Само антикорупционният проект на ГЕРБ остана в парламента

1544
Само антикорупционният проект на ГЕРБ остана в парламента
Снимка: БГНЕС

След тричасови дебати Народното събрание прие на първо четене антикорупционният закон на ГЕРБ и отхвърли този на БСП.

"За" проекта на управляващите гласуваха 133 души, против бяха 70, а 9 се въздържаха. Проектът на левицата получи 69 гласа "за", 73 "против" и 68 "въздържал се".

Очаквано - само антикорупционният закон на ГЕРБ мина през правна комисия

След над тричасови дебати само антикорупционният законопроект на Министерски съвет бе приет на първо четене в парламентарната комисия п...

В приетия законопроект на управляващите акцентите са създаване на нов антикорупционен орган, в който влизат КПУКИ, БОРКОР, звено от Сметната палата, дирекцията от ДАНС за противодействие на корупцията, КОНПИ.

Комисията ще бъде от 5 члена, като председателят се избира от Народното събрание, а той предлага заместниците си, които депутатите одобряват. Парламентът ще я контролира и ще се приема доклад за дейността ѝ.

Ще се приемат декларации за имуществено състояние, както и сигнали от медии. Разширява се понятието "длъжностно лице", като се включват и лица от частния сектор. Инкриминира се търговията с влияние.

Дебатът

ГЕРБ: Антикорупционният законопроект на БСП няма да разследва злоупотреби с еврофондове

Днес е насрочено заседание на правната комисия, на което ще се гледа проекта на ГЕРБ за антикорупционен закон. В идейния законопроект н...

Филип Попов от левицата заяви, че законопроектът на МС връща отречени практики. Според него с приемането на законопроекта на МС ще се пристъпи към "зимата на народа".

Хамид Хамид от ДПС благодари на ГЕРБ, защото с третия опит най-после са се върнали на позицията на ДПС. Според него затова законопроектът ще мине.

Депутатът от „Обединени патриоти“ Явор Нотев подчерта, че парламентарната им група ще подкрепи законопроекта на Министерския съвет.

По думите му рискът от засягане на граждански права е налице и следва да бъде избегнат между първо и второ четене на антикорупционното законодателство. Той поясни, че има бележки и до двата законопроекта, като основна грижа и ангажимент на „Обединени патриоти“ ще бъде внимателният прочит и участие на текстовете за второ четене.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева подчерта, че няма противоречие между националната стратегия за противодействие на корупцията и внесеният законопроект от името на МС.

Кубрат и Григор си остават твърдо пред корупцията

Няма съгласие за ролята на новия антикорупционен орган, който е предвиден в законопроектите за борба с корупцията и на ГЕРБ, и на БСП. ...

Според нея подбрани цитати от стратегията няма как да вкарат съмнение, че това, което правителството в момента предлага като законопроект, противоречи на самата стратегия.

По думите ѝ се предлага разследване да се осъществява от магистрати, каквито са следователите и които са част от независимата съдебна власт. Цачева бе категорична, че фокусът в техния законопроект е върху разследването, но докато се стигне до него, трябва да бъде извървян не малък път.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че категорично застава зад думите на Цецка Цачева. По думите му антикорупционният закон на Министерски съвет кореспондира с очакванията на обществото.

Според него политическите спекулации са останали на заден ред. Той отчете заслугата на президентската институция за проведения КСНС.

„Дебатът, който се водеше при президента, смятам, че беше много продуктивен, защото ние излязохме с единно становище по проблемите. Оттук нататък, това, което ще направим днес е изключително полезно и важно, защото то ще бъда отчетено както от българското общество, също така и от ЕК“, заяви заместник-председателят на ГЕРБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика