Само БСП не подкрепи референдума на Слави в комисия

2553
Само БСП не подкрепи референдума на Слави в комисия
Снимка: БГНЕС

Референдумът*, иницииран от телевизионния водещ Слави Трифонов и екипът му направи първа стъпка в Народното събрание. С 9 гласа "за" и 2 "въздържал се" правната комисия в парламента пусна и шестте въпроса на шоумена, като двамата депутати, които не подкрепиха референдума, бяха от левицата.

Народните представители от ГЕРБ, АБВ, Реформаторския блок и БДЦ се обявиха "за" провеждане на допитването. Депутатите бяха категорични, че гласът на българските граждани трябва да бъде чут, но изразиха съмнение в конскитуционносъобразността на част от питанията.

По време на дебатите депутатите от ГЕРБ, РБ и БСП изказаха общи становища по някои от въпросите, които, според тях, водят до конституционни промени и свикване на Велико народно събрание.

Борисов: Не ме е страх от Слави Трифонов

Нямам страх от Слави Трифонов, добре дошъл на избори, когато иска. Това заявява премиерът Бойко Борисов по време на срещата му с предст...

Тошко Йорданов от Инициативния комитет представи въпросите, изготвени от екипа на Трифонов. Той защити идеята за мажоритарния избор на депутатите с това, че така ще се избегне "пълнежът в листите". Според него държавната субсидия за партиите от 11 лв. за реален глас е изключително висока. По отношение намаляването броя на депутатите той обясни, че така ще се повиши ефективността на парламента, "цедката" за избора на депутати ще е по-голяма и отговорността няма да е размита измежду 240 души, както е сега.

Относно прекия избор от гражданите на директорите на МВР и на Районните управления, Йорданов посочи, че така ще се избегне политическата зависимост на сегашните началници, които сега "не носят отговорност за жителите" и са изцяло зависими от "този, който ги е назначил".

По тази точка зам.-вътрешният министър Красимир Ципов обяви позицията на ведомството, която е "против". Според него прекият избор на полицейските началници ще наруши изцяло философията на Закона за МВР. Ципов изрази мнение, че подобно предложение противоречи и на Конституцията.

* Въпросите за референдума, иницииран от "Шоуто на Слави":

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Слави Трифонов внесе искане за вето върху промените в Изборния кодекс

Водещият Слави Трифонов обяви, че с входящ номер 92-00-159 официално е внесено в Президентството искането за налагане на вето върху изб...

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика