Само една партия извън парламента ще вземе субсидия

3281
Само една партия извън парламента ще вземе субсидия
Снимка: БГНЕС

Единствената партия, която ще получава държавна субсидия извън Народното събрание ще е "Възраждане". Това показват последните данни на Централата избирателна комисия (ЦИК), според които тя твърдо минава над 1 процент, колкото е изискването да получава пари от бюджета.

Резултатите показват, че общо 6 партии и коалиции преминават необходимия праг, но не успяват да съберат нужните 4%, за да влязат в парламента. Това са "Реформаторски блок" - Глас народен, Движение "Да, България", ДОСТ, "Нова Република", АБВ-Движение 21 и партия "Възраждане".

Марешки се готви да обжалва заради "нарочно направени невалидни бюлетини"

Започваме да готвим обжалване на вота по места, защото има данни, че 20-30 000 гласа са направени нарочно невалидни. Това стана ясно от...

От шестте политически субекта единствено последният ще получи субсидия, като причината е, че всички останали се явяват като коалиции и по закон нямат право на държавна субсидия.

"Възраждане" е партия на бившия активист на ВМРО, след това общински съветник от "Атака" във Варна, а сега директор на музея в Добрич Костадин Костадинов. Най-висок процент партията получава в чужбина, където получава 2%, изпреварвайки двойно АБВ и доближавайки резултата на ВОЛЯ.

Според закона годишната субсидия за партиите възлиза на 11 лева на глас. Партията ще получи и държавен имот, в който да разположи свой офис.

Досега партиите, които не бяха в парламента, но получаваха държавни пари, бяха Движение 21 на Татяна Дончева и "Глас народен".

Избори 2017: Под знака на гамбита на Бойко Борисов

Четири години, три пъти предсрочни парламентарни избори. Още преди този вот мнозина социолози, експерти, „разбирачи“ и т.н....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика