САЩ с готовност да се съобразят с бюджетните възможности на България за F-16

3410
САЩ с готовност да се съобразят с бюджетните възможности на България за F-16
Снимка: iStock/Guliver

САЩ са готови да се съобразят с бюджетните възможности на България по отношение на евентуалната сделка за придобиване на изтребители F-16 за родните ВВС. Това става ясно от специално изявление на Белия дом, цитирано на сайта на американското посолство у нас.

Администрацията на президента Доналд Тръмп приветства плановете за модернизация на въоръжените сили на България и очаква нейния предстоящ избор на нов многоцелеви изтребител. САЩ остават ангажирани да работят заедно с българското правителство по определяне на окончателните параметри на потенциална продажба на F-16, така че да отговарят на бюджетните и оперативни изисквания, като едновременно с това предлагат отлични оперативни способности.

Бивш военен министър счита, че президентът лобира в определена посока за изтребителите

България е република с парламентарно управление и властите са разделени. Хубаво е да вникваме в законодателството, когато имаме такъв т...

"Ние сме убедени, че F-16 Блок 70 предлага на България най-добрата възможна комбинация от цена, бойни способности и взаимна съвместимост с другите натовски военновъздушни сили. Ако F-16 Блок 70 бъде избран от България, то той ще служи на българските ВВС ефикасно и надеждно десетилетия наред и ще им предостави възможността надеждно да защитават българското въздушно пространство и да участват в операции заедно с НАТО", категорични са от Белия дом.

"Придобиването на F-16 Блок 70 ще продължи да засилва дългосрочната подкрепа и сътрудничество с ВВС на САЩ и другите натовски военновъздушни сили", се посочва в изявлението. В него се припомня също така, че в предлагания самолет са вложени най-модерните технологии и се добавя, че САЩ очакват да продължат разговорите с правителството ни по придвижването на съответното решение.

„F-16 е прекрасен самолет, ако след време вземем решение, че това е нашият избор и ратифицираме съответния договор с правителството на САЩ, България ще има най-модерния и най-боеспособния самолет в източната част на Европа, в НАТО“, заяви междувременно председателят на комисията по отбрана в Народното събрание ген. Константин Попов, цитиран от "Монитор".

Изказването му дойде след заявката от страна на БСП, че социалистите ще гласуват против задвижването на процедурата за закупуването на нов тип боен самолет за разчитащите все още на старите руски МиГ-ове ВВС, защото се правело сериозно отклонение от първоначалното решение на парламента за модернизирането на военния ни авиопарк.

Lockheed Martin ще търси кои са възможностите F-16 да са ни по-евтини

Американският индустриален гигант Lockheed Martin потвърждава ангажимента си във връзката със закупване на 8 изтребителя F-16 от българ...

В отговор Попов запита социалистите: „Да се върнем 10 години назад ли, да разработим нов проект за инвестиционен разход и кога ще бъде модернизирана българската авиация?“ От своя страна лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов изтъкна, че при този избор на изтребител е налице прозрачност за разлика от предишния - при служебния кабинет на президента Румен Радев.

Очаква се на днешното си заседание кабинетът да разгледа доклада на комисията, която оценяваше офертите за новите самолети и отличи тази на САЩ за нови F-16 като фаворит пред предложенията на Швеция и Италия за Gripen и Eurofighter. Ако докладът бъде одобрен от Министерски съвет, топката ще бъде прехвърлена към парламента, който трябва да разреши стартирането на преговори за закупуването на новите самолети.

За проекта ще бъдат заделени 1,8 млрд. лв., с които ВВС да се сдобият с една ескадрила изтребители. От компанията производител на най-масовия изтребител F-16 Lockheed Martin пък вече обявиха, че предлагат на страната ни най-новото поколение на машината Блок 70 с пълен комплект от обслужване и въоръжение, както и готовността за оптимизиране на разходите по евентуалната сделка.

Снимка: Архив

Докладът за новия изтребител препоръчва кабинетът да започне преговори със САЩ

Докладът за избор на нов многоцелеви изтребител за Военновъздушните сили препоръчва на правителството да се започнат преговори със САЩ....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com