ...

Според нея подбрани цитати от стратегията няма как да вкарат съмнение, че това, което правителството в момента предлага като законопроект, противоречи на самата стратегия.

По думите ѝ се предлага разследване да се осъществява от магистрати, каквито са следователите и които са част от независимата съдебна власт. Цачева бе категорична, че фокусът в техния законопроект е върху разследването, но докато се стигне до него, трябва да бъде извървян не малък път.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че категорично застава зад думите на Цецка Цачева. По думите му антикорупционният закон на Министерски съвет кореспондира с очакванията на обществото.

Според него политическите спекулации са останали на заден ред. Той отчете заслугата на президентската институция за проведения КСНС.

„Дебатът, който се водеше при президента, смятам, че беше много продуктивен, защото ние излязохме с единно становище по проблемите. Оттук нататък, това, което ще направим днес е изключително полезно и важно, защото то ще бъда отчетено както от българското общество, също така и от ЕК“, заяви заместник-председателят на ГЕРБ.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • над 2 милиона през терминал 2 2 над 2 милиона през терминал 2 преди 1 година Профил на трол?
  синтезиран образът на „режима на Борисов, Пеевски, Цацаров“- вечер в района на бившия японски хотел: полицейски коли, гардове от НСО и частни охранители и луксозни автомобили с мутри, политици, магистрати, курви, рекетьори, посредници на властта, криминални типове и „бели якички“ - ще чуете такива неща за Бойко -техният бизнес партньор и по мутренска линия, техният човек на режима и двигателят н виж още ›› а разгрома започнал през 90-те години от първите офиси и барове, където ДС се раждаше прохождащата мафия и фабрикуваше политическите си ГМО-та - днес властта е узурпирана от триумвирата = корупция, мафия и рекет. Тези хора няма да слязат от сцената доброволно, защото това означава съд и затвор. Затова манипулират, внедряват отряди от мутри в гражданските протести, преследват чрез прокуратура, МВР, НАП и ДАНС демократични лидери, крият истината и изричат напомпани лъжи за просперитет
 • изпърдяха поредната МИРИЗЛИВА ДИМКА 1 изпърдяха поредната МИРИЗЛИВА ДИМКА преди 1 година Профил на трол?
  Едни 4 милиарда от КТБ биха стигнали и за нови самолети и за нови влакове и ще останат за 50км магистрала. Като се добавят към тях и 1,2 млрд неустойки за Белене ще има и за стените на пропуканите ни язовир, без да броим неустойките за монополните цени за руски горива и несъбираните от над 50 000 руски фирми данъци - някои от които с милиардни печалби...
 • РИБАТА СЕ ВМИРИСВА ОТ ГЛАВАТА 1.1 РИБАТА СЕ ВМИРИСВА ОТ ГЛАВАТА преди 1 година Профил на трол?
  всяка година крадат парите за бедствия и аварии - резултата ГО ВИЖДАМЕ ВСЯКА ГОДИНА. Или бедствието в Бургаско няма нищо общо с изсичането и на Странджа... нито с корупцията Из България има паметни плочи, с които хората са отбелязвали залесяването в началото на века като мярка против наводненията. Сега къде ни е акълът в тиквите?
  : 0 !