"Сглобката" се разбърза - попълва парламентарната квота в КС през януари (ВИДЕО)

3473
"Сглобката" се разбърза - попълва парламентарната квота в КС през януари (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Групите на ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната - Демократична България" в Народното събрание се захванаха със смяната на двама съдии в Конституционния съд от парламентарната квота, чиито мандати са изтекли още през 2021 година.

С гласовете на трите партии беше открита процедурата за избор, като те показаха, че бързат с избора и си дадоха срок до 11-ти януари 2024 година за издигане на номинации.

По-рано днес нес народните представители от комисията по конституционни въпроси гласуваха проекта за правила, внесен от Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски, а по-късно като извънредна точка правилата влязоха и в дневния ред на парламента, Още: КС отказа на "Възраждане" и ИТН да тълкува как се изменя Конституция

Кратки сркокове

Първоначално те искаха номинациите за кандидати да се правят в 10-дневен срок от приемането на процедурата. В залата обаче, по предложение на ПП-ДБ, срокът беше удължен до 11 януари 2024 г. С останалите етапи от процедурата – внасяне на документи, проверка, изслушване – се очаква двамата избраници да бъдат одобрени до края на същия месец.

Предвижда се изборът да стане с обикновено мнозинство - да са подкрепени от повече от половината от присъстващите в пленарната зала депутати.

Дебатът

Бързането им срещна отпор от страна на опозицията. Водачът на БСП Корнелия Нинова обяви, че социалистите изобщо не са били предупредени, че днес конституционната комисия и пленарната зала ще се занимават с темата. Затова партията отказа да подкрепи приемането на правилата. Още: Конституционният съд отмени част от промените за машинното гласуване в Изборния кодекс

Петър Петров от "Възраждане" открои недостатъци на процедурата - липсва изискване кандидатите да разкрият участието си в неправителствени организации (НПО); не се позволява на представители на държавни институции и органи да предоставят становища и да задават въпроси при изслушването на претендентите; не се очаква от тях да споделят вижданията си по тълкувателната роля и практиката на Конституционния съд, и по произнасянето по исканията за установяване на противоконституционност на закони и други актове на парламента.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов пък възрази на забраната в правилата да се споделят факти от интимния живот на кандидатите. С колегите му съвсем сериозно твърдяха, че бъдещите членове на съда могат да станат жертва на сексуален шпионаж. Още: КС: Изборът на временен председател на Сметната палата е противоконституционен

Управляващите не приеха съображенията на опозицията и одобриха правилата със своите депутати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Денков: В крайна сметка Нотариуса е бил „информатор“ на МВР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика